sobota 9. října 2010

Anglická snídaně



Předevčírem mi mamka poslala odkaz na jeden blog, který mě okamžitě chytil. Jsou tam teprve dva záznamy, už teď se ale těším na další. Je to blog mého bráchy, který odjel na rok do Anglie a zaznamenává tam svůj pobyt. Aspoň tak mám přehled jak se má, co dělá a tak. Je pravda, jak píše, že před jeho státnicemi i po jejich úspěšném složení byl strašný fofr, a tak jsem si ho ani nestihla užít. Proto se už těším jak přijede na promoci (svoji) a hlavně jak pojedeme před vánocema na hory. 

Bratr studuje v Huddersfieldu a bydlí se svoji skvělou přítelkyní v moc pěkném bytě. Jelikož doma (v ČR) bydlel u rodičů, měl o veškerý servis postaráno. Nyní ovšem je vše na něm a na Štěpánce. A tak se učí prát, uklízet, mýt nádobí a taky každodenně vařit. V tom mu může určitě pomoci můj blog a budu ráda, když se tu inspiruje. Protože je základem každého dne pořádná snídaně a jelikož se jeho blog nese název Johnny's English Breakfast, rozhodla jsem se mu na tomto místě ukázat, jak lze jednoduše připravit výbornou a zdravou snídani, která ho zasytí na celé dopoledne. 


Ovesná kaše (v Anglii také pod názvem Porridge) je strašně výživné jídlo, které se v podstatě dá jíst během dne kdykoli. Kdo musí má omezený rozpočet (jako např. bratr v Anglii), nemusí mít žádné obavy, neboť cena za porci ovesné kaše se pohybuje kolem asi tak 5,- Kč (0.17 liber :-) ). Samozřejmě, že se cena zvýší použitím dražších ingrediencí, ale ovesné vločky od emca za 12,- Kč za půl kila jsou stejně hodnotné jako např. ovesné vločky bio, proto není důvod sahat na dražší suroviny.



Ovesné vločky jsou podle mě superportravina. Oproti ostatním cereáliím má oves nejvyšší obsah bílkovin a minerálních látek, obsahuje vysoký podíl vlákniny a nelze opominout ani jeho antioxidační účinky. Oves umí snižovat cholesterol v krvi, což je významné především pro snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. A v neposlední řadě je ovesná kaše strašně dobrá!

Existují i instantní varianty ovesných kaší od různých firem (např. emco, bona vita...), které oproti domácí ovesné kaši jsou hotové za 1,5 minut, na druhou stranu jsou často přeslazené a víc zpracované, proto mají také vyšší glykemický index (GI). Vyšší glykemický index potraviny znamená, že po jejím požití se zvýší hladina cukru v krvi, což laicky řečeno znamená, že po jejím snězení budeme mít větší chuť na sladké. Ale když na věc přijde, instantní ovesná kaše je vždy lepší než rohlík se salámem.

Domácí ovesná kaše je ale hrozně jednoduchá a nezabere déle, než se Vám uvaří voda na čaj. 

Ovesná kaše:

Přísady:
  • ovesné vločky
  • mléko, voda
  • špetka soli
  • 1/2 banánu
  • dále cokoli podle chuti
Ovesné vločky smícháme v rendlíku s mlékem nebo vodou nebo směsí vody a mléka (tu dávám já). Pro ty co trpí laktózovou intolerancí nebo alergií na mléko můžou mléko nahradit mléčnými náhražkami (sójové, rýžové a jiné mléko). Poměr je vždy 1:2 (ovesné vločky : tekutina). Přidáme špetku soli a dáme vařit. Vaříme tak dlouho dokud se nevytvoří kaše požadované hustoty. Já většinou nechávám kaši vařit tak dlouho, až při míchání zůstává odkryto dno rendlíku. Taky, čím jemnější ovesné vločky máte, tím je doba přípravy kratší. 





Mezitím co se kaše vaří si připravím přísady. Kaši nijak nesladím. Ale nesladká ovesná kaše není nic moc. Místo cukru však stačí použít banán, který je přirozeně sladký a navíc kaši pěkně nadýchá. Banán se může přidat rovnou do rendlíku ke kaši jak se vaří. Já ale nemám ráda vařený banán a tak si banán rozmačkám do misky, na to si většinou dám dvě lžičky kokosu, drcených lněných semínek nebo rozinky, oříšky, semínka, datle... v podstatě můžete dát do kaše cokoli máte po ruce a cokoli máte rádi. Třeba i kousky čokolády. Proč ne :-).



