čtvrtek 30. května 2013

Makovec, makovník, makáč…

DSC_7960

…říkejte tomu jak chcete, ale toto je prostě vzpomínka na dětství. Kousek makovníku s pořádným hrnkem kakaa – to byla tehdy snídaně šampionů!

Manžel miluji buchty na plech. Žádné cookies ani koláče, prostě pokud to nemá tvar obdélníku tak ho to neuspokojí. Když mi už docházely inspirace co na plech upéct, navrhl právě makáč. To byla výzva, protože jsem ho nikdy před tím nepekla a asi tak od čtvrté třídy na základce ani nejedla (nevím proč). Shodou okolností jsem nedávno zahlédla recept na makáč u ovečky (mimochodem skvělý blog, plný nádherných fotek a úžasných receptů – takže pokud ho ještě neznáte, běžte ho určitě navštívit!!). Na první pohled se recept zdál jednoduchý, rychlý a všechny potřebné suroviny jsem měla doma. Nebylo tedy co řešit a v sobotu dopoledne jsem se dala do práce.

DSC_7963

Největší makačka (chápete: “MAKačka” – haha, no nic…) bylo namlít mák – to jsem si dala až jsem se zapotila. Navíc našemu mlýnku začalo vyskakovat pérko tak byl mák chvíli mletý, chvíli nemletý – no užila jsem si, ale ta námaha rozhodně stála za to.

Recept je opravdu jednoduchý a navíc zašpiníte minimum nádobí, což u mě dostává vždy velké plus neb nemáme myčku. Recept jsem nedodržela do puntíku – některé ingredience jsem zaměnila (část polohrubé mouky jsem zaměnila za celozrnnou), některé vynechala (brusinky, citron, rum) – ale povedl se na jedničku!

DSC_7966

Makovník (původní recept zde):

Ingredience:

  • 200g mletého máku
  • 150g polohrubé mouky
  • 150g špaldové celozrnné mouky
  • 175g třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • špetka soli
  • 375ml mléka

Postup:

Plech (doporučuji čtvercový o straně 20cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 180°C.

Pokud nemáme namletý mák tak si ho nejprve nameleme.

Mák smícháme s moukami, cukrem, práškem do pečiva, skořicí a solí. Sypkou směs pořádně promícháme, aby tam nebyly hrudky.

Přilijeme mléko a opět důkladně promícháme.

Těsto vlijeme na připravený plech a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme cca 35-40 minut (zkusíme špejlí jestli máme hotovo).

DSC_7959

Jak je vidět, makovník nemá tvar obdélníku, nýbrž tvar kola. I přes to měl u manžela úspěch a moc mu chutnal. Makovník je vláčný, hutný, plný máku – prostě takový jaký si ho pamatuji z dětství. Recept určitě nevyhodím a hned jak budu mít zase mák tak ho udělám znovu.

Makovník je i relativně zdravý. Neobsahuje přidaný tuk – jako ostatně všechna semínka tak i mák obsahuje plno tuku, ale toho zdravého :-) - v mojí verzi je ještě celozrnná mouka, která zvyšuje celkový obsah vlákniny.

Tak si zavzpomínejte na dětství a makovník si upečte!! Dobrou chuť!

DSC_7962

Otázka: Jaké jídlo se vám vybaví, když si vzpomenete na dětství?

Já si pamatuji na babetu v hliníkovém obalu, kterou jsem milovala a pak na babiččiny pletýnky sypané mákem nebo lívance, které jsme mívali k snídani na prázdninách na chalupě v jižních Čechách. Jo a ještě brambory s mlékem k večeři (tamtéž).

25 komentářů:

  1. och! ten vypadá dobře :). Na makovník mám chuť už nějaký pátek, taky jsem ho už sto let neměla.
    Myslím, že v nejbližší době zaimprovizuju a vyzkouším :)
    Mám v plánu dělat jen pár makových muffinů, protože u nás bych celý makovník jedla asi jen já.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. muffiny jsou skvělý nápad. Navíc se dají dobře zamrazit takže když máš chuť, jednoduše vytáhneš jeden z mrazáku a za chvíli máš svačinu :-).

      Vymazat
  2. ten vypadá bezchybně! mňam!
    makovník miluju, ještě s takovou šlehačkou.. ňaam!

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem moc ráda, že vám chutnal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. byl fakt vynikající a největší radost jsem měla z toho, že byl manžel spokojený!

