středa 27. března 2013

Narozeninový dort pro Kubu II. – čokoládový

DSC_7314

Březen je vždycky útok na moji linii :-). Nejdřív má narozeniny táta, potom já a nakonec Kuba. A každou událost je potřeba pěkně oslavit pořádným obědem a hlavně dortem. I když jsme nakonec narozeniny sloučili “jen” do dvou oslav (s našima a s tchánama), neobešly se běžné návštěvy bez různých zákusků, dortíků a dalších dobrot.

Tak já donesu něco ke kafi, když máš ty narozeniny.

Musíme ochutnat zákusky z té nové cukrárny a teď je k tomu ideální příležitost, když má Kuba ty narozeniny.”

Znáte to, ne? Ne? Nevíte o co přicházíte :-).

Zase ctím názor, že když už mám hřešit, tak pořádně! Žádné náhražky, umělé šlehačky a polevy ze sáčku. Na to jsem háklivá a věřte, že to poznám. A tak jsme pečlivě vybírali a nakonec byly dorty tři (tři oslavenci, tři dorty).

O prvním, dýňovém si můžete přečíst zde a jestli máte rádi netradiční dorty tak si ho určitě u nějaké příští příležitosti upečte. Je neskutečně vláčný a krásně si rozumí s nakyslou polevou z lučiny.

DSC_7101DSC_7141

Druhý byl dort z mascarpone a malin z brněnské cukrárny Kolbaba. Byl úžasně nadýchaný, plný chuti a rozhodně poctivý! Kdybyste kdykoli potřebovali na jakoukoli oslavu dort a nechce se vám péct domácí a jste z Brna nebo okolí, určitě si ho tu objednejte. Mají spoustu druhů a všechny co jsem ochutnala byly vynikající!

To je můj bratr. Když chce dělat voloviny, tak bude na blogu :-). Jo a na dortu byly ještě takové ty oranžové kuličky v šustivým listí (myslím, že je to physalis) tak proto je dort takový porytý…

DSC_7096DSC_7098

No a ten třetí dort jsem pekla o víkendu na oslavu č. 2 s tchánama. Tento dort mě zaujal svým složením (je bez mouky) a množstvím čokolády (skoro 3 tabulky!!). A protože jsem po zkušenosti s dýňovým dortem tušila, že Kuba dort stejně nebude, udělala jsem takový, který bude chutnat především nám (mě…).

DSC_7319

Recept jsem převzala odsud a až na jednu drobnost jsem ho dodržela do putníku.

Čokoládový dort bez mouky:

Ingredience:

  • 280g kvalitní hořké čokolády (použila jsem 70% z DM – moje nejoblíbenější)
  • 150g másla, změklého
  • 1 šálek cukru krupice
  • 7 velkých vajec, žloutky a bílky zvlášť (dala jsem 8 středně velkých)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce silné kávy, pokojové teploty
  • 1 lžička soli (tolik jsem nedávala, spíš jednu větší špetku)

DSC_7392

Postup:

1. Troubu si předehřejeme na 180°C a na dno otevírací dortové formy dáme pečící papír, který ještě společně se stranami vymažeme máslem.

2. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a necháme vychladnout.

3. Mezitím vyšleháme máslo s cukrem do světlé pěny (asi 5 minut). Snížíme rychlost na mixéru a po postupně přidáváme k máslu žloutky. Mixujeme dokud se směs nespojí a seškrabáváme těsto ze stran mísy.

4. Do směsi zašleháme zchladlou čokoládu, vanilku a kávu (kávu určitě nevynechte – vyzdvihuje chuť čokolády).

5. V jiné míse si vyšleháme bílky se solí na tuhý sníh, který následně vmícháme do čokoládové směsi. Nejlépe to jde, když přidáváme sníh postupně.

6. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme zhruba 45 minut dokud kraje nejsou zcela ztuhlé a střed je ještě trošku nedopečený (když zatřepeme formou, střed by se měl trochu hýbat). Doporučuji dort hlídat od 35. minuty. Já jsem dort pekla asi 40 minut, ale měla jsem ho asi vytáhnout dřív – střed už byl docela tuhý a vytvořily se na něm praskliny.

7. Dort necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Během chladnutí dort spadne tak se nebojte :-), chuť ani na texturu dortu to neovlivní. Dort můžeme skladovat v lednici, ale při podávání je lepší, když má pokojovou teplotu. Před podáváním můžeme dort pocukrovat (abychom zakryly ty praskliny a mírně připečený vršek…).

DSC_7318

Když jsem dort cukrovala tak mi samozřejmě nedošlo, že se asi bude sfoukávat svíčka. Naštěstí jsme svíčku z dortu sundali a sfoukli vedle. Dort byl sice trochu pokapaný od vosku (i stolek), ale všechen cukr zůstal tam kde měl… :-).

DSC_7324

Dort je opravdu čokoládový. Jako fakt hodně čokoládový! Ale to byl můj záměr. Já jsem s ním byla moc spokojená a totálně zahnal můj splín z tohoto počasí (teda aspoň na chvíli). Ostatním myslím taky chutnal (aspoň se tvářili, že jim chutná :-) ) a to mi spadl kámen ze srdce, protože jsem byla dost nervózní, jestli se povede. Žádná zkouška před tím nebyla a vzhledem k tomu, že jsem ho pekla dopoledne před oslavou, k tomu jsem ještě musela stihnout uvařit oběd (poprvé pro tchány!!) tak si asi dovedete představit ty nervy… Naštěstí nás Kuba obdařil dvouhodinovým dopoledním spánkem, tak se vše stihlo bez vedlejších ruchů. Nakonec si myslím, že vše dopadlo dobře, oběd chutnal (losos s bramborovou kaší a listový salát s vinaigrette) a dort ke kafíčku pěkně zakončil krásné odpoledne.

