pondělí 2. dubna 2012

Skořicové rolky

Strašně se stydím, že jsem vás nechala tak dlouho čekat na nový recept. Měla jsem k tomu ale dost dobrý důvod. Narodil se nám totiž drobeček!


Jmenuje se Kuba a narodil se 21.3.2012. Vypadá jako andílek, ale řvát umí pěkně :-).

Veškerý čas před jeho narozením jsem tedy trávila posledními přípravami na jeho příchod a taky netrpělivým čekáním. Narodil se 10 dní po termínu a už jsem ztrácela naději, že se vůbec vyklube... :-).


Jakmile jsme si drobečka přivezli domů z porodnice, úplně se nám otočil život naruby. Ale v pozitivním slova smyslu. Samozřejmě, že teď nestíhám vařit, péct, uklízet, prát a vůbec udržovat domácnost v chodu jako dřív, ale to všechno stojí za to. Navíc nám moc pomáhají babičky a dědové, které máme blízko a kteří nám vaří a dovážejí jídlo až na stůl! Je mi jasné, že to dělají proto, aby si mohli Kubu pochovat a pomazlit se s ním (dělám si legraci!). Jen nechápu jak to, že vždycky, když přijde návštěva tak miminko spí a je klidný, ale jakmile návštěva odejde, spustí se kolotoč!

Ale dost bylo o miminku, mám pro vás recept! Tento recept na skořicové rolky jsem pochopitelně pekla ještě v době, kdy jsme byli s manželem doma dva, ale je jednoduchý a rychlý, takže by se mohl dát zvládnout i když máte plné ruce práce :-). I když... asi dva dny po návratu z porodnice jsem chtěla upéct banánové muffiny, protože nás doma uvítaly téměř černé banány. Recept je to velice jednoduchý a říkala jsem si, že to hravě zvládnu! Ráno jsem si nachystala všechny suroviny na linku s tím, že během dopoledne muffiny upeču. Ále... ingredience zůstaly na lince nepovšimnuty až do večera, kdy jsem absolutně neměla náladu něco péct a tak jsem opět suroviny uklidila, oloupané banány putovaly na mrazák na horší časy a já uvítala mamčin perník, který mi nabízela, s otevřenou náručí.

Tak a teď už opravdu k receptu.

Jak jsem psala už výš tento recept je strašně rychlý a jednoduchý, neboť neobsahuje droždí jak by se mohlo na první pohled zdát, ale používá trik s jedlou sodou a podmáslím! 

Skořicové rolky jsem u nás poprvé zahlédla v IKEA, ale ještě jsem je tam nikdy neochutnala. Prodávají je s kávou za 15,- Kč a vzhledem k tomu, že kávu teď z jistých důvodů moc nepiju tak nevím jestli mají na rolky vlastní kalkulaci :-). Každopádně skořicové rolky jsou velice populární v Americe pod názvem cinnamon rolls, které se typicky dělají z kynutého těsta, jsou obrovské, strašně sladké a navíc přelité hustou cukrovou polevou. 

Tyto skořicové rolky jsou podstatně menší, míň sladké, ale jinak obsahují vše co by správná skořicová rolka obsahovat měla. Nejsou tedy extra dietní, ale když nesníte celý plech na posezení, nemusíte se bát, že se nevejdete do kalhot :-).

Skořicové rolky


Ingredience:


  • 1 šálek podmáslí
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 3 šálky mouky (normálně bych dala půl napůl hladkou bílou a celozrnnou, ale mám zkušenost, že tento typ pečiva s podmáslím a jedlou sodou bývá s celozrnnou moukou tvrdé a moc hutné, vsadila jsem tentokrát pouze na bílou hladkou mouku)
Postup:

1. Předehřejeme troubu na 190°C.

2. Ve větší míse smícháme cukr, sodu, sůl, vanilku a vejce.




3. Přilijeme podmáslí.



4. A nakonec vsypeme mouku.



5. Všechno pořádně promícháme až vznikne husté těsto připomínající těsto kynuté. (Nebo aspoň mě to připomíná.)



6. Těsto přendáme na moukou vysypanou pracovní plochu


7. Posypeme moukou a vytvoříme z něj co nejtenčí placku.


8. Na placku teď můžeme vsypat náplň, která se skládá z 
  • 5 lžic měkkého másla (cca 75g)
  • 3/4 šálku třtinového cukru
  • 2 lžiček skořice

Placku nejdříve důkladně potřeme máslem



9. a posypeme cukrem a skořicí.


