pondělí 13. srpna 2012

Arašídové cookies

Poslední dobou chodím po kuchyni a hledám něco dobrého, ale relativně zdravého. Něco ke kafi, jako zákusek po obědě nebo něco na odpolední svačinu. A nic... prostě nic co by uspokojilo mé chutě doma nemáme... A než si dát kupované sušenky (které doma také nemáme a musela bych stejně do obchodu), rozhodla jsem se, že si upeču cookies. Uvažovala jsem nad svými brusinkovými cookies nebo dobíjecími cookies, ale po chvilce pátrání v mém kuchařském sešitu nakonec zvítězily tyto arašídové cookies. 


Jsou s arašídovým máslem a čokoládovými kousky, za to málo sladké a plné ovesných vloček! Měla jsem všechny ingredience doma tak hned co malý usnul jsem se pustila do práce.

Arašídové cookies:

Ingredience (20 menších cookies):
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1/2 šálku mouky (nejlépe celozrnné nebo špaldové, já měla pouze bílou, hladkou)
  • 2 lžíce drcených lněných semínek
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli (pokud máte slané arašídové máslo tak se solí opatrně!)
  • 1/4 šálku arašídového másla (tj. cca 60ml)
  • 2 lžíce másla (tj. 30g)
  • 2/3 šálku třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku čokoládových kousků
Postup:

1. Předehřejeme si troubu na 180°C a vyložíme dva plechy pečícím papírem

2. Ve střední míse smícháme suché ingredience, tj. ovesné vločky, mouku, lněná semínka, sodu a sůl.


3. Do větší mísy dáme arašídové máslo a máslo nakrájené na kousky a elektrickým mixérem mixujeme do hladka, až se másla spojí.


4. Poté k máslům přidáme cukr a znovu mixujeme, nakonec vajíčko a vanilku - vše pořádně rozmixujeme.


5. Suchou směs přidáme k mokré, 


zároveň přidáme nalámanou čokoládu a pořádně zamícháme.


Těsto bude tuhé a bude se drolit, ale nezoufejte a nepřestávejte míchat! Chce to sice trochu síly a vytrvalosti, ale nakonec se vám to určitě povede!


6. Na papírem vyložený plech klademe lžící bochánky, které ještě prsty upěchujeme. 



Moc se nerozlezou tak je můžete dát blízko sebe.


7. Cookies pečeme zhruba 12 minut. 


V polovině je dobré je otočit, jestli vaše trouba nepeče rovnoměrně (jako ta moje). 


Cookies jsou na povrchu křupavé, ale vevnitř vláčné a měkké. Nejsou moc sladké, což mně osobně nevadí, ale pokud máte radši sladší věci, přidejte trochu cukru. Použila jsem mléčnou čokoládu, protože jsem jinou doma neměla, ale příště bych použila čokoládu hořkou - mám ji radši a taky není tak sladká. 

 
Do cookies můžete podle chuti přidat i rozinky nebo jiné sušené ovoce či oříšky. Myslím, že třeba takové arašídy by byly vynikající a ještě by zvýraznily arašídovou chuť. Ta je v cookies rozhodně cítit, ale není přebíjející. Trocha čokolády dodává každému cookie dekadentnost. 


Tyto cookies uspokojily mé chutě, což dokládá i skutečnost, že z 20 cookies mi do dnešního dne zbyly jen 3, a to jsem je pekla před 5 dny... Holt, budu je muset upéct znovu, aby z nich něco měl i manžel... :-).

Jeden cookie má 93 kalorií, 4g tuku (2g nenasycených mastných kyselin), 2g bílkovin a 16g sacharidů, z toho 2g vlákniny (pokud použijete celozrnnou mouku, množství vlákniny zvýšíte). Za zmínku stojí i 5 % doporučené denní dávky hořčíku, 22 % DDD manganu a 5,5 % DDD forsforu. A krom toho všeho jsou moooc dobrý!!

Otázka: Čím si uspokojujete své chutě? Upečete si něco? Koupíte oblíbené sušenky? Jste spíš na sladké nebo na slané?

31 komentářů:

  1. Díky za další skvělý recept, už dlouho si říkám, že sušenky z burákového másla upeču, protože jsem si ho koupila, ale zjistila, že samotné mi tak nějak nejede, tak třeba mi v sušenkách zachutná více, už mě nebaví se na něj na chudáka jen tak dívat v lednici :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téro, určitě je vyzkoušej. Arašídové máslo nejede každému, asi je to spíš konzistencí než chutí... takže ho v cookies určitě zužitkuješ. Jen dávej pozor na to, zda to arašídové máslo obsahuje cukr (moje neobsahuje). Pokud ano tak uber trochu cukru v receptu ať nejsou přeslazené!

      Vymazat
    2. No mě nějak nevyhovuje ani tou chutí, při prvním soustu jsem čekala sladkou chuť a právě převažovala ta slaná, takže sůl vynechám úplně a cukr krátit nebudu. Díky a hezký den :-)

      Vymazat
  2. Vypadají vážně lákavě! Až si koupím arašídové máslo, tak něco podobného určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! A to arašídové máslo doporučuji! Já jsem na něm asi závislá a tak se nestane, že bych ho doma neměla... :-)!

      Vymazat
  3. Vypadají velmi jedle a zdravě :) Že bych je zkusila? Se sušenkami zatím nemám štěstí, pokaždé se mi rozpliznou... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus tyto - mně se nerozplizly a krásně drží tvar jako před pečením. Hodně štěstí :-).

      Vymazat
    2. Děkuju :) Tenhle víkend do nich půjdu, mám na ně nehoráznou chuť.

      A k otázce do pléna - jak je asi už z mého pokusu o blog zcela jasně vidět, jsem těžce na sladké ;) Sušenky s teplým kakaem jsou nejlepší lék na podzimní splíny, ovoce mám nejradši v koláčích a když člověk přijde prochladlý domů, není nic lepšího, než si dát horký čaj s citrónem a domácí bábovku.

      Vymazat
  4. No asi si kúpim arašídové maslo, sušienky ma uplne zlákali.
    No na mňa keď to príde vyťahujem misku mixér, zapínam rúru aj o pol noci, sušienky ani nekupujeme, u nás sa objavia vždy keď príde niekto k nám a donesie ... a to iba maslové... Pekný deň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen do toho a hlavně ať všem chutnají! Jsem stejná jako ty, když mě to popadne tak bych pekla hned! Jen je to teď občas složitější, kdy máme malýho ... :-).

      Vymazat
  5. Ahoj Pavlo, chtěla bych ti poděkovat za super blog, který vedeš. Už jsem vyzkoušela několik receptů a žádný mě ani přítele nezklamal, takže určitě budu zkoušet dál :) Navíc působíš hrozně sympaticky a tvoje články prostě baví..! Přeju hodně krásných chvil s tvým "drobečkem" a nezapomínej zásobovat své čtenáře dalšími recepty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lindo! Moc děkuji za velmi milý komentář! Právě takové mě nabíjí energií vymýšlet recepty a pak o nich psát. I když mám teď míň času, budu se snažit zásobovat vás dalšími dobrotami!

      Vymazat
  6. Vypadá to úžasně, kdybych měla všechny suroviny hned se do toho pustím :) Ale jak jsem se tak dívala na tvé ostatní recepty tak se mi sbíhají sliny na všechno, určitě se nechám inspirovat a něco podle tvých receptů vytvořím :) Moc hezký blog :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anife, moc děkuji za komentář. Moc mě potěšil! Doufám, že ať zkusíš z mých receptů cokoli, bude ti to chutnat! Ještě jednou díky, že jsi zavítala na můj blog!

      Vymazat
  7. Pavli, tohle je bomba!! Ukládám a nemůžu se dočkat, až vyzkouším! Arašídy a čokoláda, to je kombinace, kterou naprosto zbožňuju. A ty tvoje cookies jsou tak macatý a tak krásně se na mě smějou :D Vypadají vážně fantasticky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Catalino, moc děkuji za krásný komentář a doufám, že ti budou chutnat. Arašídy a čokoláda jsou fakt úžasná kombinace - zrovna včera mi bratr říkal, že si dal čokoládu s arašídama od Orionu (myslím, že se jmenuje Barila...) a já na ni dostala strašnou chuť :-D!

