sobota 10. listopadu 2012

Podzimní jablečný chlebíček s javorovým sirupem

Po delší odmlce jsem tu opět s receptem. A než nám nastane zima, mám pro vás ryze podzimní recept, protože jablka k podzimu neodmyslitelně patří. Vlastně, pokud jablka dobře skladujete a máte je hlavně kde skladovat, můžete tento chlebíček dělat tak dlouho, dokud máte zásoby. A věřte, že jakmile tento chlebíček upečete, zásoby začnou rychle mizet. Budete ho chtít dělat znovu a znovu!

DSC_5917

(pozn. ten mokrý flek uprostřed neznačí, že by byl chlebíček nedopečený, je to kus jablka Veselý obličej)

Chlebíček je neuvěřitelně vláčný a jemný, plný křupavých ořechů a kousků jablek. Chlebíček už jsem dělala několikrát a jednou jsem ořechy vynechala. Radím vám: Nedělejte to! Budou vám tam chybět. A ještě když je opražíte na sucho na pánvi nebo v troubě, budete odměněni jejich výraznou chutí!

Do chlebíčku jsem použila javorový sirup, ale můžete ho klidně vynechat a nahradit ho buď cukrem nebo jiným tekutým sladidlem – třeba medem nebo sirupem z agáve. Pokud přeci jen použijete javorový sirup (a to vřele doporučuji), použijte sirup třídy B nebo C, které se na pečení hodí nejvíc, protože nejvíc vystoupne jeho chuť. Bývají levnější než sirup třídy A, který se spíše hodí na studeno (třeba si jím můžete přelít lívance k víkendové snídani Veselý obličej). Pokud chcete, můžete v receptu použít pouze tekuté sladidlo podle vaší chuti, jen navíc přidejte 3 lžíce mouky.

Jablečný chlebíček s javorovým sirupem:

DSC_5912

Ingredience:

  • 1 3/4 šálku špaldové mouky (můžete použít jakoukoli mouku chcete nebo jejich kombinace – např. 1 šálek hladké, 3/4 šálku celozrnné apod.)
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/4 šálku javorového sirupu (nebo jiného tekutého sladidla nebo opět cukru)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2/3 šálku podmáslí (nebo mix jogurtu a mléka – to taky funguje)
  • 1/3 šálku (tj. 80g) másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce, mírně rozšlehaná
  • 1 šálek nastrouhaných jablek (tj. zhruba 3-4 menší jablka)
  • 1/2 šálku nahrubo nakrájených jablek (tj. zhruba 2 menší)
  • 3/4 šálku nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Postup: Bohužel nemám nafocený postup. S malým prckem jsem ráda, že vůbec stihnu něco upéct. Ale nebojte, když občas o víkendu pohlídá manžel, nafotím i postup Veselý obličej. Postup je ale jednoduchý a věřím, že ho zvládnete i bez fotek!

DSC_5916

1. Troubu předehřejeme na 175°C a vysypeme a vymažeme si formu na chlebíček.

2. Do středně velké mísy dáme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici a pořádně zamícháme.

3. V menší misce smícháme podmáslí, javorový sirup, vajíčka, rozpuštěné máslo a vanilku.

4. “Mokrou” směs vlijeme k mouce a zlehka zamícháme. Přisypeme nastrouhaná i pokrájená jablka a ořechy (pokud chceme, můžeme si část ořechů nechat na ozdobu) a směs důkladně promícháme.

5. Těsto vlijeme do připravené formy (pokud jsme si odložili ořechy, posypeme jimi povrch těsta) a dáme péct do vyhřáté trouby na zhruba 45 minut. Před vytažením z trouby zkontrolujeme špejlí, zda je chlebíček důkladně propečen.

6. Necháme ve formě čtvrt hodinky vychladnout a poté přemístíme chlebíček na mřížku, aby vychladnul úplně.

DSC_5926

Chlebíček je nejlepší na snídani s pořádným hrnkem kakaa!

DSC_5921

Recepty s jablky mám hrozně ráda a k podzimu neodmyslitelně patří. Ať už je to tento chlebíček nebo jablečný koláč, muffiny, buchta nebo štrůdl na podzim a přes zimu si je dopřávám v hojném množství! A ještě když jsou doplněna pořádnou dávkou skořice a vlašských ořechů, to abych je zamykala do spíže, abych je neměla na očích, protože z malého kousku se stane větší a větší a najednou je půl plechu pryč… Znáte to, no ne? Nebo ne…?

Pokud jste jako já a nemůžete se teď na podzim jablečných buchet nabažit, určitě si upečte tento chlebíček! Nebudete litovat!

DSC_5924

Otázka: Jaké máte nejoblíbenější jablečné recepty? A nemusí jít jen o sladké… (i když… Veselý obličej)

30 komentářů:

  1. Mňam, tak do toho jdu :-) O jablečný receptech jsem nedávno psala: http://mamou-stylove.blogspot.cz/2012/10/jablka-na-nekolik-zpusobu.html :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jablka miluju a protože máme plnou zahradu jabloní a dokonce i místo kde obrovské zásoby jablek skladovat (Díky bohu za ty dva sklepy! :D ) můžeme si je užívat skoro až do léta :D
    Nejradši je mám jenom tak, nebo v jogurtech, ovesné kaši, jako pyré, v tvarohu, buchtách, ... vlastně asi všude :D Jednu věc, kterou ovšem miluji je jablkový pudink, nebo případně jablkový nepečený dort, už od malinka se ho nemužu nabažit :))
    Ten tvůj recept vypádá nádherně!! Úplně se zbíhají sliny ;) Musím ho co nejdříve upéct, jenom přemýšlím jestli jako chlebíček nebo by šel udělat do formiček na muffiny, protože bych nejspíš snědla celý chlebíček naposezení O:) Moc děkuji za recept! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ten nepečený jablečný dort se chystám už dlouho :-). Musím udělat co nejdřív!

      Vymazat
  3. Chlebíček vypadá krásně, mňam. :) Jen se chci zeptat jaké máš rozměry formy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Wendy! Díky za komentář! Buchtu jsem pekla ve formě s rozměry 11x30 cm. Občas ji peču i ve formě 11x25 - buchta je pak vyšší, ale musí se o trošku prodloužit doba pečení.

      Vymazat
    2. Moc děkuju, určitě v nejbližší době vyzkouším. :)

      Vymazat
  4. Dělávám podobný se strouhanými jablky a ořechy, s podmáslím recept neznám... vyzkouším, díky
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těch receptů existuje spousta, ale tento se mi osvědčil. Vyzkoušej a určitě ti bude chutnat.

      Vymazat
  5. chlebíček vypadá krásně, taky miluji kombinaci jablek a vlašských ořechů. Akorát většinou nemám moc času na to louskání vlašáků :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, louskání ořechů je fakt otrava... A hlavně pak všude možně nalézám kusy skořápek :-D

      Vymazat
  6. Někde mám podobný recept. Tento však vypadá luxusně, dala bych si kousek s dobrým bílým jogurtem. Asi už vím, co o víkendu upeču! Dík za inspiraci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S jogurtem je to boží! Zvlášť, když si buchtu do jogurtu rozlámeš na kousky a pořádně zamícháš :-).

      Vymazat
  7. Musim se priznat, ze k mym nejoblibenejsim jablecnym receptum patri hrabenciny rezy, protoze se u nas moc nedelavaly. A tak kdyz jsem mela moznost je ochutnat nekde jinde, mohla jsem se po nich utlouct. Ale jinak jsem mela jako mala moc rada kakaovou jablkovou buchtu co dela deda, s cokoladovou polevou a posypanou kokosem :)

    OdpovědětVymazat
  8. Chlebíček byl výborný!:-) Naštěstí máme hodnou babičku, která po večerech louská...ale zásob ubývá, takže se budu muset asi nakoupnout a začít loupat, Vánoce se blíží. Já mám taky nejraději hraběnčiny řezy, u nás doma se jim říká,nevím proč,hraběnčin štrůdl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Louskání je otrava, navíc mi ty skořápky lítají všude po kuchyni :-). Ale když se najde někdo, kdo to rád dělá, je to poklad!!

      Vymazat
  9. Vypadá bezvadně! :) Já bych si k tomu rozmixovala nebo rozšlehala tvaroh s troškou třtinového cukru nebo bych si ho namáčela do bílého jogurtu, jak píšeš. Super! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Kombinace vlašáků a jablek je prostě dokonalá! Naštěstí máme obojího hodně (a mě louskání vlašáků docela baví), takže určitě si v brzké době najdu i čas na vyzkoušení tvého chlebíčku. Vypadá totiž neskutečně vláčně a šťavnatě.
    Jinak já z jablečných receptů zbožňuju klasiku: tažený závin s jablky, do kterého ještě dávám taky vlašáky a brusinky, pak různé variace na crumble a na obrácený koláč Tarte tatin (vynikající je kobminace jablka + hrušky), nepečený jáhlový dort s jablíčky (vhodný i pro roční dítko :-)), tvarohové koláčky-bochánky s jablky, no prostě je toho moc :-)
    A na slano mám jablka taky ráda, kombinuju je s brambory a cibulí a peču třeba pod masem (ale miluju je i bez masa :-)), zapečená s brambory, česnekem a rozmarýnem, nebo slané jablkové koláčky.
    A naprosto luxusní jsou i tyhle dušená jablka s ořechy: http://madlinakuchyne.blog.cz/1203/jednoduse-uzasna-dusena-jablka-s-orechy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, díky za vyčerpávající komentář :-). Ty tvoje dušený jablka s ořechy jsem už dřív obdivovala u tebe na blogu a opět jsi mi je připomenula... Chtíc nechtíc je budu muset vyzkoušet co nejdřív :-).

      Vymazat
  11. Chlebíček byl výborný, jen se po něm zaprášilo! Jako vždy skvělý recept a navíc zdravý, neb s příchodem mateřství taky všude cpu celozrnnou špaldovou mouku:-) Letos se chystám na Vánoce upéct většinu z Vašich receptů na cukroví, které jste uveřejnila v lednu, tak jsem zvědavá. Jen stále hledám nějaký dobrý recept na perníčky z žitné mouky, nemáte někdo nějaký tip? Loni jsem měla místo těsta hromádku sypké směsi, spojilo se to až po přidání docela velkého nožství másla a chuťově nic moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dělám perníčky z čistě žitné mouky, slazené jen medem, jsou výborné, měkké, jen trošku míň sladké. Pokud máte zájem, recept dohledám a napíšu.

      Vymazat
    2. Tak o ten recept bych měla zájem určitě! Dělám sice perníčky podle rodinného receptu, ale chtěla bych je vyzkoušet z žitné mouky. Dělala jsem takto perník litý na plech a měl vynikající chuť.

      Vymazat
    3. Paní Madlo, to byste byla moc hodná:-) Jinak ten Váš recept na řepný chlebíček je taky výborný, už jsem ho pekla několikrát.

      Vymazat
  12. Zkoušela jsem ho, i když s drobnými obměnami, ale byl super! Jen tak dál! :))

    http://www.facebook.com/groups/105274349643047/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za povzbuzení do dalšího pečení :-)!!!

      Vymazat