      Vymazat
  4. Vypadá skvěle, právě jsem na něj díky tobě dostala chuť :) Ještě mám moc ráda, když v něm jsou třeba kompotované třešně/višně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tuto variantu neznám, ale určitě vyzkouším! díky za tip!

      Vymazat
  5. já ho peču docela často, doma je oblíbený :) a taky dávám půlku celozrnné mouky, jinak už ani nepeču, dávám ji i do bábovky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky celozrnnou mouku cpu všude. je to skvělý tip jak propašovat víc vlákniny do obyčejných buchet.

      Vymazat
  6. Miluju makovec a tak mi nezbyde nic jiného, než ho vymyslet v bezlepkové verzi :-)
    Jinak jídla spojená s dětstvím mám taky brambory na loupačku a k tomu okurky s kyselým mlékem, kynuté koláčky s tvarohem (uvnitř) a kompotovanými meruňkami s posypkou, které jsme pekly pravidelně v neděli dopoledne a zpívaly jsme u toho (já, mamka a ségra) Pějme píseň dokola...
    Pak tatínkovy "speciality" (rozuměj, jediná dvě jídla, která uměl): žemlovku a krupicovou kaši.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsi mi udělala chutě na všechny ty dobroty! Nejvíc asi na tu žemlovku - tu už jsem dlouho neměla...

      Vymazat
  7. delavam velmi podobny, my mame doma mak moc radi,mnam:)
    Jednoznacne rajska od mamky, tu jsem skutecne milovala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. popravdě makový buchty moc nevyhledávám, přijde mi, že dusí a tak většinou dávám přednost tvarohu nebo povidlům, ale tento makovník je nádherně vláčný.

      Vymazat
  8. Ať žije mák a makovec v jakékoliv formě! Madlo, pro bezlepkovou verzi stačí vyměnit mouku za mleté mandle nebo bezlepkovou mouku dle chuti ;)

    Z dětství je nejoblíbenější tažený štrúdl. Tahala jsem ho s babičkou v obýváku na jídelním stole až bylo těsto průhledné, nejlepší byl s tvarohem a rozinkami. Nikde jsem tak výborný štrúdl nejedla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem zkoušela tažený štrůdl a byl vynikající - jen kdyby to nestálo tolik námahy...

      Vymazat
  9. Od základní školy jsem takový koláč nejedla - my jsme mu říkali makovník, ale s radostí bych si ho zase dala :)
    A jaké jídlo mi připomíná dětství? Ty nejlepší vzpomínky mám na babiččiny lívance, maminčiny smažené vdolečky nebo skořicové suky. A ty horší vzpomínky mám na všechny omáčky ze školní jídelny, kapustu a kolínka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jasně, na omáčky taky nemám dobré vzpomínky - zvlášť na UHO (univerzální hnědá omáčka)...

      Vymazat
  10. óó ta vypadá skvěle! Tu v nejbližší době vyzkouším! :) A vzpomínkové jídlo? Mmm, určitě krupicová kaše na večeři to bylo prakticky pořád! S rozpůštěným máslem, kakaem a cukrem mmm lahoda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zvláštní, já jedla vždycky krupicovou kaši se skořicí :-)

      Vymazat
  11. Dobrý den,už nějakou dobu mám chuť na makovec a ten tvůj vypadá úžasně!!:-) Jak moc je sladký? Mám ráda jen trochu nasládlé buchty a tak nevím,zda mám ubrat nějaký ten třtinový cukr.
    Děkuji za radu. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v původním receptu je cukru 200g a já dala "jen" 175 g, takže oproti původnímu receptu jsem cukru ubrala a zdál se mi sladký akorát. Mák je takový nahořklý, takže bych míň cukru už asi nedávala. Nebo jo a pro případ, že by to bylo hodně málo sladké tak pocukrovala. Ať se povede, já se na něj taky chystám!

      Vymazat
  12. Makovce úplně miluju :* celkově mák :))
    A vzpomínka na dětství? Určitě krupicová kaše, ale nejsilnější vzpomínka- vánoční buchtičky s mákem (vidíš- mák :D) zalité mlékem a posypané moc moc skořicí :*

    OdpovědětVymazat
  13. Tak po uspechu s mrkvovou buchtou dnes pecu tuto makovou.Dalsi uzasny recept.Dekuju.

    OdpovědětVymazat