      Vymazat
  8. Ahoj Pavlo,diky moc za vas blog.Poprve jsem ho objevila,kdyz jsem do googlu zadala domaci musli tycky.Od te doby jsem vyzkousela spousty vasich receptu a stala se na nich zavisla.Miluji sladke,hlavne cokoladu a bohuzel od prvniho tehotenstvi ne a ne shodit na puvodni vahu.Proto pecu hlavne podle vas a hreje me pocit,ze mlsam zdrave.Momentalne cekam druhe mimi a rano si nedokazu predstavit bez vaseho pohankoveho musli a kavco bez techto uzasnych susenek.Jen sul jsem vynechala uplne,protoze arasidove maslo z dm je slane dost.Tesim se na dalsi nove recepty a preji spoustu peknych chvil s vasim drobeckem.Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lucko! Tvůj komentář mě strašně povzbudil a hlavně potěšil! Moc děkuji! Ani nevím, že se dám najít na googlu :-). Taky mám ještě co shazovat a protože miluju buchty a všechno kolem nich tak se je snažím péct alespoň tak, abych neměla výčitky. Teď kvůli nedostatku času spíš sahám na své osvědčené recepty, ale těším se, že brzy zase začnu experimentovat. Ať jste vy i mimčo zdravé a budu ráda, když jsem opět zavítáš!

      Vymazat
  9. Já mohu jíst už jen Lotus sušenky (protože jsou vegan) a přijdou mi moc sladké, tak taky uspokojuji chutě pečením, a tyhle si upeču určitě :) Aspoň konečně dodělám domácí arašídové máslo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýno, moc děkuji za komentář! Domácí arašídové máslo se taky chystám udělat. Jen se bojím, že stejně jako když jsem dělala mandlové, zavařím robot... :-). Ale arašídy myslím nejsou tak tvrdé jako mandle tak by to snad mělo být úspěšnější! Ať chutnají!

      Vymazat
  10. Jsou naprosto úžasné! :) Čokoládu mi nečekaně zbodnul tatínek, takže mám brusinkové, ale jsou prostě božské... Snad se mi je podaří vyfotit dřív, než je ještě horké sežeru. A díky vám jsem zvítězila nad hmotou - první sušenky, které se mi nerozplizly, vypadají perfektně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hurá! Jsem taky nadšená, že se povedly! A počkej až je vyzkoušíš s tou čokoládou... :-).

      Vymazat
  11. Vypadají skvěle!:)
    Já své chutě neuspokojuji, snažím se je nemít. A hlavně nemám je kdy uspokojovat... mezi jídly si nic jiného nedávám.. Sladké si úplně odpírám, jedině třeba něco maličkého po snídani, po obědě rozhodně ne.. odpoledne nic sladkého!

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to tě obdivuju! Teda spíš nechápu. Já kdybych neměla každý den něco sladkého tak nepřežiju. Snažím se vybírat zdravé sladkosti ale třeba taková Milka Triolade stojí za hřích!

    OdpovědětVymazat
  13. děkuji za inspiraci, hned vyzkouším.. sušenky máme moc rádi, i když si myslím, že tyhle zdravé budu baštit převážně sama

    OdpovědětVymazat
  14. Včera jsem recept zkoušela. Sušenky chutnají báječně..:o)Jen těsto se pořád drobilo, příště přidám víc burákového másla.:o)

    OdpovědětVymazat
  15. Pavli, děkuji za skvělý recept. Po sušenkách se jen zaprášilo :)))

    OdpovědětVymazat
  16. Hm, burákové máslo doma nemám.. :( nepřidala byste recept i na jiné cookies? :)

    OdpovědětVymazat
  17. Cookies su super. Nahradila som maslo kokosovym olejom a trstinovy cukor brezovym, muku som dala spaldovu celozrnnu a arasidove maslo som dala s kuskami arasidov. Mnam

    OdpovědětVymazat