neděle 19. května 2013

Špilberk Food Festival 2013

Minulý víkend se v Brně konal 2. ročník Špilberk Food Festivalu, který jsem si, stejně jako ten první, nemohla nechat ujít. Menu jednotlivých restaurací jsem měla pečlivě prostudované, na základě čehož jsem si sestavila jídelníček toho, co bych chtěla ochutnat. To stejné jsem vytvořila i manželovi, jehož nadšení z festivalu bylo trošku menší než to moje a tak aby ho to aspoň trochu bavilo.

Minulý rok jsme nebyli připraveni a chodili od jednoho stánku k druhému a vybírali podle vystavených nabídek. Naštěstí bylo pěkné počasí (trochu zima, ale svítilo sluníčko) a Kuba nás tehdy obdařil čtyřhodinovým spánkem v kočárku a tak jsme si mohli jídla pěkně vychutnat.

Letos to bylo jiné… Pršelo. A jak. Slibované rozšíření party stanů u jednotlivých restaurací v případě nepříznivého počasí se nekonalo a tak jsme vždy do sebe rychle kopli to či ono jídlo a šli dál. U každých restaurací bylo sice kryté místo k sezení/stání, ale místa byla většinou obsazená a najít místo i pro kočárek bylo ještě obtížnější. Co se týče jídla, vše co jsem ochutnala bylo vynikající.

Toto bylo moje menu:

  • Kopřivový jemný krém s plátky doma zauzeného lososa z restaurace Brabander

Bohužel jsem polévku zapomněla vyfotit, ale Kubovi moc chutnala…

IMG_0890

Byla fakt vynikající, asi nejlepší jídlo, co jsem na festivalu ochutnala. Nikdy jsem snad kopřivy neměla a tak jsem byla zvědavá na její chuť. Byla jemňoučká, lahodná, trochu připomínala špenát a uzený losos jí dobře doplňoval a dělal ji zajímavější. Fakt úžasná a hned bych si ji dala znovu!

 

  • Cizrnový falafel prokládaný cherry rajčátky, bocconcini mozarellou a lístky bazalky zakápnuté balsamikovou emulzí z restaurace Butchers (která otevře až na podzim 2013 na místě Haciendy Mexicany v Brně)

IMG_0895

Opět výborné, falafel byl lehce pikantní a byl posazen na kopečku hummusu. Popravdě se mi k pokrmu moc nehodilo rajčátko s mozzarelou a bazalkou - spíš bych si k tomu dovedla víc představit pečenou papriku nebo něco podobného. Falafel byl docela prťavý na to, že to mělo být na pokrmu to hlavní, ale aspoň mi zbylo místo na další dobrůtky :-).

 

  • Tagliatelle al ragu di spalla tagliato a mano (Domácí tagliatelle s ragú z ručně krájeného hovězího ramínka) z restaurace Il Mercato

Opět jsem zapomněla zachytit celé jídlo, ale pro představu – bylo toho dvakrát tolik a nahoře byly plátky parmazánu :-).

IMG_0899

Těstoviny byly výtečné a ragú se rozplývalo na jazyku. Parmazán na povrchu byl velice chuťově výrazný a pěkně doplňoval celkově jemné těstoviny.

Kuba se opět dožadoval ochutnání a moc si pochutnal (v současné době jsou těstoviny jeho nejoblíbenější jídlo tak mi toho moc nenechal).

IMG_0900

 

  • Pečený tvarohový dezert na bisquitovém korpusu, přelitý omáčkou z lesních borůvek s limetkovým mousse a čerstvou mátou z restaurace Butchers

Nakonec byl čas na dezert a cappucino :-).

IMG_0904

Jednalo se v podstatě o cheesecake, což ale neměnilo nic na faktu, že byl vynikající! Normálně moc nemusím ovocné omáčky k různým tvarohovým dezertům, protože mi přijdou moc kyselé, ale tato borůvková byla krásně sladká a jemná a bez ní by byl cheesecake jen “cheesecake” :-). Limetkový mousse je ten bobek nahoře, který jsem popravdě ani moc nezaznamenala a myslela jsem si že je to šlehačka (tak to i chutnalo).

