sobota 12. října 2013

Nedělní snídaně: vítězná ovesná kaše

Včera jsem běžela závod Vokolo Príglu. Je to úplně nejlepší závod na celým světě. Překrásná trasa, všude okolo podzimně zbarvené listí, báječní lidé a hlavně je to u nás v Brně. Letos jsem si ho opět užila a už teď se těším na příští rok!

Start byl v 11.00, což je podle mě ideální doba – v klidu vstanete, nasnídáte se a snídaně vám do doby startu stačí slehnout. Často jsem řešila co jíst před během (ať už závodem nebo jen obyčejném vyběhnutí), aby mi nebylo špatně, ale abych měla po celou dobu běhu dostatek energie. Mám docela citlivý žaludek a dát si těsně před během třeba řízek – to by byla moje smrt hned za první zatáčkou!

Naštěstí už běhám nějaký ten pátek a tak jsem metodou pokus-omyl přišla na pár jídel, která nedělají mému žaludku potíže, ale zároveň po kterých necítím hlad.

Když si jdu zaběhat ráno, stačí mi třeba jen půlka banánu nebo dva sušené datle. Pokud mám mezi snídaní a během minimálně dvou hodinové okénko, dám si ovesnou kaši.

DSC_9740

Recept na ovesnou kaši a její obdoby tu už na blogu mám (stačí se mrknout do Receptáře do sekce Snídaně), ale toto je ta nejzákladnější verze, bez jakýchkoli volánků a kanýrků, která funguje už léta. Proto taky nevypadá moc lákavě, ale věřte, že chuťově je úžasná!

DSC_9734

Mám vyzkoušené, že před delšími běhy (nad 10km) mi nedělají dobře mléčné výrobky – takže moje oblíbená snídaně v podobě jogurtu s müsli se dostává na vedlejší kolej. Proto ani kaši si nedělám s kravským mlékem, ale s “mlékem” sójovým. Mám ráda to od alpro nebo alnatury z DMka.

alprosoja alnatura

(zdroj, zdroj)

Ovesné vločky neřeším – někdy mám po ruce víc mleté, někdy míň, ale nakonec se všechny typy rozvaří v kaši. Dál do kaše patří banán a tady platí, že čím zralejší tím lepší, protože jen ten zralý kaši pěkně osladí. Trocha skořice kvůli vůni a špetka soli zvýrazní všechny chutě.

DSC_9737

I když jsou ořechy tučné a těžké, trocha oříškového máslíčka nikdy nikomu neuškodila (tedy snad jen alergikům, takže opatrně…!). Vybírám si podle toho, co mám zrovna otevřené, tentokrát to bylo máslíčko ze 4 druhů ořechů od firmy Terrasana (mám jej ze zdravé výživy). Vynikající, mohu doporučit!

Kaše se mi opravdu osvědčila – zasytí na dlouhou dobu (díky nízkému glykemickému indexu), ale neleží v žaludku jako kámen – a tak než experimentovat a přivodit si při běhu nějaké žaludeční potíže, sázím na jistotu. Oříšky (kromě máslíčka) a jiné přísady si v kaši dopřávám ve dny kdy nejdu běhat, protože před během velké množství vlákniny a tuku nemůžu riskovat :-).

DSC_9739

Vítězná ovesná kaše (1 porce)

Ingredience:

  • cca 30-40 g ovesných vloček (množství volte podle hladu)
  • špetka soli
  • 250 ml tekutin – já dávám půl na půl sójové mléko s vodou
  • 1/2 zralého banánu
  • 1/2 lžičky skořice
  • lžička oříškového másla

Postup:

Ovesné vločky dáme společně se solí do rendlíku, zalijeme mlékem a vodou a na mírném plameni přivedeme k varu. Zatímco se kaše zahřívá, nakrájíme k ní na velmi tenké plátky banán. Ten se zvyšující se teplotou pomalu celý rozpadne a zbyde po něm jen sladká chuť. Kaši dochutíme skořicí a vaříme do požadované hustoty.

Přesuneme do misky a ozdobíme oříškovým máslem.

Dobrou chuť!

DSC_9749

Otázka: Máte také citlivý žaludek co se týče jídla před sportem? Co funguje vám?

8 komentářů:

  1. Taková klasika nikdy nezklame :)
    Moje nejčastější a "nejobyčejnější" je kaše z vloček a mléka, oslazená medem a navrch banán a semínka, někdy i to máslíčko (pokud zrovna nějaké mám, mizí u mě totiž rychlostí blesku :D).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zjistila jsem, že mi kaše bez máslíčka už moc nechutná... :-)

      Vymazat
  2. Skvelé raňajky :) ...Ja si ju vždy robievam len z ovseného mlieka, z kravského nie - neskutočne mi prekáža chuť a vôňa teplého mlieka :/ ... a inak osladená medom so škoricou, navrch banán a vlašské orechy :) A mne pomáha jedine minimálne 2 hodiny pred nejesť, prípadne len ten banán...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ovesné mléko jsem ještě nezkoušela, takže to musím napravit!

      Vymazat
  3. Gratuluji k úspěšnému zaběhnutí závodu. Jaký jsi měla čas? :)

    S jídlem před běháním bojuji neustále, protože když si chci zaběhat po příchodu z práce, mívám už docela hlad a to taky není ideální. Za vše hovoří případ mého přítele, který se před cyklovýletem nechtěl ničím cpát, jenže pak ho na cestě chytla šílená hladovka, tělo stávkovalo a nebyl schopen jet dál - 15 km od domova, peníze s sebou žádné... Naštěstí žijeme v úrodném Polabí, tak v zoufalství vyhrabal na poli cibuli, oloupal a snědl :). Jinak by si snad musel někoho přivolat na pomoc...

    Já do sebe před běháním nacpu třeba dvě rajčata, jablko nebo menší banán a za 15 minut vyrážím a při běhu to nijak nepociťuji :). Nic většího bych si ale sníst netroufla. Běhání je určitě v tomhle ohledu daleko problematičtější, než když pak člověk usedne na kolo a jenom šlape...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky! Čas jsem měla 1:23, což je úplně stejný čas jako minulý rok :-). Uvidíme co příští rok...
      Jinak ten příběh o tvém příteli mě moc pobavil :-). Nevím jestli by bylo tak hrozně, abych si dala syrovou cibuli...! Ale máš pravdu, že běh je v tomto jiný než jiné sporty - před jízdou na kole se klidně najím a v pohodě, ale při běhu to všechno uvnitř skáče a to mi nedělá dobře.

      Vymazat
  4. Ovesné kaše moc nemusím, ale na zimu je asi začnu praktikovat!

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna dneska jsem poprvé zkoušela ovesnou kaši uvařit v sojovém mléce a byly neskutečně krémová. Před běháním si ji taky ráda dopřávám...ale já si ji dopřávám vlastně pořád:D

    OdpovědětVymazat