středa 23. ledna 2013

Brusinkové řezy s ovesnými vločkami

Já vím, že jsem minule slibovala extra super zdravý recept, ale na ten si ještě budete muset chvilku počkat. Už se na něm pracuje, ale nejdřív se s vámi musím podělit o tyto brusinkové řezy. Jsou prostě božské!
DSC_6537
Nejedná se o úplně nezdravý recept, ale spousta cukru a dost tuku ho spíš řadí mezi dezerty než snídaňové buchty. To ale neznamená, že byste tyto řezy neměli vyzkoušet. Právě naopak!! Obsahují samé kvalitní suroviny (to ostatně záleží na vás jak kvalitní suroviny použijete), ovesné vločky, špaldovou mouku, brusinky nebo třeba javorový sirup.
DSC_6543
Přinesla jsem je na rodinnou oslavu i přes to, že jsem věděla, že bude narozeninový dort. A opravdu, po svíčkové a dortu už nikdo neměl místo na moje brusinkové řezy Smutný obličej. Trochu mi to bylo líto, ale každému jsem domů nabalila pár kousků a už druhý den ráno mi přišla zpráva od mamky, že nic lepšího nejedla. Snídala je s jogurtem. Stejně jako já a to můžu jen doporučit! Je to skvělá kombinace.
DSC_6546
Brusinkové řezy s ovesnými vločkami (inspirace zde):
Ingredience:
  • 1 1/2 šálku špaldové mouky (nebo jakékoli mouky chcete, v původním receptu je mandlová moučka)
  • 1 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/2 šálku řepkového oleje
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1/4 šálku javorového sirupu
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky soli
Na náplň budeme potřebovat:
  • 250g čerstvých borůvek brusinek (já měla čerstvých jen 125g, které jsem doplnila 75g sušených)
  • 250ml pomerančového džusu
  • javorový sirup dle chuti

Postup:
1. Nejprve si připravíme brusinkovou náplň.
DSC_6498
Ještě vám musím říct příběh s brusinkami. U nás v Bille jsem zahlédla, že mezi exotickým ovocem (konkrétně mezi mangem a avokádem) mají čerstvé brusinky. Takové ty velké, americké. Aniž bych přemýšlela jak je využiji, jsem jedno balení koupila. Mimochodem, to se mi stává často, že si koupím nějakou ne moc běžnou surovinu (často jde o různé omáčky – rybí, hoisin, chili s mangem atd.) a pak přemýšlím, co s ní. Většinou si v obchodě vzpomenu, že jsem o ni něco četla, jenže ta ona surovina zamíří rovnou do špajzu a čeká a čeká na svoji příležitost. A ta většinou nepřichází… Zpět k brusinkám. Doma jsem si vzpomněla, že mám založený recept právě na tyto řezy z mého oblíbeného blogu. Hned jsem ho našla a zjistila, že mám brusinek málo. Nevadí, říkala jsem si, hned druhý den ráno zajdu pro další - měli jich dost tak snad na mě ještě nějaké zbydou. No a abych ten příběh zkrátila, brusinky už samozřejmě neměli. Tak jsem koupila sušené s tím, že to nějak vymyslím. Nakonec jsem teda použila část čerstvých a část sušených a výsledek byl vynikající. Konec příběhu Veselý obličej.
Zpět k postupu. Brusinky – jak čerstvé tak sušené – dáme do rendlíku a přilijeme pomerančový džus. Na mírném ohni zahříváme tak dlouho, dokud čerstvé brusinky nezačnou praskat a necháme probublávat zhruba 10 minut nebo tak dlouho, až vám směs zhoustne. Občas promícháme. Na závěr směs ochutnejte, jestli je dost sladká, popř. přidejte javorový sirup podle chuti. Protože jsem použila část brusinek sušených, které jsou už slazené a džus je také sladký, potřebovala směs dosladit jen trochu. Navíc těsto je sladké dost a já mám ráda jak sladké těsto kontrastuje s trpkými brusinkami. Pokud použijete jen sušené brusinky, doporučuji je nejdřív chvíli do džusu namočit, aby nabobtnaly a až poté je vařit.
DSC_6499
Jakmile je brusinková náplň hustá, stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Jelikož jsem byla v časovém presu, putovaly brusinky na balkon.
DSC_6513
2. Zatímco brusinky chladnou, připravíme si těsto. Troubu předehřejeme na 180°C a čtvercový plech o hraně cca 20cm vymažeme olejem.
Všechny ingredience na těsto dáme do mixéru a mixujeme tak dlouho dokud není směs spojená a ovesné vločky mírně namleté. Toť vše. Nic víc, nic míň. Těsto nedrží pohromadě a připomíná drobenku.
DSC_6506
3. Polovinu drobenky vysypeme na připravený plech, rozprostřeme a druhou stranou lžíce nebo rukou ji pořádně upěchujeme.
DSC_6508
Na ni naneseme vychladlou brusinkovou směs a rozprostřeme ji po celé ploše.
DSC_6516
Navrch přijde druhá část drobenky, kterou už neupěchujeme a jen volně rozdrobíme tak, aby brusinky zcela pokryla.
DSC_6518
4. Dejte do trouby a pečte 30 minut. Povrch by měl být zlatavě hnědý a brusinky by měly bublat.
5. Nejdůležitější je nechat řezy zcela vychladnout na plechu. A neříkejte, že jsem vás nevarovala. Kdybyste je totiž nakrojily dřív, brusinky vám vytečou. Já vím, to čekání je nekonečné, ale věřte, stojí to za to!
DSC_6542
Dovedu si řezy představit jednak jako dezert s kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky, ale i jako nevšední snídani s bílým jogurtem nebo hrnkem mléka.
DSC_6546
Drobenka je krásně křupavá, voní po skořici a perfektně ladí s nakyslou brusinkovou náplní. Je mi jasné, že sehnat čerstvé borůvky asi bude oříšek, ale nevěste hlavu! Zkuste to třeba se sušenými nebo rovnou použijte brusinkovou zavařeninu. Tu kupujeme v Ikea a je vynikající.
Myslím, že je tento recept velice variabilní. Určitě bude dobrý i s jablkem a la štrůdl nebo třeba s malinovou marmeládou.
Nutriční hodnoty vám tu tentokrát nepíši, protože se to přece u dezertu nedělá, no ne? Stejně sníte půl plechu na posezení a tak proč se zatěžovat nějakými čísly… Veselý obličej.
DSC_6539 
Dobrou chuť!

