pátek 4. prosince 2015

Salát z růžičkové kapusty a dýně

O minulém víkendu jsme se zúčastnili setkání s kamarády k příležitosti díkuvzdání či adventu. Ani vlastně nevím k jaké příležitosti to na konec bylo, každopádně v hlavní roli byla krůta, kterou hostitelé od rána pekli a následně nám servírovali. Chtěla jsem taky přihodit ruku k dílu a tak jsem přinesla tento salát z růžičkové kapusty a dýně s brusinkami a karamelizovanými ořechy. Už jsem ho dělala minulý rok a moc mi chutnal a navíc to je něco jiného než na co jsme zvyklí. Na klasický studený zeleninový salát nikdo nemá většinou chuť, ale tento salát je plný podzimní zeleniny a může se podávat jak teplý tak při pokojové teplotě.

DSC_5619

Myslím si, že salát měl úspěch. Trochu jsem se bála reakcí na růžičkovou kapustu, která nemá moc dobrou pověst, ale orestováním (nebo pečením) získá úplně jinou chuť. Salát je spíš sladší díky dýni, sušeným brusinkám a karamelizovaným ořechům. Doplnila jsem ho o sladkokyselou zálivku z jablečného moštu, jablečného octa a dijonské hořčice.

Salát z růžičkové kapusty a dýně

Ingredience (zhruba 10 porcí):

SALÁT

  • 1/2 kila růžičkové kapusty
  • 1 malá dýně hokaido
  • hrstička sušených brusinek
  • hrstička karamelizovaných ořechů (recept níže)
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • ZÁLIVKA

  • 1/4 šálku jablečného moštu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř na dochucení (já jsem už nedochucovala)
  • KARAMELIZOVANÉ OŘECHY

  • 1/4 šálku cukru
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička skořice
  • špetka kajenského pepře
  • velká špetka soli
  • 1 šálek pokrájených ořechů
  • Postup:

    Nejdříve si dáme péct dýni. Dýni umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka, nakrájíme na malé kostičky, polijeme zhruba 1 lžící olivového oleje, dochutíme solí a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C zhruba 15 minut.

    DSC_5609

    Růžičkovou kapustu si připravíme tak, že odřízneme tvrdý košťál, rozpůlíme a propláchneme vodou. Osušenou kapustičku dále nakrájíme na tenké pramínky.

    DSC_5612DSC_5613

    V pánvi si rozpálíme lžíci olivového oleje a přisypeme nakrájenou kapustu.

    DSC_5616

    Za občasného míchání restujeme dokud není kapustička měkká. Trvá to asi 10 minut. Kapustička nám taky začne krásně zlátnout a rozpadat se. Nakonec ji dochutíme solí a pepřem.

    DSC_5618

    Salát si nyní můžeme zkompletovat. Smícháme orestovanou růžičkovou kapustu s dýní a brusinkami a posypeme zkaramelizovanými ořechy.

    Zkaramelizované ořechy si připravíme tak, že si v rendlíku rozpustíme cukr ve vodě, přidáme koření a následně ořechy. Ztlumíme oheň a za stálého míchání vaříme tak dlouho dokud se veškerá tekutina neodpaří a ořechy nejsou krásně obalené v karamelu. Hotové zkaramelizované ořechy rozprostřeme na pečící papír a necháme vychladnout.

    DSC_5622

    Před podáváním přelijeme zálivkou, kterou si připravíme tak, že smícháme všechny ingredience na zálivku, nejlépe to jde v menší skleničce s uzavíratelným víčkem.

    DSC_5626

    A takto byl salát připraven k převozu.

    DSC_5625

    A možná je ještě lepší druhý, kdy se všechny chutě smíchají dohromady.

    Určitě tento salát vyzkoušejte

    Otázka: Jaké máte rádi podzimní saláty? Podělte se!

    2 komentáře:

    1. Takže jste měli Friendsgiving :-)

      OdpovědětVymazat
    2. Směsice všeho, co mám moc ráda, musím vyzkoušet! díky za inspiraci Pavli!

      OdpovědětVymazat