úterý 10. července 2012

Minestrone - letní polévka plná zeleniny

Jejda! Už je to víc jak měsíc co jsem tu psala naposled a strašně se stydím... Drobečky zanedbávám víc než bych chtěla a tak slibuji, že se budu víc snažit. 

Dnes mám pro vás recept na polévku. Správně! Žádná buchta ani muffiny. Dnes to bude polévka plná zeleniny, na kterou jsem měla tak strašnou chuť, že jsem vzala Kubu do nosítka a šla nakoupit veškerou zeleninu, která šla do polévky použít. Chuť byla uspokojena a moje tělo (i Kuba) dostalo pořádnou dávku vitaminů!


Původně jsem tuto polévku ani nechtěla na blog dávat, protože je strašně jednoduchá a vařím ji už strašně dlouho, a tak jsem ani nefotila postup. Výsledek byl ale tak vynikající, že jsem se s ní s vámi musela podělit. 

Minestrone:


Ingredience:
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • půlka větší nebo jedna menší cibule, nakrájená na jemno
  • 2 střední mrkve, nakrájené na kolečka
  • 2 řapíky celeru, nakrájeného na kousky
  • 1 menší cuketka, nakrájená na čtvrtkolečka
  • 6-8 stonků chřestu, nakrájeného na kousky
  • čtvrt hlávky kapusty nebo zelí (já neměla a tak jsem dala listový špenát)
  • zeleninový vývar
  • plechovka krájených rajčat
  • plechovka fazolí podle chuti (normálně dávám červené fazole, teď jsem použila cizrnu)
  • hrst těstovin
  • petrželka
  • parmazán na podávání

Postup:

Na oleji orestujeme cibulku, mrkev a celer - zhruba 10 minut. Přidáme cuketku, chřest a kapustu a dále asi 5 minut restujeme.Přilijeme vývar a plechovku rajčat a přivedeme k varu. Půl plechovky fazolí rozmačkáme vidličkou a společně s celými fazolemi přidáme do polévky. Nakonec přisypeme těstoviny a vaříme dokud nejsou měkké. 

Ozdobíme petrželkou a hojně posypeme parmazánem.


Kdo chce, může společně s cibulkou orestovat i pancettu (slaninu), která dodá polévce uzený nádech. 

Polévku dělám už dlouho a pokaždé je trochu jiná v závislosti na dostupnosti různých druhů zeleniny. Dřív jsem také parmezán přidávala rovnou do polévky a ještě jím ji posypávala, ale nepoznala jsem rozdíl tak polévku pouze posypávám. Když mi zbyde od parmezánu tvrdá kůrka, vhodím ji do polévky "vyvařit". Polévka je pak taková pikantní.


Kromě toho, že mi nabobtnaly kolínka byla polévka vynikající. Je to taková lehká letní polévka plná vitaminů, vlákniny a bílkovin (z fazolí), která v horkém počasí nezatíží (a když si ji moc neohřejete tak vás ani moc nezahřeje...). Vždy je jí plný kotel, ale můžu ji jíst i několik dní za sebou tak mi to vůbec nevadí. Navíc je lepší druhý den, kdy se chutě stačí propojit. Nejlepší je s čerstvou bagetkou či ciabattou, která se dá namáčet do vývaru :-).


Dobrou chuť!!

Otázka: Jaké máte rádi letní polévky? 

11 komentářů:

  1. No páni, ta vypadá hodně zajímavě a rozhodně skvěle! Líbí se mi ty různé chutě, které se tam propojují. A především jsem nikdy nedávala do polévky zeleninu jako cuketu nebo řapíkatý celer, k tomu rajčata a ještě fazole a těstoviny. Ale ta kombinace se mi líbí! Miluji zejména husté polévky plné zeleniny nebo polévkové krémy :) Myslím, že taky vyrazím na nákup surovin a taky tuhle polévku vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že bude chutnat! Je pravda, že těch příchutí je tam dost, ale vůbec se nepřebíjí a naopak spolu báječně ladí!

      Vymazat
    2. Chutnala a opravdu moc! Dělala jsem ji nedávno, něco si poupravila podle toho, co jsem koupila a měla doma - má polévka obsahovala: mrkvičku, petžel, kedluben, cuketu, hlávkové zelí, krájená rajčata, cizrnu, těstoviny, posypávala jsem ji normálním nastrouhaným eidamem. Ihned se zařadila na 1. místo v polévkách a nemůžu se dočkat, až si ji udělám zase :)

      Vymazat
  2. Chtěla bych moc poděkovat za tenhle blok. Téměř každý den ho navštěvuji a pročítám jednotlivé recepty, které také samozřejmě vždy vyzkouším a z výsledků jsem nadšená. Já nejraději peču, ale teď v létě téměř každý den večeřím polévky, nejraději různé luštěninové (cizrnová, fazolová, čočková)s co nejvíc petrželky. Už se moc těším až vyzkouším tuhle. Přeji hodně úspěchu v pokračování blogu a už se nemůžu dočkat dalšího skvělého receptu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za milý komentář! Já taky nejraději peču, ale teď v tom horku jsem musela dát troubě (a taky nám) na chvíli pauzu... Stejně jako ty miluju luštěninové polévky! Doufám, že ti tato bude chutnat!

      Vymazat
  3. Pani, polevky miluju, ale minestrone jsem vlastne jeste nikdy nedelala. Diky moc za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Minestrone je super v tom, že do ni můžu hodit co mám doma. Nevím jaký je přesný italský recept, ale já to tak dělám a takto nám chutná :-).

      Vymazat
  4. Tak ta vypadá opravdu báječně, hned jak to půjde tak vyzkouším, dneska už mám ale v plánu předchozí recept na buchtu s rebarborou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se buchta vydařila a hlavně jestli chutnala :-). Díky za komentář!

      Vymazat
    2. Právě jsem dojedla tvoji polevku je naprosto dokonala.Dělala jsem ji bez těstovin ale i tak užasná.

      Vymazat
    3. Paráda, těší mě že chutnala!!

      Vymazat