pondělí 11. října 2010

frittata se žampiony, špenátem a kozím sýrem



Včera jsme byli s manželem na návštěvě u mamky. Bylo to skvělý, pěkně jsme si popovídali a dokonce jsme dostali i něco k jídlu. Dělám si srandu, u mamky vždycky dostaneme něco dobrýho. A to by nebyla mamka, aby toho nenachystala jako pro celou ulici. Naštěstí s tím neměla moc práce, protože se podávaly různé druhy sýrů s pečivem. Neměla jsem aspoň výčitky, že nemusela stát celý den u plotny. Takhle jsme společně udělali obložený talíř, nakrájeli hrušku, která sýry nádherně doplňuje (já ještě rajče) a mohlo se ke stolu. Samozřejmě nechyběl můj oblíbený kozí sýr, a to i přes to, že mamka kozí sýr nepozře, ani za nic. Pro mě nepochopitelné, ale některé lidi prostě nepřesvědčíš :-). 

Každopádně vybírat jsme mohli z různých druhů sýrů: camembert, roquefort (ten byl úžasný s tou hruškou), uzená parenica, kozí brie, leerdammer a ještě jeden kozí polotvrdý sýr. Ochutnala jsem od každýho kousek, ale i přes to zbylo ještě tak na 3 večeře. Bylo jasné, že si sýry odvezeme domů. Hlavně ty kozí. 

Teď máme ledničku plnou různých sýrů a já přemýšlím co s nimi, aby se stihly spotřebovat, než se zkazí. V práci jsem už měla na oběd sendvič s leerdammerem a brusinkovým džemem (nedivte se a zkuste to, budete překvapeni jak je to dobrý) a celý den jsem hloubala v paměti, jak bychom mohli využít zbývající sýry a přitom si udělat zdravou a výživnou večeři. A jelikož jsem ještě od mamky dostala čerstvá vajíčka od paní sousedky z chalupy, vyklubal se na povrch nápad udělat frittatu. 

A co je to frittata? Zjednodušeně řečeno, jde o takovou tlustší omeletu, která se především dělá s různou zeleninou a zapéká se sýrem. 

Ze zeleniny jsem tentokrát zvolila žampiony, špenát a rajče, které bych jinak musela vyhodit.

Příprava je skutečně rychlá a proto se hodí i na všední večery, kdy není moc času nebo nálada vařit.

Nejdřív jsem si osmahla dva velké žampiony pokrájené na kostičky na olivovém oleji.


Mezitím jsem si nachystala špenát. Můžete samozřejmě použít mražený, ale rozhodně listový. Já šla opět do práce přes Zelňák a tak mám čerstvý. Oprala jsem ho, ukrojila tuhé stonky a nakrájela ho na proužky.


A přidala k žampionům.


Jakmile špenát zvadl, zalila jsem zeleninovou směs pěti vajíčky, rozšlehanými s trochou soli a pepře.


Poté co vajíčka trochu ztuhla, pokladla jsem povrch nakrájenými rajčaty.


V tuto chvíli mi umřela baterka ve foťáku, takže šla do nabíječky a já ještě nakrájela plátky kozího sýru (typu brie), které jsem na frittatu naskládala a vložila celou pánvičku do vyhřáté trouby, aby vajíčka zpevnily a sýr se roztál. 

Hotový produkt by měl vypadat asi následovně:


Detail.


V kuchyni (i v celým bytě) to úžasně vonělo a i když ještě teď trávím, sbíhají se mi při pohledu na tuto nádheru sliny. 

A moje porce se zbylým špenátem ve formě salátu, který se už nevešel na pánvičku, toastíkem a červeným vínem - kvůli antioxidantům, přece :-).


Ještě nám zbylo trochu kozího brie, polotvrdý kozí, leerdammer, parenica... Nějaké nápady jak je zužitkovat?

4 komentáře:

  1. Na ty kozí sýry mám jenom jeden jedinej nápad jak je použít. Určitě víš jakej.m

    OdpovědětVymazat
  2. Já se přiznám bez mučení, že kozí sýr nemůžu, tak plně chápu tvou maminku.
    Jednou jsem ochutnala cíleně, podruhé omylem, pokaždé jsem si běžela vydrhnout zuby i s jazykem :-D!

    OdpovědětVymazat
  3. Asi je to ten typ jídel co buď miluješ nebo nesnášíš a nejde to převychovat. Jako třeba olivy, ty se člověk musí naučit jíst. Díky za komentáře!

    OdpovědětVymazat
  4. Hladová si prohlížím a čtu o výborném jídle. Škoda, že je to jen na obrázku. Reflex I.P.Pavlova funguje spolehlivě... Kozí sýr i mléko mi i našim doma chutnají. J.

    OdpovědětVymazat