DSC_7389

Dort jsem podávala se šlehačkou, která zjemnila intenzivní chuť čokolády. Ještě bych si k dortu dovedla představit zakysanou smetanu nebo nějakou ovocnou omáčku. Třeba malinovou… Mmm!

DSC_7390

Nevím, k čemu bych dort přirovnala. Rozhodně není buchtový, protože tam není mouka, ale zase není měkký jako třeba mousse. Takový vláčný, pevný, ale jemný dort. Samozřejmě, že jsem si přidala :-).

Kuba samozřejmě ochutnal, ale jak jsem tušila, víc než na špičku lžičky si nevzal. Na druhou stranu taky dobře – čokolády bude mít ve svém životě ještě dost tak proč začínat tak brzy :-).

Zbytek dortu jsem zabalila manželovi do práce ať si jeho kolegové taky pochutnají. Dovedete si asi představit co by to se mnou dělalo, kdybych věděla, že mám v lednici kus dortu… Jedna věc je vychutnat si dort na oslavě, ale takové to uždibování kdykoli jdu kolem lednice je nebezpečné!! Zatím jsem neslyšela žádné ohlasy tak doufám, že ho manžel nesnědl sám… ;-).

Dobrou chuť!!

18 komentářů:

  1. To mi nedělej. Poslední týdny jen přbírám a přibírám. Stále zavřená doma se školními povinnostmi, počasí vybízející ke konzumaci čokolády na spravení nálady a ty přijdeš s tak lákavými fotkami dortu čokoládového z nejčokoládovějších :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro promiň! Ale tenhle dort dokáže divy! Spraví náladu a zažene jakýkoli splín :-). A navíc 70% čokoláda je přeci zdravá, ne?

      Vymazat
  2. Takových dortů - upřímně mám chuť na všechny a to jsem právě poobědvala! :-)
    Jinak, četla jsem Tvůj post na Život s drobečkem a upřímně jsem se lekla toho nadpisu :-), ale jsem ráda, že to není tak.. tragické, jak to v první chvíli působilo a dál budu moct číst Tvé články - protože ač málokdy komentuji, vždy poctivě čtu (někdy i dvakrát), kochám se fotkami a vždy si tak nějak odpočinu, uvolním se a to je moc fajn! Doufám, že tu s námi (teď mám samozřejmě na mysli svět blogový) budeš ještě dlouho! :-)
    L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj! Život s drobečkem pokračuje dál, ale jen na jiném místě. Moc mě těší, že tě baví číst moje články a budu se snažit, aby se ti líbilo i na drobečkách :-). Díky za přízeň a pěkný komentář!

      Vymazat
  3. Tak ten čokoládový dort vypadá naprosto božsky! V poslední době taky ráda peču bez mouky a tenhle recept se mi opravdu zamlouvá. No a věřím, že jste si to mlsání v rámci oslav všichni užili. U nás se minulý víkend konala svatba, takže jsem si taky užívala spoustu dobrot :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mlsání jsme si užili, to určitě! Ale teď moje tělo potřebuje detox!! Jo ale takové svatební koláčky - to bych si dala říct :-).

      Vymazat
  4. Ten cokoladovy dort vypada na rezu naprosto fantasticky, az bude priste na rade nutnost dortu, tak si ho prosadim... Vypada strasne hrisne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je strašně hříšný! A strašně dobrý! Navíc je jednoduchý a docela rychlý, což je vždycky plus :-).

      Vymazat
  5. vypadá opravdu báječně, až se mi sběhly v puse všechny sliny:D

    OdpovědětVymazat
  6. S drobečka roste pěkný drobek! Dorty vypadají všechny super!

    OdpovědětVymazat
  7. Ten čokoládový dort vypadá opravdu lákavě. Někdy ho zkusím. :) Baví mě sledovat tvůj blog, jak Kubík roste a vše okolo. Kdyby byla nějaká inspirace na jídla pro drobečka, byla bych vděčná. Mám podobného drobečka doma :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lenko, děkuji za komentář! Jídlo pro drobečka určitě na blog chystám tak se těš!

      Vymazat
  8. Ten čokoládový dortík musím prostě vyzkoušet, vypadá náramně a pro mě jako čokoholika bude určitě úžasný! teda, ten kubík se ale má!

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Pavli, zítra má Vojtíšek první narozeniny a čokoládový dort je v remosce (nemáme troubu a našla jsem nikdy nepoužitou formu srdíčka, tak to bude stylové), pokud se nezadaří, tak Kolbaba to jistí :-) Mějte se překrásně, Iva Kappová
    P.S. Drobný problém pro nás "nekafaře" bylo jak silná má být silná kava!? a pak zda šálek rovná se hrnek?! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vojtíškovi přeji vše nejlepší!! Těším se na fotky s dortem!!
      PS. káva má být silná dost a šálek=hrnek :-)

      Vymazat