čtvrtek 20. června 2013

Citronové (mini)muffiny

Další nostalgickou vzpomínku na snídaně či svačiny ve školce mám kromě na makovník, který tu byl nedávno, také na babetu. Ta mi snad chutnala ještě víc než ten makovník a rozhodně jsme ji mívali častěji. Pěkně s kakaem. Pamatuji si, že se prodávala v alobalovém obalu, který jsem si vždy zamlouvala vyškrabat a drobečky jsem vyjídala lžičkou. Ach, ty maličkosti, které mi stačily ke štěstí… :-).

DSC_8131

Na babetu občas narazím v obchodě, ale nemám odvahu ji koupit. Když jsem totiž koukla na složení, éčkama se to jen hemžilo a zbytku jsem moc nerozuměla…

38061-babeta-citronova-250g

cukrářská směs (cukr, pšeničná mouka a škrob, vejce, kypřící látky (E450i, E500ii), zahušťovadlo E401, jedlá sůl, emulgátory (E471, E481), aroma (s mléčnou složkou), barvivo beta-karoten), pitná voda, vaječná melanž (vejce, kyselina citrónová), rostlinný olej, rychlošlehací přípravek, emulgátory (E471, E475), stabilizátor E420, etylalkohol, citrónové a pomerančové aroma (zdroj)

Bojím se, že kdybych ji po letech ochutnala, pokazilo by to právě ty krásné vzpomínky, které na ni mám.

A tak jsem se rozhodla si ji napodobit ve formě muffinů, nebo spíš minimuffinů. Určitě nejsou chuťově stejné jako klasická babeta, ale hodně se jí podobají a troufnu si říct, že jsou i lepší. Jsou vláčnější, tolik se nedrobí a především jsou domácí, ze samých poctivých surovin.

DSC_8123

Citronové muffiny:

Ingredience:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 šálku špaldové celozrnné mouky (můžete dát i klasickou pšeničnou celozrnnou mouku nebo jen hladkou bílou)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 šálek (cca 250ml) bílého hustého jogurtu (dala jsem hollandii, ale klidně zkuste i řecký nebo jiný smetanový jogurt – rozhodně nedoporučuji odtučněné, řídké…)
  • 1 šálek třtinového cukru (pro ty co nejsou zvyklí na sladkou chuť doporučuji dát spíš 3/4 šálku nebo ještě trochu míň)
  • 1/2 šálku oleje (dala jsem řepkový)
  • 3 vejce
  • kůra ze dvou bio citronů (zhruba 2 lžičky)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

DSC_8115

Postup:

1. Troubu si předehřejeme na 180°C a formu na (mini)muffiny si vyložíme papírovými košíčky nebo ji vymažeme máslem.

2. Ve středně velké míse smícháme mouky, prášek do pečiva a sůl. Dáme stranou

3. V jiné míse prošleháme (stačí metličkou) jogurt, cukr, olej, vajíčka, citronovou kůru a vanilku.

4. Směs s moukou přesypeme k mokré směsi a promícháme jen tak zlehka, dokud se směsi nepromíchají. V těstě můžou zůstat malé chomáčky nezapracované mouky.

5. Těsto nabíráme lžící a plníme jednotlivé formičky zhruba do tří čtvrtin. Zaplnila jsem všech 24 mini formiček tak jsem ještě naplnila dvě silikonové formy, které byly kdysi zdarma k Apetitu.

6. Minimuffiny se pečou zhruba 15-20 minut, muffiny standardní zhruba 25-30 minut. Určitě je průběžně kontrolujte, ať je nepřepečete!

DSC_8128

Nejlepší jsou ještě vlažné, ale ani úplně vychladlé nejsou marné :-).

Velikost minimuffinů je ideální pro ruce našeho Kuby, což byl i můj záměr. Je to i ideální velikost jeho svačiny. Takto dám dva muffinky do krabičky jako svačinu na cesty a nemusím se strachovat, že Kuba polovinu velkého muffinu někam zahodí až ho přejde chuť.

DSC_8132

Chuť na babetu byla úspěšně zažehnána, ale muffinky jsem rozhodně nedělala naposled. Jsou totiž vynikající!

Otázka: Taky je vám teplo?

10 komentářů:

  1. ty jsou krásný
    Odpověď: kdyby jen teplo.. umírám :D

    OdpovědětVymazat
  2. vypadají jednoduše a chutně. Brzy asi vyzkouším i když podobné už dělám a takový druh buchty mám prostě nejraději. :)
    Taky jsem zkoušela ten makovec, přičemž jsem do něj přidala ještě čerstvé třešně ze zahrádky a byl vynikající!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsi první, kdo sem píše, že přidal do makovce třešně. Nikdy před tím jsem o tom neslyšela, ale zní to jako super věc :-).

      Vymazat
  3. Pavli, recept vypadá moc lákavě! Určitě vyzkouším, muffiny u nás vedou, děkuji.
    Babeta ... mám to úplně stejně jako ty. Hlavně to vyškrábávání :)))
    Hezký den!
    Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Pavli, Vy jestli někdy napíšete kuchařku, tak si ji půjdu s radostí koupit. A to já knihy doma normálně nehromadim. Ale Vy mě neskutečně bavite a nejen ty Vaše skvělé recepty, ale i celé to povídání kolem.
    A co se babety týká, skoro jsem nedoufala, že ji ještě někdy budu jíst. Ani nevíte, jakou jste mi tímto receptem udělala radost. Ten chemický koktejl co se prodává opravdu nemám odvahu koupit, ale teď vím, jak si babetu udělat doma a za to Vám z celého srdce děkuji. Hanka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tímto komentářem jste mi udělala ohromnou radost!!! Díky a jsem ráda, že se vám recepty líbí!

      Vymazat