Otázka: Už jste se setkali s americkými/kanadskými brusinkami? Jak jste s nimi naložili?

18 komentářů:

  1. Skvělý recept, určitě to vyzkouším, škoda jen že čerstvé brusinky jsme o víkendu spotřebovali už do omáčky k muffinům, no nevadí, snad na ně zase v obchodě někde narazím :-) Jen jsem si všimla, že v receptu uvádíš použití borůvek (což mě nejdřív trochu zmátlo), ale tím překlepem mě napadlo, že by to mohlo být taky skvělé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Borůvky opraveny za brusinky! Díky za upozornění!

      Vymazat
  2. Ahoj, jen malá poznámka - do seznamu ingrediencí omylem pronikly borůvky místo brusinek :).

    Na brusinky ze supermarketů si dejte pozor, často pod pojmem americké brusinky prodávají klikvu velkoplodou! I když zkušené oko botanika ji pozná, posuďte sami, jak je snadné je zaměnit (na obrázku je klikva): http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Colander.jpg

    Klikva je také jedlá a nakyslá, ale samozřejmě není tak skvělá jako brusnice brusinka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale americké brusinky nejsou brusnice brusinka - a nejsou taky tak dobré :-) V té ikeácké zavařenině jsou "opravdové" brusinky, co rostou i u nás, ty menší a lepčejší ;-) Kdysi jsem si jich ve Švédsku nasbírala mraky...

      Vymazat
    2. Čímž teda samozřejmě nechci naznačit, že bych se nějak ofrňovala nad receptem, naopak - brusinky můžu ve všech podobách a takovéhle vločkovatosti také. Jen tam narvu tu ikeáckou zavařeninu.

      Vymazat
    3. No vida. Každopádně klikva není brusinka, to je jasné! :)

      V ikei jsem si zavařených brusinek vůbec nevšimla.
      Koupila jsem nějaké v Bille za 35 Kč a polovinu obsahu tvořila jen slazená šťáva. Ble.

      Vymazat
    4. Ale to snad ne! Kde jsou mé jistoty?

      Pídila jsem se po latinském názvu americké brusinky a nikde nic, až v nějaké diskuzi... "Americká brusinka - Klikva velkoplodá = Vaccinium macrocarpon" a důkaz místo slibů na wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Vaccinium_macrocarpon

      Tak pak v tom nemá bejt takovej zmatek. Přitom mezi klikvou a brusinkou, které rostou u nás v přírodě často vedle sebe, je fakt rozdíl (klikva má dužinu světlou, nikoliv červenou, tudíž nebarví a zvenku je slupka jemně tečkovaná a hlavně chutnají jinak!). Ovšem teď už si nejsem jistá vůbec ničím...

      Vymazat
    5. Tak koukám, že se tu i něco přiučím. Je pravda, že ty americké brusinky vypadají úplně jinak než ty naše prťavé. Připomíná mi to rozdíl mezi lesními a zahradními borůvkami. Ty lesní jsou malé a celé modré a ty zahradní jsou větší, nebarví a jsou vevnitř bílé. A s těmi brusinkami je to koukám podobné :-).
      Jo a ještě můžu doporučit brusinky od alnatury z DM - jsou vynikající!

      Vymazat
  3. Ach jo.... tak toto se opravdu neslučuje s mojí dietou :D Ale co na sobotní snídani si to upeču. Jen mě mrzí, že mám Ikeu pěkně z ruky a ze sušených se mi to nechce dělat. Ale mohlo by to být dobré z malin nebo z rybízu, tak zkusím asi takovou to obměnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že s čímkoli pikantním to bude vynikající. V tvým případě bych asi volila ten rybíz. Snad se to povede a bude chutnat!

      Vymazat
  4. Vypadají úžasně, já dietu nedržím, jen zdravě jím (a jsou tam samé zdravé věci). takže si je klidně můžu udělat - no, uvidím! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mne sa zdalo cesto velmi suche, napln som robila z červených ríbezlí a už sa koláčik chladí. Tak uvidíme po degustácii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad to bude v pořádku :-). Mně výsledek nepřišel vůbec suchý, ale je pravda, že neupečené těsto nedrží pohromadě a drolí se (je to spíš drobenka). Náplň těsto krásně zvláční.

      Vymazat
  6. Ooo, tak ta vypadá božsky. Americké/kanadské brusinky jsem ještě nezkoušela (nebo o tom alespoň nevím:D), pouze kanadské borůvky. Měla jsem jen ty klasické sušené brusinky, které jsou v marketech.

    Zvu Tebe i Tvé čtenáře ke mě na blog, kde pořádám první giveaway! :)

    http://www.d-f-n.blogspot.cz/2013/02/prvni-giveaway-dietar.html

    OdpovědětVymazat
  7. Odpovědi
    1. Vypadají opravdu luxusně, ale jsou strašně jednoduché na přípravu!

      Vymazat