úterý 8. října 2013

(Nedělní) středeční snídaně: dýňové lívance

Jak jste si asi všimli, nedělní snídani jsem tak trochu nestihla. V sobotu jsme se vrátili z dovolené a i když jsem si před odjezdem říkala, že snídani napíšu tam, abych pak neměla fofry, asi víte jak to dopadlo. Dovolenou jsem si užila od začátku do konce a na nějaké sepisování nebyl čas. V sobotu večer jsme pak byli slavit narození dvou krasavců, kteří se narodili našim kamarádům, a to je podle mě dostatečný důvod pro mou nedělní absenci.

Ale o snídani určitě nepřijdete. Není to sice nedělní snídaně, nýbrž snídaně středeční, ale rozhodně není všední! Příprava je ale velice jednoduchá, takže si ji můžete připravit klidně v pracovní dny.

Představuji vám dýňové lívance!

DSC_9716

Já vás upozorňovala, že tu bude teď hodně oranžovo, a to není dýňová sezóna zdaleka u konce.

DSC_9725

Tááááákže… Dýňové lívance jsou podle mého názoru úplně nejlepší podzimní snídaně. Jsou voňavé, vláčné, slaďoučké a umí pohladit na duši! Za sychravého rána vás vytáhnou z postele a nebo je vlastně nejlepší je servírovat rovnou v posteli, pokud zrovna nikam nespěcháte. Ale až je ochutnáte, uvěříte, že kvůli těmto lívancům se vyplatí nařídit si budík o chvíli dřív.

DSC_9723

Jo, a taky jsou zdravé, kdyby to někoho zajímalo :-).

DSC_9722

Servírujte přelité javorovým sirupem nebo posypané skořicovým cukrem a nebo třeba taky s kopečkem zakysané smetany… A nebo jen tak – tak to má nejraději náš Kuba (jojo, dokáže si strčit celý lívanec naráz do pusy…).

obrázek 2obrázek 1

Dýňové lívance (12 středně velkých nebo 36 malých lívanců)

Ingredience:

  • 250 g mouky (já jsem dala půl na půl bílou hladkou a celozrnnou mouku)
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 360 ml podmáslí
  • 250 ml dýňového pyré
  • 1 vejce
  • skořicový cukr/javorový sirup/zakysaná smetana… na podávání

Postup:

Do větší mísy dáme všechny suché ingredience, tj. mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl a vše důkladně promícháme.

Do jiné mísy nebo vyšší odměrky vlijeme podmáslí, přidáme dýňové pyré a vejce a také pořádně promícháme.

Směs z podmáslí vlijeme k suchým ingrediencím a tentokrát promícháme jen tak zlehka, aby se směsi spojily. 

Rozpálíme pánev, pokud máte s nepřilnavým povrchem, není třeba potírat olejem, v opačném případě vlijeme do pánve trochu oleje a necháme ho rozehřát. Těsto postupně vléváme na rozpálenou pánev - množství záleží na požadované velikosti lívance. Jakmile se na povrchu začnou tvořit bubliny (trvá to zhruba 2-3 minuty), lívanec obrátíme a dopékáme ještě další 2 minuty. 

Podáváme teplé, posypané skořicovým cukrem nebo přelité javorovým sirupem nebo s kopečkem zakysané smetany.

Dobrou chuť!

DSC_9717DSC_9724

Pokud budete mít zájem přesně tyto dýňové lívance a jiné dýňové dobroty ochutnat a budete tuto sobotu 12. října odpoledne (od 14 hod) v Brně, přijďte se podívat do Otevřené zahrady na Údolní 33, kde budou probíhat Podzimní zahradní slavnosti. Byla jsem požádána, jestli bych na slavnostech neuvařila něco dobrého z dýně a to víte, že když jde o dýni, jsem pro všemi deseti!

Budu strašně ráda, když mě přijdete pozdravit a podpořit! A já vám na oplátku dám lívanec :-).

Jen se dopředu omlouvám, pokud budu vypadat unaveně a budu mít potřebu sedět… dopoledne totiž ještě běžím závod Vokolo Príglu (krásně se to sešlo v jeden den, že?) a tak doufám, že budu mít u pánvičky přistavenou židli…

Více o akci najdete zde.

Těším se na vás!

7 komentářů:

  1. Lívance vypadají úžasně! :) A děkuji za tip na Podzimní slavnosti, příležitost ochutnat lívance naživo je více než lákavá. Přeji hodně sil při závodu a snad pak odpoledne na viděnou :) Eva

    OdpovědětVymazat
  2. mňam!!:) miluju všemožnéé lívance, batátové mi asi chutnaly nejvíc

    OdpovědětVymazat
  3. No teda, ty vypdají perfektně! A Kubíčkovi opravdu hodně chutnají, což je ta největší pochvala, jaká může být. Škoda, že se do Brna nedostanu, moc ráda bych tě viděla naživo!

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadají parádně, těm bych rozhodně neodolala :)

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Pavlo, gratuluju tobě i tvému blogu za knižní podobenství - dnes jsem si v Knižním klubu prolistovala novou knihu Food blogeři. Je to určitě hřejivý pocit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Než jsem to viděla na vlastní oči v knihkupectví tak jsem tomu ještě moc nevěřila, ale je to opravdu krásný pocit a moc děkuji tobě a všem čtenářům blogu, protože bez vás všech bych se do knihy určitě nedostala!

      Vymazat