neděle 3. října 2010

Jsem superžena!


Volno na svatého Václava jsem využila do poslední minuty. Uklidila jsem byt, navařila dvě jídla, uběhla 10 km a vyžehlila asi tak 15 košil a 158 triček. No nejsem superžena?

Původně jsem měla v plánu si jít zaběhnout Svatováclavský běh v Blažovicích (u Brna), ale probudila jsem se do vydatného deště, a to by bylo moc velkého přemáhání. Běh byl ve 12 a když i o půl jedenácté stále lilo, bylo rozhodnuto. Škoda... Na takovýchto malých závodech je skvělá atmosféra spousta srandy a proto jsem se těšila. Je to událost, na které se sejdou běžci staří, mladí, závodící i amatéři, prostě všichni, co se chtějí ve sváteční den proběhnout a pobýt na čerstvém vzduchu. Oproti velkým akcím organizovaných především v Praze je zde také patrný rozdíl i v módě běžců. Poslední takový závod jsem si zaběhla při Rohálovské desítce na konci února. 


Mimochodem, ten pán ve žlutém je bývalý Jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Potkali jsme se už na druhém závodu!

V tu dobu jsem byla v plném tréninku na pražský půlmaraton a napadlo mě zkusit si zaběhnout závod poloviční trati, abych zjistila jak na tom jsem. 




Byla to paráda. Závod hostila malá víska Prusinovice a role se zhostila velmi dobře. Běžců se sešlo asi 200 (což je oproti pražským masovým akcím hrstka), ale mezi nimi byli špičky českého běhu (Kamínková, Štefko...), což učinilo závod atraktivní nejen pro obyvatelé Prusinovic, kteří ze svých zahrádek a dvorků povzbuzovali co to šlo. A nejlepší na těchto závodech je pozávodní guláš v místní sokolovně!


Bohužel, svatováclavský guláš tentokrát nebyl :-(.

Ale zpátky k mým supervýkonům. Jak jsem slibovala na začátku týdne, byly švestkáče!

Těsta na knedlíky jsou různé, ale já mám nejraději tvarohové těsto. Recept mám od mamky a je hrozně jednoduchý:



  • 250 g tvarohu (měla jsem tady ten odtučněný a bála jsem se jak knedlíky vyjdou - vyšly úžasně, takže se asi opravdu dá použít jakýkoli tvaroh)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • švestky
Postup je taky hračka:
  • Do odvážené mouky přidáme tvaroh, vejce a sůl a smícháme do tuhého těsta, které však nelepí.

Přísahám, že tam bylo 250 g!


Nejdřív jsem začala míchat vařečkou...


Ale pak jsem sundala prsten



a pustila se do těsta rukama.



S těstem se velice dobře pracuje, nelepí se, netrhá se, fakt super!

Těsto už je připravené na švestky a tak jsem utrhla kousek těsta, vytvořila placičku a zabalila do těsta švestku. Asi tak:




Takto jsem pokračovala až mi nezbylo žádné těsto a nakonec jsem měla toto:


14 knedlíků!

Mezitím co jsem balila švestky jsem si dala vařit velký kastrol vody. Jakmile jsem měla dobaleno, voda vařila a knedlíky mohly dovnitř. Nevím jestli se má voda solit nebo ne, já ji osolila neboť mi to přišlo automatický jako při vaření těstovin.


Jeden po jednom šly do vody


Vešly se tam všechny


Asi by se neměly dotýkat, ale kdo by to dělal na dvakrát...

Jakmile knedlíky vyplavou, jsou ready


A můžeme podávat


Nebojte, to není moje porce! Knedlíky se docela dobře ohřívají a měla jsem je naplánované na večeři v týdnu. Bohužel jsem nějak zapomněla vyfotit moji porcičku a tak si to budete muset představit. Knedlíky kromě tuku v tvarohu (tento byl ovšem odtučněný) a ve vajíčku neobsahují další přidaný tuk a tak jsou relativně zdravé. Je tam samozřejmě bílá mouka a těžko říct jestli by to šlo s celozrnnou nebo aspoň půl na půl (je to výzva!), ale jednou za čas se nezblázním :-). Jak je pokrm vydatný také záleží na tom, co si na knedlíky člověk naservíruje. Jestli je utopí v másle tak se moc o dietní pokrm jednat nebude, no ne? Takže všeho s mírou a dobrou chuť!

Naši je mají rádi s namletým mákem a cukrem, polité máslem. Manžel je jí jedině se strouhaným kokosem a cukrem (bez másla) a já si na ně dám kopeček zakysané smetany a skořici. Způsobů jak je vidět je mnoho a věřím, že i další variace jsou výborné.

Jak vy jíte švestkové knedlíky?

Mezitím co se nám uvařily knedlíky přestalo pršet a já se konečně mohla jít proběhnout. Počasí po dešti na běh miluju (až na promočené boty od kaluží) a po doběhnutí jsem byla plná endorfinů! Není to vidět?


2 komentáře:

  1. Fíha, ty jsi šikovná :) Já švestkový knedlíky nerad, tak se švestkama dělám jiný věci: http://www.medvedzlesa.cz/2009/12/svestky-zapecene-ve-slanine.html

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzkoušeno půl na půl s polohrubou a celozrnnou moukou. Těsto se vůbec nelepilo, netrhalo se, paráda!

    OdpovědětVymazat