sobota 26. října 2013

Nedělní snídaně: dýňové vafle

Všem milovníkům dýně se omlouvám, že minulá nedělní snídaně byla bezdýňová. Dnes to hodlám napravit a mám pro vás další dýňový recept, tentokrát na dýňové vafle.

DSC_9892

Říkám si, že dokud je jejich sezóna, měli bychom dýně využívat co nejvíc. Znám to ze své osobní zkušenosti, že ke konci dýňové sezóny, zhruba tak v lednu/únoru, se mi při pohledu na dýni dělá trochu nevolno a oranžovou barvu nemůžu vystát. Jenže pak přijde v létě trochu chladnější počasí a já toužím po dýňové polévce, dýňových lívancích a pečené dýni. Takže zastávám názor, že je potřeba se dýní předzásobit co to jde! Kdo je pro!

Když jsem vařila dýňové lívance na Podzimních zahradních slavnostech, trochu jsem neodhadla množství potřebného pyré a udělala jsem ho tolik, že bych mohla lívance dělat ještě dnes… Trochu přeháním, ale bylo ho fakt dost! Něco jsem spotřebovala v dýňové ovesné kaši, něco jsem rozdala a ze zbytku jsem udělala tyto vafle.

DSC_9886

Už dlouho jsem se na vafle chystala, ale hledala jsem ten správný recept. Udělala jsem jednu várku podle receptu, který se mi zamlouval (už si ale bohužel nepamatuji, kde jsem recept našla) a i když nebyly špatné, neměly na mě takový ten “wow” efekt. I tak jsme je všechny snědli :-).

Druhou várku jsem dělala podle receptu, který jsem našla na blogu In the Little Red House. Tento blog jsem objevila teprve nedávno a jsem jím naprosto unešená. Krásné fotky, vynikající recepty a sympatická bloggerka Sheena běhá tak jako já :-). Dokážu u jejího blogu strávit hodiny (když čas a Kuba dovolí, samozřejmě) a čtu zpětně její příspěvky, do kterých vždy dokáže vnést něco, co mě naprosto uchvátí a připadá mi, jako bychom byly léta kámošky.

Ale zpět k receptu… Tyto vafle jsou prostě perfektní – akorát sladké, na povrchu krásně křupavé a uvnitř měkounké jako peřina.

Původní recept jsem více méně dodržela – jen jsem neměla kokosový olej tak jsem dala řepkový, pšeničné klíčky jsem vynechala a místo nich dala chia semínka a vynechala jsem také čokoládu, protože se mi ji nechtělo lámat a krájet na kousky a navíc někdo už chtěl honem míchat…

DSC_9775DSC_9770

Dýňové vafle (původní recept zde):

Ingredience (na 12 kousků):

  • 1/4 šálku (60 ml) řepkového oleje
  • 1 šálek (240 ml) dýňového pyré
  • 2 vejce
  • 1 1/4 šálku (300 ml) mléka
  • 1/4 šálku (60 ml) javorového sirupu
  • 2 šálky (250 g) mouky (dala jsem půl na půl hladkou bílou a celozrnnou)
  • 1/4 šálku (20 g) drcených lněných semínek
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1/3 šálku (30 g) jemných ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1-2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

Ve větší míse smícháme suché ingredience: mouku (mouky), lněná semínka, chia semínka, ovesné vločky, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.

DSC_9776

Ve druhé míse nebo vyšší odměrce smícháme mokré ingredience: olej, dýňové pyré, vejce, mléko a javorový sirup.

DSC_9779

Následně vlijeme mokré ingredience k suchým a promícháme tak, abychom měli hustší palačinkové těsto (nemělo by být tekuté jako na palačinky, ale zároveň by mělo jít lehce “kydat”).

Těsto necháme odpočívat zatímco si rozpálíme vaflovač.

DSC_8474

Jakmile je vaflovač rozehřátý, vlijeme trochu těsta na plotýnky, přiklopíme a čekáme, až nám vaflovač přestane pářit. Každý vaflovač je jiný, takže asi vy nejlépe víte, kolik těsta se na plotýnku vejde a jak dlouho trvá, než se vafle udělají. Mně to trvalo zhruba 5 minut.

Hotové vafle ihned podáváme. Nejlepší jsou totiž ještě teplé, s kouskem máslíčka a přelité javorovým sirupem.

DSC_9888DSC_9889

Díky semínkům a vločkám mají vafle takovou drsnější a hutnější konzistenci, která je moc příjemná a navíc jsou i díky celozrnné mouce plné vlákniny, která vás zasytí na celé dopoledne.

Vafle nejsou přehnaně sladké, proto si je můžete dosladit ještě dalším javorovým sirupem. Ovšem i bez něj vám určitě budou chutnat. Třeba jen lehce potřené máslem nebo nějakým ořechovým máslíčkem a banánem :-).

Já jsem si dala vafličku s trochou másla a javorového sirupu a k ní ještě bílý jogurt s půlkou banánu. A nesměl chybět ani čaj! Prostě ideální podzimní snídaně!

DSC_9891

Toto je typ snídaně, kterou si představuji, že připravuji pro celou rodinu na chalupě za mlhavého, podzimního rána. Kdy se všichni pomalu trousí z vyhřátých postelí a při příchodu do kuchyně je omámí jemná vůně skořice a čerstvě uvařené kávy…

DSC_9893

Jestli jste se zasnili tak jako já, nezoufejte, protože vafle se hodí i do městského bytu (i když to není taková romantika…). Navíc vydrží v lednici několik dní a pokud víte, že je za pár dní nesníte, doporučuji je jednotlivě zabalit do potravinářské fólie, dát je do uzavíratelného sáčku a strčit je na mrazák. Kdykoli pak budete mít chuť na dýňovou vafli, stačí ji nechat povolit pár minut na lince a poté ohřát v topinkovači. Bude křupavá a voňavá jako by byla čerstvá – a vy se tak svými myšlenkami můžete kdykoli přesunout na sychravý venkov :-).

DSC_9882

Otázka: Jaká je vaše oblíbená snídaně pro studené a sychravé podzimní dny? Podělte se!

5 komentářů:

  1. No teda, to vypadá výborně!
    Jak mě tady ten vaflovač chybí - nejradši bych si ho odvezla do Vídně s sebou, ale to by mi doma u mamky a sestry neprošlo :D

    OdpovědětVymazat
  2. no mňam, mňam, Pavli... Hned bych si dala ;) vypadají úžasně. Mně se letos bohužel žádné dýně neurodily, tak jsem letos bez typických dýňových jídel... ale možná přeci jen nějakou koupím a zkusím tyto wafle ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsme totálně bez dýní (a navíc bez vaflovačky) a tyhle vypečené oranžové krasavice vypdají tak skvěle! No, dala bych si hned!

    OdpovědětVymazat
  4. Povedly se! Výborné jsou. :) Děkuji za recept! :)

    OdpovědětVymazat