čtvrtek 10. března 2016

Ovesné hrudky s čokoládou

Kuba nedávno přišel s přáním, že by chtěl upéct sušenky s čokoládou. Tuším, že to viděl v nějakém seriálu typu Peppa Pig nebo Požárník Sam, protože sám by na to asi nepřišel :-). A protože svým dětem udělám vše co jim na očích vidím (v mezích samozřejmě), pustila jsem se nejprve do hledání vhodného receptu. Klasické cookies jsou plné másla a cukru a i když jsou bezpochyby výborné, není to to co jsem si představovala. Chtěla jsem upéct něco, co můžu dát dětem jako zdravou svačinu, třeba s jogurtem nebo tvarohem nebo co můžu vzít s sebou jako "odměnu" po cvičení. Co jim dá energii, ale nezpůsobí výstřel hladiny cukru v krvi a pak následný pád.



Tyto sušenky neobsahují žádný cukr (teda jen ten co je v čokoládě), jsou slazené datly, tuk je zastoupen pouze v podobě ořechů a sacharidy jsou obsaženy v ovesných vločkách. Pokud potřebujete udělat recept bezlepkový, můžete použít bezlepkové ovesné vločky, které už jsou běžně k dostání. Sušenky jsou prostě tvořeny jen samými zdravými ingrediencemi a já mám aspoň dobrý pocit, když se do nich děti pustí a sní půlku várky. 


Jo a recept je veganský, pokud by to někoho zajímalo :-).

A tak jsme se na začátku týdne dali do práce. Venku sněžilo a děti měly roupy. 


Tak jsem je zapřáhla do práce a šlo to ráz na ráz!


Ovesné hrudky s čokoládou

Ingredience (cca 20 kousků):
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 2 lžíce drcených lněných semínek
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 šálek vypeckovaných datlí (pokud je máte hodně vysušené, namočte je tak hodinku předem do vody, poté hodně vyždímejte)
  • 1/2 šálku mandlového másla (nebo arašídového nebo kešu nebo jiného oříškového másla)
  • 1/2 šálku mandlového mléka (nebo jiného rostlinného nebo kravského mléka)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku čokoládových peciček, popř. nalámané čokolády (pokud chcete aby byl recept opravdu veganský, dejte si pozor na složení čokolády)


Postup:
Troubu si rozehřejeme na 180°C a dva velké plechy si vyložíme pečícím papírem.
Nejprve si rozemeleme ovesné vločky na mouku. Mám osvědčené, je nejlépe to jde v menším mixéru.
Rozemleté vločky, lněné semínko a sodu dáme do většího robotu a párkrát pulzujeme, aby se vše promíchalo.
Následně přidáme datle. Mixujeme tak dlouho dokud nejsou datle úplně rozemleté a v mouce se zcela ztratí. 
Poté přidáme mléko, mandlové máslo a vanilku a mícháme tak dlouho než se vše spojí v těsto. 


Vyndáme nože a ručně přimícháme čokoládové pecičky. 

Nejdřív ale čokoládu ochutnáme


kontrola nutná!
 No a protože těsto neobsahuje čerstvá vejce, můžeme těsto ochutnat, jestli je tak jak má být. Anička tuto práci vzala velice zodpovědně...


Těsto klademe na plech pomocí lžíce a tvoříme hrudky. Při pečení se moc nezvětší takže ani mezery mezi jednotlivými hrudkami nemusí být velké. 


Pečeme 11 minut :-). Okraje by měly být zlatavé.


Necháme hrudky chvíli vychladnout a pak se do nich můžeme pustit. 


Musím říct, že lepší jsou ale druhý den, kdy se chutě tak nějak prolnou. 


Hrudky jsou měkké, hutné a hrozně návykové. A dokáží léčit splín. Třeba při pohledu z okna mi nebylo moc do smíchu, ale hrudky mi rozjasnily den :-). No a dnes (čtvrtek) už svítí sluníčko, sníh roztál (že by měly čarovnou moc?) a já mám neskutečnou chuť jít na zahradu a hrabat se v hlíně. Na to si ale budu muset ještě nějakou chvíli počkat, ale věřím, že jaro už je na cestě!! 

Otázka: Taky už se těšíte na jaro?

5 komentářů:

  1. Skvělý nápad, vypadá to moc dobře. A musím říct, že děti rostou jako z vody! Volám jaro každé ráno, tak doufám, že už nebude dlouho dělat drahoty :) Krásný den

    OdpovědětVymazat
  2. Je to dětinské, ale zkrátka si to nedokážu odpustit, doufám, že se zasmějete se mnou - ty datly kupujete kde? Ve zverimexu? A skutečně tak sladí? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sezenete ve zdravé výživě a nebo ve velkém supraci. Výživu spatruji jako lepší variantu. Lucka

      Vymazat
  3. Tak jsem se mi dneska úplně trefila do noty. Pokaždé, když si na něco myslím, otevřu Váš blog a tradaaaa. Dnes jsem ten recept trošku upgradovala na dvě varky. Postupovala podle predpisu, jen jsem nenasobila x2 ale pridavala: 1 hrnek ovocné musli z Dm nezapekane (50% ovoce), arašídy/čokoláda pomazánka od Šufanka a zbytek mandlové másla, co jsem ze dna vyskrabla, 2 lžíce chia, mandle, banán, trocha kakoveho másla, obyc.mleko jiné nebylo a hořká čokoláda z Lidlu, 16 g bezfosfatoveho prdopece od bionebio. Smichala suché zvlášť a mokré též, pak promíchaná a dosypala pohankovou moukou na hustotu podobnou na vašich fotkách a pekla velké hrudky, musela jsem déle, dle rady do zhnednuti okrajů a supeeeer. Ještě jednou díky moc. Krásný den. Lucka :-D PS: Co by pro dětičky člověk neudělal, že? Dnes domácí brumlici ala sovy, agarove bonbóny a tyto hrudky.

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, ohromně jsi mi tímto receptem kápla do noty, hledala jsem něco podobného a šup, Pavla jako obvykle nezklamala. Jen nemám datle, tak zkusím namočit na pár hodin sušené švestky, ty by to taky mohly dobře osladit a navíc s čokoládou pěkně pasují. Díky moc!

    OdpovědětVymazat