Někdy mi přijde, že honosné názvy jídlům jen škodí, protože pak čekám něco super extra a ono je to přitom něco obyčejného. Tím ale nechci říct, že obyčejné je špatné, protože já a především můj manžel spíš dáváme přednost obyčejnějším jídlům než exotickým výtvorům, hlavně aby to dobře chutnalo a bylo z kvalitních a poctivých surovin.

Na dezert jsem si ještě dala 3 ks Truffles z bílé belgické čokolády s chartreuse náplní, balené ve stříbrném cukru z restaurace Noem Arch, které jsem jaksi nestihla vyfotit neb se mi část rozkutálela po nádvoří hradu, když jsem se snažila zakrýt cheesecake před deštěm… Ale ty co jsem stihla ochutnat byly výborné a největší radost mi udělalo to, že jich  bylo o 2 ks víc (místo 3 ks bylo 5 ks) :-)!

Vše co jsem si vybrala i to co jsem mohla ochutnat od manžela bylo vynikající a v restauraci bych si to s klidem objednala znovu. Nejlepší určitě byl kopřivový krém, potom cheesecake, falafel a těstoviny. Jen škoda, že nevyšlo počasí a nemohli jsme si jídlo víc vychutnat. Většinou jsme si jídlo vybírali podle toho, která restaurace byla zrovna nejblíž a nebo kde byla nejkratší fronta a nikoli podle toho, na co jsem měla největší chuť. Těšila jsem se třeba na Pečené filátko z mořského vlka s krémovo-šampaňským rizotem z restaurace Rialto, jenže jim zrovna došli talíře a mně se nechtělo čekat v dešti až je někdo donese tak jsem si dala těstoviny z vedlejšího stánku, které jsem měla jako druhé na seznamu. Asi si na toho vlka budu muset do Rialta zajít :-).

IMG_0896

Kuba se v kočárku po chvíli začal nudit a chtěl běhat, což v dešti nebylo úplně ideální – mu se to samozřejmě líbilo :-).

A co si dal manžel? Nemám fotky, ale myslím, že si taky pochutnal.

  • Konfitovaný selečí bok na domácím chlebu s křenovým zelím a domácí hořčicí z restaurace Bonanza (Kyjov)
  • Zarzuela de mariscos ala Catalana tradiční katalánské rybí stew z restaurace Palazzo
  • Straccetti di lombatello di manzo grigliato con asparagi grigliati (Grilované plátky hovězí veverky s čerstvým chřestem na grilu) z restaurace Il Mercato

  • dezert mi přenechal :-)

Řekla bych, že jednoznačně vyhrálo selátko – i mně moc chutnalo a nejméně nadšený byl z veverky, protože byla moc růžová, což on nerad. Ale musím ho moc pochválit, protože vím, že na tyto akce moc není a přesto dělal (přesvědčivě), že ho to baví. Navíc zabavoval Kubu, abych mohla v klidu ochutnávat – prostě ideální manžel a táta! (Na fotce je vpravo, uprostřed je můj bratr s manželkou)

IMG_0897

Poté, co jsme ochutnali vše co jsme chtěli jsme se vydali k domovu. Kuba cestou usnul a tak jsme se prošli v dešti domů. Byla jsem ráda, že jsme šli, ale doufám, že příští rok bude hezky, protože nevím, nevím, jestli bych to v dešti chtěla absolvovat znovu.

IMG_0906

Otázka: Byli jste na Špilberk Food Festivalu? Nebo se chystáte na Prague Food Festival?

5 komentářů:

  1. No musela to být "bašta"! Kubovi chyběla k dokonalosti jenom zelená čepice. Na žádném food festivalu jsem nebyla, už druhý rok si o něm jenom nechávám vyprávět. Ale za rok půjdu! Doufám, že v papučích brankou přes dvůr :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já teď jenom zklamaně čtu články z food festivalů a tiše závidím!
    Zaujal mě nejvíc falafel a cheescake!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že ten déšť odradil spoustu lidí, ale i tak jsme si to náramně užili!

      Vymazat
  3. Páni, čím dál víc se těším na Apetit festival v Pardubicích :) Doufám jen, že vyjde lepší počasí, než zrovna vám teď - ale i tak to vypadá na velmi pěkný zážitek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I přes déšť to bylo úžasné a všechno bylo vynikající!

      Vymazat