Ke konci vaření přidám do kaše ještě trochu skořice, která kaši nádherně ovoní. 



Jak je kaše hotová, přesunu ji do misky s nachystanými přísadami, zamíchám a podávám. Tím, že banán nevařím není po zamíchání kaše horká a dá se hned jíst, což je výhoda. Ráno jsem většinou hladová a netrpělivá a ne jednou jsem si pěkně spálila patro. Chybami se člověk učí, no ne?


Někdo může nad vzhledem ovesné kaše ohrnovat nos, ale mnohdy ji ani neochutnal a tak nemá co mluvit. Kaši ještě někdy doplním lžičkou marmelády, javorovým sirupem nebo arašídovým máslem. Ani nutela není špatná... S ovesnou kaší se dá nekonečně experimentovat a s chladnějším počasí si ovesné kaše začínám dělat čím dál tím častěji. Pokusím se Vám tu ukázat mnoho variant, proto se těšte na jablečno-skořicovou kaši, s vlašskými ořechy, hruškou nebo třeba dýňovou kaši. To je extrém, ovšem vynikající, ale jak je vidět dá se do kaše přidat téměř cokoli. 

Kaše příjemně zahřeje, což třeba do sychravého britského počasí přijde určitě vhod, no ne? Jak znám bráchu, tak nevím, nevím jestli si kaši uvaří. Mám za to, že v Anglii je ovesná kaše docela oblíbená a tak věřím, že kdyby na ni měl chuť, ale nechtělo se mu ji vařit, tak mu ji udělají v každém bistru :-). Určitě ale nebude tak dobrá jako domácí, s láskou dělaná!



5 komentářů:

  1. Za ovesnou kaší stojím!
    Má oblíbená verze ovesné kaše je letní - hotovou kaši obložím čerstvými jahodami a pokapu medem.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za tip, ale prozatím zůstanu u míchaných vajíček :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ovesná kaše není vůbec špatná, i když v anglických filmech se o ní často vtipkuje. Já vločky namočím předem večer a pak ráno umíchám kaši. Jinak, pěkný blog, budu chodit častěji. Hezký večer. Ditta

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, právě jsme si vzpomněli na jeden tip k ovesné kaši a musím se o něj podělit, protože to je prostě kulinářský zážitek, ale pěkně od začátku...

    Jako milovníci severu jsme se vloni vydali do Skandinávie. Bylo zapotřebí zabalit jídlo na 14 dní, takové aby bylo trvanlivé, lehké, výživné a různorodé. Kromě několika konzerv, instantních polévek a těstovin jsem přibalila i několik balíčků s instantní ovesnou kaší - což se ukázalo jako výborný nápad.

    Zhruba v polovině našeho výletu, při noclehu v národním parku Tresticklan ve Švédsku (v těsné blízkosti u hranic s Norskem) jsme se rozhodli udělat si k večeři ovesnou kaši. Přítel miluje brusinky a kolem jich rostly tisíce, vydal se tedy nasbírat je do plecháčku (sbírají se daleko lépe a rychleji než borůvky, protože rostou v trsech). Zatímco jsem připravila kaši, přítel měl už nasbírán plný hrneček. Zkusmo jsme při večeři vhodily několik brusinek do kaše a ejhle, bylo to neuvěřitelně osvěžující, zajímavé, originální a geniální! Všem, kdo mají možnost, vřele doporučuji to vyzkoušet, dnes jsme si (při popíjení 100% brusinkové šťávy ze Zdravé Výživy) na to vzpomněli a hrozně se nám zastesklo po téhle chuti.

    A tady jeden důkaz :) (bohužel jsem nevyfotila brusinky v kaši)
    http://img5.rajce.idnes.cz/d0506/4/4024/4024508_cbcdd962657a54e8c42f29d69e13c446/images/Image083.jpg

    OdpovědětVymazat
  5. Často dávám do kaše sušené brusinky, ale věřím, že se s čerstvými nedají srovnat! Musí to být úžasná kombinace trpkých brusinek a slaďoučké kaše. Asi se koncem léta budu muset vydat s plecháčkem na brusinky a kaši s nimi rozhodně vyzkouším. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat