pondělí 6. května 2013

Borůvkový chlebíček

To bylo tak, minulou neděli jsem měla strašnou chuť něco upéct, ale neměla jsem vejce. Do obchodu se mi nechtělo a tak jsem zadala do googlu veganské recepty a hledala co by mě zaujalo. Přes několik odkazů jsem se dostala k tomuto receptu. Zaujal mě nejen svým složením, ale taky tím, že obsahuje borůvky, kterých mám plný mrazák a ten potřebuji vyprázdnit a rozmrazit před novou ovocnou sezónou.

DSC_7673

Nakonec jsem se k tomu pečení v neděli vůbec nedostala, ale recept mi pořád ležel v hlavě, a to i přes to, že jsem zásoby vajec hned v pondělí doplnila. V pátek mi konečně vyšel čas a já se pustila do pečení.

DSC_7678

Recept je jednoduchý a hlavně rychlý – stihla jsem ho upéct během Kubova dopoledního spánku. Chlebíček je hlavně docela zdravý – neobsahuje přidané tuky (jen ty ze lněných semínek), obsahuje celozrnnou mouku (vláknina!), je málo sladký a je plný borůvek (antioxidanty!). Navíc je strašně dobrý!

Kuba schvaluje :-).

DSC_7654

Borůvkový chlebíček

Ingredience:

suché:

  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1 šálek špaldové mouky
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/2 šálku mletých lněných semínek
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli

mokré:

  • 1 šálek jablečného pyré (já jsem použila domácí jablečno-meruňkovou dřeň co jsem našla zapadlou ve špajzu)
  • 1 šálek mléka
  • 1/2 šálku bílého jogurtu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2/3 šálku borůvek (mražených)

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180°C a formu na chlebíček vymažeme (popř. vysypeme).

2. Ve větší míse důkladně smícháme všechny suché ingredience.

3. V druhé míse nebo větší odměrce smícháme mokré ingredience vyjma borůvek.

4. Mokré ingredience přilijeme k suchým a zamícháme jen dokud se směsi nespojí. Nevadí pokud budou v těstě malé hrudky.

5. Přidáme borůvky a ještě jednou opatrně zamícháme.

6. Pečeme 50-60 minut nebo dokud zapíchnutá špejle není po vytažení suchá.

DSC_7674

Původně jsem ani nechtěla ten chlebíček sem na blog dávat. Po vytažení z trouby byl nádherně vystouplý a popraskaný, ale po pár minutách padl. Byl to velice smutný okamžik :-(. Už jsem to vzdala a pátrala v paměti, jaký recept bych mohla dát na blog místo něj. Jenže pak jsem ochutnala a říkala jsem si, že vám to nemůžu udělat. Tento chlebíček prostě musíte udělat. Vzhledově nic moc, ale chuťově je vynikající.

DSC_7685

Chlebíček je vláčný, až mokrý, takže rozhodně žádnou suchou buchtu, co vám uvízne v krku nečekejte. Je opravdu málo sladký, ale zase ne tolik, abych nepoznala, že je to buchta. Je napůl celozrnný, což mu zase dodává takovou oříškovou chuť. Vypadá hutně, ale je měkký a lehký – prostě ideální třeba na snídani nebo svačinu s mlékem nebo jogurtem.

DSC_7679

Dala jsem na ochutnání Kubovi, protože mě viděl, že ho jím a předpokládala jsem, že jako ostatní buchty to vyplivne a zahodí. K mému překvapení snědl skoro celý plátek :-). Fialový byl až za ušima, ale beru to jako známku, že mu to chutnalo!

DSC_7653

 Otázka: Máte ještě zásoby v mrazáku z loňského léta? Jak to zužitkujete?

28 komentářů:

  1. mit doma boruvky, tak ho okamzite vyzkousim!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš jiné ovoce, klidně to zkus s ním. Myslím, že borůvky půjdou čímkoli zaměnit.

      Vymazat
  2. Vypadá nádherně a určitě musí i skvělě chutnat! :)) Upekla bych ho hned, ale asi bychom ho nesnědli :( Tak musím počkat, až na víkend, nebo zkusit upéct do formy na muffiny... Myslíš, že je těsto na muffiny vhodné? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Původně jsem přemýšlela, jestli mám udělat muffiny nebo chlebíček a nakonec zvítězila chlebíčková forma. Takže určitě muffinky půjdou, jen musíš upravit dobu pečení. Tipla bych to na 25-30 minut, ale nejlepší bude to po 20 minutách kontrolovat.

      Vymazat
  3. chlebíček vypadá moc hezky, všechny ingredience mám doma kromě borůvek, takže už by to asi nebyl borůvkový chlebíček, ale nějaký jiný, ale proč ne že? :-)
    já mám v mrazáku už jenom jednu jedinou meruňkovou dřeň, jinak je vše zužitkováno. :-) A tak mě napadlo, že by se dala použít právě do tohoto chlebíčku a místo borůvek bych dala meruňky z kompotu a vznikl by tak meruňkový chlebíček. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento chlebíček je skvělý právě v tom, že všechny ingredience většinou máme doma. Pravda, borůvky nejsou typickým obsahem mnohých mrazáků, ale ovoce - ať už čerstvé, mražené nebo kompotované - se snad najde vždy. A meruňkový chlebíček zní úžasně! Meruňky mám moc ráda.

      Vymazat
  4. Chlebicek vypada bajecne! Urcite vyzkousim :-) jen jak je to prosim s tou celozrnou moukou, muzou ji deti? Ja ji obcas taky trosku dceri nekam pridam, ale stejne premyslim jestli ji dela dobre :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem nad tím přemýšlela, ale Kuba toho nikdy moc nesní tak nemám strach, že by mu to nějak ublížilo. Asi bych mu nedala celozrnný rohlík nebo něco výhradně z celozrnné mouky, ale taková troška určitě nevadí.

      Vymazat
    2. Chlebíček jsem upekla s malinami a nemá chybu!

      Vymazat
    3. Paráda! Mám radost, že se povedl!

      Vymazat
  5. Vypadá opravdu moc hezky! Už od pohledu vím, že by mi určitě chutnal :) Zásoby borůvek ale bohužel nemám, už aby zase byly k dostání!

    OdpovědětVymazat
  6. ta fotka, kde si malý pochutnává, je úžasná! a chlebíček vypadá nádherně :) už se těším na borůvky

    OdpovědětVymazat
  7. Pavlo, mám pocit, že netrávíte dovolené ničím jiným než trháním borůvek :). My byli sice vloni v Krkonoších, ale na zamrazení nezbylo, co jsme natrhali, to jsme snědli :). Takže podobné lahůdky bohužel můj mrazák neukrývá, za to ve spíži jsou zavařené broskve a švestky a už delší dobu rozmýšlím co s nimi...

    Jinak pro případy nouze (chybějících vajec) doporučuji mít doma indiánsky znějící potravinu - vajahit. Je to v podstatě sušená náhražka vajec, je trvanlivá, obsahuje minimum cholesterolu a používá se především do těsta. Mluvili o ní i v pořadu Pod pokličkou v dílu o vejcích, takže myslím, že se jedná o zdravotně neškodnou, ale naopak velmi užitečnou věc. Sama používám a doporučuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Borůvky trhala mamka v jižních Čechách a dovezla jich tolik, že jsem je mohla rozdávat. Ale radši jsem je zamrazila a teď je ráda využiju :-).
      Díky za tip s vajahitem. Už jsem o něm slyšela, ale zatím jsem ho blíž nezkoušela. Je to určitě dobrý mít ve špajzu pro podobné situace!

      Vymazat
  8. Zásoby v mražáku stále jsou a ne a ne je zlikvidovat:-) Hlavně třešní! Tak jsem včera udělala bublaninu...našla bych tam ještě švestky, meruňky a maliny:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Uáá, nádhera! Závidím zásoby mraženého ovoce, já loňské léto zpracovala skoro všechno ovoce do marmelád a džemů a celou zimu jsempak zvádiěla všem, teří jen z mrazáku vytahovali sáčky se sušený letním ovocem.
    A jinak v klasickém pečení s lepkem absence vajec skoro nevadí, jednu dobu jsem pekla bez vajec a výsledky byly bezvadné.
    Mě se bohužel o podobném chlebíčk může je tak akorát zdát, kvůli té své potvoře ted dodržuju bezlepkovou dietu (i když testy na celiakii mi vyšly negativně), takže si o většině takovýchto dobrot můžu nechat tak akorát zdát...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach jo! Ale koupila jsem si nedávno pohankovou mouku a zkouším jí nahrazovat mouky v receptech. Takže se možná časem dočkáš i bezlepkových variant :-).

      Vymazat
    2. Tak to se hrozně moc těším!

      Vymazat
  10. Jé, tak ten pohled vypovídá o všem, chutnalo mu a moc! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Už je ba mém to-bake list...:) Co myslíš, mohla bych to udělat s jahodami? .)

    OdpovědětVymazat
  12. Krásný chlapeček.. to je tvůj syn nebo bratříček?
    A ten borůvkový chlebíček také vypadá hezky ale na klučinu nemá :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář. Kuba je můj syn :-).

      Vymazat
  13. Tak jsem dnes dělala a je opravdu vynikající :) Těsto je krásně vláčné, mokré - takové já nejradši :) Ale stalo se mi u něj to, co vám - po vytažení krásně nadýchaný a naprasklý, ale po chvilce se lehce propadl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí to na chuti nejde poznat :-). Jsem ráda, že chutnal!

      Vymazat