neděle 10. února 2013

Kokosovo-mrkvovo-jablečné mini muffiny

Slíbila jsem vám super zdravý recept a je konečně tu! Navíc se mojí chybou stal ještě zdravější než byl původní záměr neb jsem zapomněla přidat med (!!!), ale naštěstí to na chuti neubralo (moc…). Zmizely do posledního kousku!

DSC_6764

Vždy, když zahlédnu nějaký recept na internetu, který mě zaujme, nechám si tu stránku otevřenou do doby než se odhodlám recept vyzkoušet. A protože se mi nechce přenášet počítač do kuchyně ani recept tisknout, vezmu si nějaký šmírák, na který si ve zkratce recept opíšu a upravím podle svých představ. A jak jsem v rychlosti recept opisovala, nějak se mi ten med z původního receptu schoval a na můj šmírák se už nedostal. Abych se úplně přiznala, nedostaly se tam ani vajíčka, ale této chyby jsem si naštěstí všimla Veselý obličej. Vy ale rozhodně med (nebo jiné sladidlo) nevynechávejte, muffinky budou ještě lepší!!

K vánocům jsem dostala novou formu na mini muffiny a tak jsem se rozhodla ji vyzkoušet. Pokud formu na mini muffiny nemáte, klidně udělejte muffiny normální velikosti a pokud nemáte ani formu na normální muffiny nebo silikonové či jiné podobné košíčky, udělejte těsto do chlebíčkové formy. Pokud ani tu nemáte, tak třeba na plech Veselý obličej s otevřenými ústy. Jen je vždy potřeba upravit dobu pečení. Mini muffiny se pečou 20-25 minut, normální muffiny cca 30-40 minut, chlebíček 60 minut a plech podle velikosti a tloušťky těsta. Prostě zapíchněte do těsta párátko a když je po vytažení téměř čisté, je hotovo.

Kokosovo-mrkvovo-jablečné mini muffiny:

DSC_6769

Ingredience:

  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 3/4 šálku jablečného pyré
  • 1/3 šálku medu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1 šálek nastrouhané mrkve (zhruba dvě menší mrkve)
  • 1 šálek nastrouhaného jablka (zhruba jedno středně velké jablko)
  • 1/2 šálku strouhaného kokosu
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • Postup:

    1. Troubu předehřejeme na 180°C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky (nebo vymažeme).

    2. Ve středně velké míse smícháme mouku, ovesné vločky, prášek do pečiva, skořici a sůl.

    3. V jiné, větší míse prošleháme vejce, jablečné pyré, med a vanilku. Dále přilijeme olej a opět promícháme.

    4. K mokré směsi přisypeme směs mouky a pouze zlehka promícháme. Nechceme mít tuhé muffiny!

    5. Na závěr přimícháme mrkev, jablko, kokos a ořechy.

    6. Plníme jednotlivé formičky po okraj (pokud chcete čepici), popř. do tří čtvrtin (pokud nechcete čepici).

    V tuto chvíli jsem si uvědomila, že jsem zapomněla na ten med… těsto se mi rozhodně nechtělo z košíčků lít zpět do mísy a tak jsem každý mini muffinek posypala špetkou třtinového cukru. Dá se říct, že jsem je takto zachránila Veselý obličej.

    7. Pečeme podle velikosti forem (viz výše) – mini muffiny cca 20 minut.

    DSC_6763

    Muffiny jsou neskutečně vláčné, plné chutí, křupavé, prostě strašně dobré! To je takový můj typický snídaňový muffin. Manželovi jsem se moc nezavděčila – ten na tyto věci moc není a má raději buchty “na plech”, ale to jsem tušila už když jsem si recept uložila.

    Příště bych muffiny nedělala mini, ale použila bych standardní formu na 12 muffinů. Bylo to sice zpestření sníst muffin na tři kousnutí, ale myslím si, že se na tento typ muffinů nehodí. Formu si nechám spíš na cupcakes nebo na muffiny s hladší texturou (přeci jenom nastrouhaná mrkev a nasekané ořechy nedělají těsto úplně hladké, ale v klasických muffinech se ty hrbolky ztratí).

    DSC_6771

    A teď nutriční hodnoty (pro ty, koho to zajímá): Jeden mini muffin (pro obyč muffiny vynásobte dvěma) má 90 kalorií, 4g tuku, 2g bílkovin 14g sacharidů a 2g vlákniny.

    Bála jsem se, že při použití výhradně celozrnné mouky budou muffiny tuhé. Ale právě vůbec – díky mrkvi, jablkům a jablečnému pyré byly muffiny krásně měkké a vláčné. Kokos jim dodával takovou exotickou chuť, ale nádherně s ostatními ingrediencemi ladil.

    Určitě všem doporučuji muffiny upéct – buď na snídani nebo na svačinu – jsou ideální!

     

    Otázka: Zapomněli jste někdy při pečení na důležitou ingredienci? Jak to dopadlo?

    23 komentářů:

    1. ty vypadají bezvadně! :)
      jo, já jednou zapomněla na prdopeč.. už nikdy víc! pěkná placka z toho byla :D

      OdpovědětVymazat
    2. Vypadají krásně, určitě vyzkouším;)..já jsem taky klasicky zapomněla na prášek do pečiva...no vypadalo to dost nízko:D

      OdpovědětVymazat
    3. Jé, muffiny mám nejradši, stačí jich krabici zmrazit a hned mám na měsíc o svačinky postaráno :)) Tvoje (nenejn ;) ) muffinové recepty jsou skvělé, už jsem jich zkoušela spoustu a moje nejoblíbenější jsou zatím ty s křupavou posýpkou (doufám, že je název správně) v různých obměnách s různými ořechy! :) Tyhle vypadají taky skvěle jenom nemám ráda kokos, takže si je asi trochu poupravím a vyzkouším :)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Tyto muffiny jdou taky dobře zamrazit. Taky je dávám na mrazák, protože většinou nesním všech 12 dřív než se zkazí a manžel mi s nimi moc nepomůže... Tak si jeden vždy ráno vytáhnu a odpoledne mám svačinu připravenou!

        Vymazat
    4. Upekla jsem a chutnaly, což je důležité, mé dcerce. Já si dala jeden k snídani s bílým jogurtem a najezená jsem byla dosytosti na tři hodiny. Díky za bezva recept a už se těším, až začneš péct s "drobečkem."

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Moc a moc děkuji za velice potěšující komentář! Největší radost mi dělá právě to, když někomu moje recepty nejen vyjdou, ale hlavně chutnají!! Jinak se pomalu blíží první narozeniny drobečka a tak přemýšlím jaký "dort" upéct tak aby mohl aspoň trochu ochutnat :-). Určitě se podělím!

        Vymazat
      2. vyzkoušeno a potvrzuji, úžasné!! Lumír se sice tvářil dost divně, když viděl v těstě tu mrkev, pak uviděl celozrnnou mouku a neopustil si komentář: to zas bude děsně zdravé... ale potom neodolal a dokonce chválil. Do mrazáku nic nezbylo.
        já do buchty jednou zapomněla dát vajíčka, taky "nicmoc"... :) Katka

        Vymazat
    5. Ahojda. Moc se mi líbí tvůj blog! Ráda bych Tě pozvala na můj web, který je zaměřen především na poruchy příjmu potravy, ale pozor- ne thinspo, ba právě naopak.Najde tam recepty, které nikde jinde nenajdeš..převážně clean eating, tipy, články postřehy...a v brzké době se rozjede projekt na pomoc lidem s PPP, jen čekáme s kamarádkou, kdy ho schválí krasna.cz. Na blog určitě mrkni, každopádně si tam najdeš to "svoje". A pokud by se ti u mě opravdu moc líbilo, můžeš se přidat mezi mé Followers aneb pravidelné čtenáře (v levém sloupci mého blogu). Přeju krásný zbytek dne. Andie

      www.andie-chambers.blogspot.cz

      OdpovědětVymazat
    6. Dobrý den. K Vánocům jsem dostala formičky na muffiny a od té doby hledám nějaký zdravý recept,co by mě a mému příteli chutnal. Na Vaše stránky koukám už dlouho,zaujalo mě tu spoustu receptů.:) Když jsem včera narazila na tyhle nové muffinky,neodolala jsem a o půl 10 večer jsem se do toho pustila.... a ejhle...v polovině jsem zjistila,že já vlastně nemám to jablečné pyré:)No tak jsem zaexperimentovala a dala tam místo pyré bilý klasický jogurt od Olmy (3-procentní).
      A výsledek. Muffiny byly výborné!!!!Dokonce i u přítele zabodovaly.:)
      Moc děkuji za recept.Ikdyž jsem ho musela pozměnit...
      Ještě se chci zeptat,.jablečné pyré co používáte...dělate si sama doma nebo ho kupujete....??Děkuju za odpověď.
      Lucka

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Moc děkuji za krásný komentář :-). Jak je vidět, recept se dá obměňovat podle toho, co je doma. Takové mám nejraději!
        Jablečné pyré používám ve větší míře domácí od mamky, která je zavařuje snad celý pozdim, jen je teď spíš přenechávám synkovi, který se po nich může utlouct :-). Když ale potřebuji pyré do buchty a ve spíži zrovna žádné nemám, podusím chvíli pár oloupaných a jadřinců zbavených jablek, rozmačkám je vidličkou (nebo hodím do mixéru) a pyré je hotové.

        Vymazat
    7. Jaké a do čeho používáte celozrnné mouky?
      Děkuji, Katka

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Celozrnnou mouku používám převážně pšeničnou a dávám je snad do všeho co peču. Nikdy ale nedávám výhradně celozrnnou mouku neb by byl výsledek moc tuhý, ale kombinuji s klasickou bílou (většinou 1:1 nebo 2:1 celozrnná:bílá). Zkoušela jsem i celozrnnou žitnou do litého perníku, který doma milujeme a výsledek byl vynikající (opět jsem ji nakombinovala s bílou)

        Vymazat
      2. A co taková špaldová mouka? Je dobrá na pečení? Můžu použít jen jednu mouku?

        Vymazat
      3. Špaldová mouka je perfektní, protože má vlastnosti hladké mouky a tak se dá zaměnit 1:1

        Vymazat
      4. Super, moc díky za info! :) Zkusím upéct něco z vašich receptů v poměru 1:1 špaldová:celozrnná pšeničná a uvidím :))
        Je ještě nějaká mouka dobrá na dezerty, muffiny apod.? Chci se vyhnout úplně pšeničné bílé.

        Vymazat
      5. Velmi dobré zkušenosti mám právě se špaldovou moukou. Jinak peču často s celozrnnou, ale nikdy ne výhradně - vždy je tam aspoň trocha bílé. Teď jsem zkoušela nahradit 25% bílé mouky moukou pohankovou a taky se to povedlo. Teď je docela oblíbená mandlová mouka, ale s tou zatím zkušenost nemám.

        Vymazat
    8. dělala jsem troje, co ty jedny :D asi to taky zkusím zkombinovat!

      OdpovědětVymazat
    9. Děkuji za výbornou inspiraci. Zrovna se trápím s těhotenskou cukrovkou, tak jsem vyzkoušela variantu bez medu, a taky se to dá:-), manželovi jsem ale druhou pilovinu osladila agavovým sirupem- jeden tento "hříšný" muffin jsem zkusila, tak pokud nemusíte úplně vypouštět cukry, tak je to určitě lepší:-). Co na to ale manžel, který není zrovna fanda zdravé kuchyně, to teprv uvidíme. Ještě jednou děkuji aspoň mám nějakou obměnu na sváču do práce!

      OdpovědětVymazat
    10. Tak jsem tyto muffiny zkusila na plech - trošku jsem to poopravila - dala jsem celozrnou špaldovou, žitnou a pšeničnou mouku v poměru (2:1:1) a místo PRDOPEČ jsem dala vinný kámen a trochu sody. Hrozně jsem se na to těšila, ale jsem trochu zklamaná, protože se mi zdá, že je tam moc soli (dávala jsem podle receptu). Nemělo by jí tam být míň? Jinak by to bylo skvělé. Jsem zvědavá, co na to řekne manžel a dcerky... Danča

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Jé, tak to mě mrzí, že úplně nenadchly, snad příště :-). Co se týče soli, recept jsem si upravovala z jiného a množství soli jsem ponechala. Ono asi záleží, jak má kdo velkou lžičku. Já většinou dávám větší špetku.

        Vymazat