10. Teď začíná ta náročnější část, ale nebojte se, to zvládnem!

Těsto zarolujeme do co nejtěsnějšího válečku. Nejde to moc lehce neb se náplň vysypává, ale chce to trpělivost. Nestresujte se tím, že části válečku nejsou stejně tlusté.



11. Pokud jste to ještě neudělali, vymažte si formu na muffiny buď máslem nebo olejem. Vysypávat moukou nemusíte.


12. Váleček teď nakrájejte na 2-3 cm tlusté kousky



13. a vkládejte je do vymazaných důlků na muffiny, řeznou stranou dolů. 



Vůbec nevadí, že některé rolky v důlcích plavou. Pečením se zvětší a objem vyplní!

14. Rolky teď vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 20 minut.

15. Mezitím co se rolky pečou si připravíme polevu tak, že smícháme 3/4 šálku moučkového cukru, 2 lžíce mléka a kapku vanilkového extraktu.


16. Jakmile jsou rolky hotové, vytáhneme je z trouby, plech dáme na mřížku a rolky ještě teplé polijeme polevou.


17. Jakmile jsou rolky vlažné, vyndáme je z forem na mřížku. Samozřejmě jsou rolky nejlepší ještě teplé, takže rychle ochutnávejte!

Nevím co se stalo, ale nějak mi zmizely další fotky hotových rolek... Ale podle toho co mi za fotky zbylo nevypadají rolky k zahození, co myslíte?


Chuťově byly vynikající! Přesně takové jak je znám z USA, jen mám lepší svědomí, že nejsou přeslazené a mohutné. Nejlepší je jíst jako šneka pěkně ze vnějšku dovnitř :-). Ten poslední kousek je nejlepší - nejskořicovější, nejměkčí, prostě, rozplývá se na jazyku!

Zbylé odřezky z válečku, kde ještě zbyla náplň, jsem vložila do kulaté zapékací misky, kterou jsem si taktéž vymazala. Takto se skořicové rolky dělají klasicky - buď v kulaté nebo hranaté formě a po upečení se od sebe odlamují. Jako české buchty! V případě, že nemáte formu na muffiny, můžete skořicové rolky upéct právě takto. 


Polité polevou.


Díky polevě budete mít pěkně zalepené prsty, ale věřte, že budete chtít slíznout každičkou kapku! 

Rolky jsou opravdu jednoduché a rychlé díky podmáslí a sodě, což je zejména typické pro irský chléb, který jsem minulý rok pekla oslavu svátku sv. Patrika (17.3.). Kdo by chtěl rolky trošku obměnit, může do náplně přidat vlašské nebo pekanové ořechy nebo do těsta přidat rozinky. 

Těsto není příliš sladké, ale to je vyváženo sladkou náplní a polevou. Je nadýchané, ale pozor ať nepřidáte zbytečně moc mouky. Zejména když dáte těsto na vál tak ho jen podsypte a poprašte moukou a rovnou těsto vyválejte. Hníst ho už nemusíte. Pokud byste totiž přidali moc mouky, rolky by byly tvrdé.

Skořicové rolky jsem si dala k snídani s banánovým koktejlem a nemohla jsem přestat mlaskat! Vynikající a všem co mají rádi skořici, vřele doporučuji!

32 komentářů:

  1. Gratuluji ke Kubíkovi, je moc krásný chlapeček. Dal si pěkně na čas, než se vyklubal. Té moji to trvalo 8 dní po prvním termínu. Už má rok a já nestíhám doteď skoro nic - je to teď velký mamináč.

    Rolky vypadají báječně, recept si kopíruji a při vhodné příležitosti je vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Jéje, to je krásná zpráva, velká gratulace ke Kubíčkovi. Nás to čeká za 3 měsíce a nějaký ten týden, tak to jsem zvědavá, ale moooc se těšíme, až si ten svůj "dortík vytáhnem z trouby." :) A dortíky - super tip! dávám do seznamu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jupí, drobečci jsou zpátky! Moc gratuluji k miminku, těším se na nové články i když je mi jasné, že starostí teď bude až nad hlavu:)

    OdpovědětVymazat
  4. Velké gratulace k prckovi! Rolky vypadají moc dobře, někdy vyzkouším :-)

    http://mamou-stylove.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Moc gratuluji k malému drobečkovi =)

    OdpovědětVymazat
  6. Připojuju se ke gratulaci ke krásnému chlapečkovi. Ať vám dělá jen radost! Recept vypadá úžasně, škoda že nemám doma všechny ingredience, jinak bych se do nich snad pustila hned:) Vypadají opravdu mňamózně, trochu tady polykám nasucho:)

    OdpovědětVymazat
  7. jéé, podobné jsem dělala z kuchařky Bulíka, Kulíka a Dulíka :-D ale byly kynuté a náplň jsem dělala tak, že jsem zamíchala skořici do rozhřátého mléka, aby to šlo líp..jen škoda, že doma bych je asi jedla sama :-(

    OdpovědětVymazat
  8. Veliká gratulace k drobečkovi, je nádherný! :)

    A rolky vypadají skvěle, díky za tip. .)

    OdpovědětVymazat
  9. také se připojuji ke gratulacím ke krásnému miminku :-)
    teď už ten čas na vypékávání opravdu nebude, já vždycky obdivuji blogy, i ten tvůj, kde je veškeré pečení od začátku až do konce zdokumentované, při každém kroku fotka, to pak pečení zabere hodně času.
    já si blog založila až na mateřské, takže už se k tomu asi nikdy nedostanu, holt bude vždycky až poslední fotka a to je taky někdy problém, prckové jsou prostě na prvním místě a je třeba se o ně postarat :-)
    tak ať hezky rostete :-)

    OdpovědětVymazat
  10. já myslela,že budeš mít miminko až tak za 2 měsíce.z fotek bříška mi přišlo, že je zatím hodně mrňavý!.)
    každopadně hrozně moc gratuluju k tomuhle fešákovi!!!

    a rolky určitě zkusím. ikdyž mě poslední fotka trošku vyděsila.šneci na ní vypadají trošku divně:D
    díky za další skvělej tip! a doufám,že si na nás najdeš čas i teď,mamčo!.)

    OdpovědětVymazat
  11. Další gratulace jako od ostatních :) Drobeček je opravdu rozkošný!
    A rozhodně ty rolky vypadají delikátně, vrhnu se v nejbližší době na ně .. (skořicové rolky z IKEA mi strašně moc chutnají, voní celou IKEou a je to prostě šílená závislost).

    OdpovědětVymazat
  12. Jééé, moc gratuluji a přeji spoustu krásných chvil a hodně zdravíčka! Rolky určitě zkusím!

    OdpovědětVymazat
  13. Rolky znám pod pojmem "skořicový šnek" a v Ikei nedoporučuji si je dávat od té doby, co je mají v papírovém kornoutku na nahřátém podnose - ten papír nejde sloupnout a chytá se na šneka, takže to nakonec budete dlouho loupat a stejně to sníte i s papírem a za druhé jsou při takovémto skladování strašně ale strašně tvrdé! Takže domácí recept je v tomto případě opravdu k nezaplacení.

    Gratuluji k mimoušovi. Zdá se mi to, nebo ho máte vyfoceného na psí dečce z Lidlu? :))) Nicméně se Pavlo v žádném případě nezanedbávej, co se vlastní stravy týče, protože věřím, že vše co sníš pak dostane Kuba v tekuté formě. Jsem si jistá, že už teď se má tvůj syn na co těšit a až trochu vyroste a bude sám baštit lahodné kašičky a podobně, rozhodně mu budou všechna miminka v okolí závidět.

    Budou později i nějaké miminkovské recepty? :) Ne že bych se k něčemu chystala, ale ptám se jen ze zvědavosti :). Co slyším od kolegyně, tak česká klasika pro půlroční dítě je kašička z mrkve, max. přidat bramboru a tím to hasne... Nezaslouží si ti prckové víc? :)

    OdpovědětVymazat
  14. Hned jak jsem viděla recept, věděla jsem, že je musím co nejdřív vyzkoušet. Skořicové šneky miluji! Ale doma jsem je předtím ještě nikdy nedělala. Dnes jsem je tedy upekla podle tohoto receptu, právě jsem ochutnala a musím řít, že je to lahůdka. Takhle jsem si už dlouho nepochutnala! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Veliká gratulace k miminku! Přeji mu hodně štěstí do života! :) Ještě musím dodat, že se Váš prcek narodil přesně o den později než můj malý bratranec Tadeáš :)
    Moc Vám děkuji za Vaše recepty, nastartovaly mě k zdravější stravě a chutnají celé rodině :))
    Petra V.

    OdpovědětVymazat
  16. Krásně povedený drobeček Kubíček - přeji kopec zdraví!

