středa 1. srpna 2012

Fialová snídaně - borůvkové muffiny

Na létu se mi líbí to, že mám k dispozici spoustu čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou šťavnaté a plné chuti. Vezměme třeba borůvky! Jestli jste někdy byli v lese, kde rostou borůvky, určitě víte jak to tam nádherně voní. A takové ručně sbírané borůvky prostě nemají chybu a nedají se s těmi prodávanými na trzích vůbec srovnat. Já jsem vždycky na borůvky natěšená a tak podlehnu a mističku si od prodejců vždycky koupím.  A skoro pokaždé jsem zklamaná, protože borůvky jsou pomačkané, plné listí a větviček.

Borůvky mám strašně ráda a nejlepší jsou jen tak v hrníčku posypané cukrem. To mi připomíná léta strávená s babičkou v Jižních Čechách jak jsme jako malí seděli na zápraží a každý "vyfasoval" hrnek fialových kuliček. Cukr krásně křupal mezi zuby a s borůvkami vytvořil ten nejlepší dezert! 

I když jsou borůvky prťavé, obsahují nejvíc antioxidantů než snad jakékoli jiné ovoce. To je patrné jen z toho jak vaše pusa zůstane už jen po pár kuličkách pěkně zbarvená do modra. Taky obsahují spoustu vitaminu C, kyseliny listové, manganu, draslíku a dalších prospěšných látek! Takže hurá na borůvky!

Borůvky jsem se tentokrát rozhodla zužitkovat jinak než jen s cukrem (ale na ten došlo taky). Borůvkové muffiny jsem dělala už několikrát a patří k mým nejoblíbenějším. Borůvky vytváří v těstě takové fialové ostrůvky, které jsou mírně nakyslé, ale dokonale ladí se sladší chutí muffinů.

Borůvkové muffiny


Ingredience na 12 muffinů:

  • 1 2/3 šálku ovesných vloček
  • 2/3 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku celozrnné mouky
  • 3/4 šálku třtinového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 1/2 šálku podmáslí
  • 1/4 šálku oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky borůvek
Postup:

1. Troubu předehřejeme na 190°C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. 

2. Vločky vložíme do mixéru a pár vteřin je drtíme tak, aby vznikla hrubší mouka. Vločkovou drť vložíme do mísy společně s moukami, cukrem, práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Všechno pořádně promícháme.



3. V jiné míse nebo třeba v odměrce smícháme podmáslí, olej, vejce a vanilkový extrakt.


4. Směs z podmáslí přilijeme k suché směsi.


a zlehka zamícháme. Těsto se snažte nepřemíchat, aby nebyly muffiny tuhé.


5. Do těsta přidáme borůvky, které si před tím obalíme ve lžíci mouky (toto nemusí být). To proto, aby nám moc nezfialovělo těsto.



6. Těstem plníme košíčky vyloženou formu na muffiny a pečeme zhruba 25 minut.



7. Jakmile to půjde, vyndáme muffiny z forem. Muffiny podáváme vlažné nebo je necháme vychladnout na mřížce.

Já jsem muffin snídala s borůvkovým koktejlem.


Na ten jsem si ponorným mixérem rozmixovala jeden menší zralý banán, půl šálku borůvek a cca 250 ml kefíru. Pokud máte rádi sladší koktejly, přidejte lžíci medu nebo jiného sladidla. Pro dávku omega 3 mastných kyselin můžete jako já přidat lžíci drcených lněných semínek. S borůvkovým muffinem je to ideální snídaně!


Muffinky moc nevyběhly, ale tušila jsem to už když jsem míchala těsto. Přišlo mi dost řídké a tak bych možná o trošku snížila množství podmáslí. Na chuti ale nebylo nic, co by se dalo vytknout. Byly vynikající a do posledního drobečku jsme muffiny během pár dní snědli!


1 muffin má zhruba 180 kalorií, 6 gramů tuků a 35 gramů sacharidů. Co se týče vlákniny, 1 muffin obsahuje 3,5 g a s bílkovinami je to ještě lepší - celých 5 g! Perfektní start do nového dne!

Muffiny vydrží zhruba 4 dny při pokojové teplotě, ale když jsou velká tepla (nebo máte doma extrémně horko), doporučuji je dát po dvou dnech do ledničky.

Otázka: Co vám připomíná léto?


19 komentářů:

  1. Vypadá to krásně jako vždy! Moc se těším až je vyzkouším. Mám otázku. Odkud máte plech na muffinky? já ho mám u ikea, ale vždy když mi muffinky vyběhnou, tak mají tvar spíše houby. Navíc košíčky se přilepí hodně k muffinku a jdou špatně sundat, můžou to být špatné košíčky?Děkuji Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veroniko! Díky za komentář! Plech na muffiny mám myslím z tescomy, ale už je hodně jetý... Taky se mi párkrát stalo, že se mi košíčky lepily na muffiny, ale zjistila jsem, že to není košíčky, ale pravděpodobně tím, že jsem je nechala v troubě moc dlouho. Kdyby to nebylo tím, tak můžeš formy vymazat máslem a půjdou ven raz dva :-).

      Vymazat
  2. mňam, to vypadá skvěle, škoda, že tu nikde na okolí borůvky nemáme, musím kupovat... :( slinky se mi sbíhají

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! S těmi borůvkami je to v okolí špatné. Naštěstí mi maminka dovezla z Jižních Čech, kde rostou snad nejlepší borůvky na světě!

      Vymazat
  3. Já si vždy myslela, že mi borůvky nechutnají - třeba borůvkový jogurt fuj :) Ale letos si je fakt užívám, láká mě víc ten koktejl. Muffiny taky miluju ale bylo by mi líto ty borůvky tepelně upravovat, ráda je jím čerstvé v bílém jogurtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že borůvkový jogurt není nic moc :-). A rozhodně mám raději čerstvé borůvky než tepelně zpracované, ale když já jich měla tolik, že jsem se bála, že se zkazí (a zmražených na horší časy jich už mám plný mrazák). Mmm, teď jsem dostala chuť na borůvky s bílým jogurtem - to je naprostá lahůdka!

      Vymazat
    2. Tak to závidím, že jich máš tolik. Klidně bych je jedla od rána do večera :)

      Vymazat
  4. Mohla bych se zeptat, jestli někde prodávají drcené lněné semíko? Pátrala jsem na internetu, ale nevypátrala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V DMku prodávají jak normální tak i drcené.

      Vymazat
    2. Přesně tak, v DMku mají i drcené. Jen pozor - drcené lněné semínko se rychle kazí (žlukne) a nikdo neví jak dlouho ho v tom regále měli. Já si ho melu doma (v robotu nebo to údajně jde i v mlýnku na kafe) a skladuji ho v ledničce.

      Vymazat
  5. Ovesné vločky, celozrnná mouka, borůvky... Přesně pro mě :-) Celozrnnou mouku rvu do všeho (viz první výkřiky na novém blogu) ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a za uvedení do tvého blogu! Jestli mi zbydou borůvky tak ten tvůj borůvkový koláč musím zkusit, protože z kombinace borůvek a tvarohu nemůže vzejít nic špatného! Úplně se mi sbíhají sliny :-).

      Vymazat
  6. Mne leto pripomína melón :) http://www.activeway.sk/2012/07/ako-chuti-leto.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, meloun je v létě božský. Nejlepší je pořádně vychlazený v těch největších vedrech :-).

      Vymazat
  7. Já chci taky borůvky :D Dřív jsem je sbírala u babičky, ale poslední roky se jim nějak nechce růst a kupovat se mi taky nechtějí. Jak sama píšeš, není nad ty z lese vlastoručně posbírané :) Tvým muffinům bych neodolala a ještě když je k tomu i ten koktejl...mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těma borůvkama je to čím dál tím horší. Dřív rostly i v lese u chalupy, ale polední roky nic... Někdy prostě neodolám a koupím si mističku na trhu - vyzkoušela jsem i ty zahradní (kanadské) a taky mi moc chutnaly!

      Vymazat
  8. no teď začínám litovat, že jsem borůvky použila do koláče který je právě v troubě .. nějak nechce naběhnout a doufám že jsem si tak nenaběhla :))
    každopádně tyhle vypadají úžasně, takže šup pro další várku borůvek .. bohužel kupovanou ( ať žije Brno a 0,5l borůvek za 40,- ) :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že koláč nakonec naběhl :-). Já si bez borůvek nedokážu představit léto, takže když zrovna nemám vlastnoručně sbírané, taky kupuji na trhu. Už jsem se naučila donášet si vlastní dózičku, abych ušetřila aspoň 2 koruny za misku... :-). Jo a ještě jeden tip: když mají u nějakého stánku borůvky za 35,- většinou nestojí za nic a než je donesu domů, je z nich marmeláda... Vyplatí se teda připlatit si těch 5,- a mít hezčí a pevnější bobulky (teda pokud nechceš zrovna dělat borůvkovou marmeládu :-) ).

      Vymazat
    2. jojo, taky priplacim 2kc za misku a kupuju za 40,- protoze ty levnejsi jsou fakt maglajz. At zije Zelnak :))
      priste s miskou! :)
      a kolac nabehl .. a byla to dobrota .. mam to na blogu :)

      Vymazat