    OdpovědětVymazat
  17. This recipe looks really good! I think I'd like to try it out sometime.

    By the way, congratulations on your baby!

    OdpovědětVymazat
  18. Zatímco náš malý půlroční Kubíček vedle sladce spinká v lehátku, čtu si tady o vašem malém Kubíčkovi. To přenášení ti nezávidím, já poprvé přenášela 11 dní po druhém termínu a už jsem z toho byla úplně vyřízená.
    Váš Jakoubek je moc krásný a přeju mu co nejvíc zdraví a tobě hodně síly a energie na zvládnutí tak těžkého úkolu, jakým rodičovství je. A to s těma návštěvama je přesné, náš nejstarší byl vždycky strašně hodný a usměvavý, když u nás někdo byl na návštěvě, al ejakmile za návštěvou zaklaply dveře, začal řvát a řvát. Ty děti to prostě mají takhle asi nějak nastavený :-) (A pak ti nikdo navíc nebude věřit, že je prcek doma uřvanej a nekldinej :-))
    Recept na skořicové rlky je super, určitě ho vyzkouším, protože kde je skořice a hlavně podmáslí, to je moje :-))

    OdpovědětVymazat
  19. Všem moc děkuji za gratulace! Občas je to náročnější, ale neměnila bych za nic na světě! Uvidíme jak to půjde s vařením a pečením, ale věřím, že jakmile zajedeme do nějakých trochu pravidelných kolejí tak vám tu zase něco připravím!

    OdpovědětVymazat
  20. Kláro: dečka není z Lidlu, ale z Lindexu a je určena pro děti :-). Jinak se budu snažit tu publikovat i nějaký ty miminkovský recepty! Sice na to máme ještě tak půl roku čas, ale už teď mám v plánu vyzkoušet třeba pyré z dýně či batátů... Uvidíme jak Kubovi zachutná :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. naší malí dyňu zbožňovali a bataty presne tak isto :) myslím dokonca že dyňa bola úplne prvý príkrm, ktorý sa nedočkal vypľúvania a grimás, ale otvorenej pusy a lačných výkrikov. A samozrejme tiež moc blahozelám :)
      mrkva

      Vymazat
  21. Super recept, díky za něj, také už bez třtinového cukru nepeču. A místo hery máslo ;-)

    jo jinak já mám 8měsíčního a 4letéhom, prvního jsem krmila ze skleniček, ale ten menší jí už s námi-i když jsem zastánce dlouhéo kojení a ne až tak razantního zavádění příkrmů.
    Znáš web jimejinak.cz? tam je hodne receptu a o detech, i kdyz jejic nazory jsu az moc razantni, tak treba s dlouodobym kojenim souhlasim, ale musi mit matky perfektni jidelnicek...

    OdpovědětVymazat
  22. Rolky jsou výborné!!! polevu jsem si upravila, a dala sem citron-voda-cukr, je to "kyselkavější" a moc všem chutnají...Taky blahopřeji k prckovi, at roste jako z vody :)

    OdpovědětVymazat
  23. Rolky jsou skvělé. Už jsem pekla 3x a moc chutná. Jak doma, tak v práci:o) Děkuji:o) V.

    OdpovědětVymazat
  24. Rolky jsou moc dobré,ale bohužel těsto se mi šíleně trhalo,byla to úmorná práce. :-(

    OdpovědětVymazat
  25. Díky moc za recept! ;) Rolky jsou úžasné..:) Jen jsem po první várce zkrátila dobu pečení na 15 minut, 20 bylo v naší troubě moc..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! Jsem moc ráda, že rolky chutnaly! Taky se chystám, že je upeču.

      Vymazat
  26. miminko i rolky jsou nádherní!

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj,
    taky se přidávám, těsto se mi strašně trhalo, i když jsem se snažila dodržet přesně recept, a nepřehánět to s moukou na vále (jak píšeš, aby nebyly tvrdé). Přesto jsem bojovala, "chuchvalce" jsou v troubě tak uvidíme :-) voní to nádherně, věřím, že tvar nikdo moc řešit nebude. Polevu hned zahorka, viď?
    Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, že těsto nespolupracovalo. Doufám ale, že aspoň chutnaly!

      Vymazat
  28. Dobrý den,
    zkoušela jsem Váš recept a těsto se mi moc trhalo a nedalo se vůbec rolovat. Je možné že tam bylo málo mouky? bylo hodně vláčné. Upekla jsem z toho takové hrudky :-) Jak velký šálek používáte (ml)?
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat