čtvrtek 23. února 2012

Pečená ovesná kaše

I když je snídaně moje nejoblíbenější jídlo dne, poslední dobou se dostávám do jakéhosi snídaňového stereotypu, kdy není nic na co bych měla chuť a na co se ráno těšila. 

Ovesná kaše? - moc horká!
Jogurt? - moc kyselý!
Rohlík? - moc suchý!
...

A tak to je neustále dokola. Jediné, co mě poslední dobou nejvíce uspokojuje jsou různé cereálie s mlékem a pokrájeným banánem. Jenže ono to taky není ideální. Cereálie jsou často přeslazené a navíc dost drahé a když je často jím i ke svačině (já za to nemůžu, to budou asi ty těhotenské chutě...) tak mi jedna krabice vyjde maximálně na týden...

Akorát včas jsem na jednom blogu (fannetasticfood.com) uviděla recept na pečenou ovesnou kaši, který mě zaujal natolik, že jsem ho ještě ten den musela vyzkoušet. Recept obsahoval samé dobré a hlavně zdravé ingredience, které mé chuťové pohárky uspokojily natolik, že jsem dokonce na chvíli opustila své oblíbené cereálie. 


Pečená ovesná kaše je v podstatě takový nákyp z ovesných vloček, ořechů a sušeného ovoce, do kterého jsem ještě nakrájela banán. Složení přísad je samozřejmě na vás a na vašich chutích! Jsem přesvědčená, že může být dobrý s pokrájeným jablkem nebo s jahodami či broskvemi jakmile budou v sezóně. Nejlepší je samozřejmě ještě vlažný a když vychladne, stačí ho přihřát v mikrovlnce a je jako byste ho vytáhlí z trouby. Dá se jíst jen tak nebo ho můžete vyzkoušet s jogurtem - tak ho jím já! 



Pečená ovesná kaše (Baked oatmeal - původní recept zde)

Ingredience:


SUCHÉ
  • 2 šálky ovesných vloček
  • 1/2 šálku ovesných otrub (nebo ovesných vloček)
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1/3 šálku sušeného ovoce dle chuti - já použila sušené brusinky
  • 1/4 šálku ořechů - já použila vlašáky
  • 2 lžíce skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
MOKRÉ
  • 1 1/2 šálku mléka
  • 1/2 šálku jablečného pyré
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 1 zralý banán
Postup:

1. Do větší mísy nasypeme všechny suché ingredience a promícháme.




2. V menší míse nebo v odměrce smícháme mokré ingredience vyjma banánu.


3. A kdo by to čekal... smíchané mokré ingredience nalijeme k suché směsi a pořádně promícháme.




4. Přidáme pokrájený banán a opět promícháme. Banán můžete i rozmačkat a přidat ho rovnou k mokrým ingrediencím. Já jsem chtěla kousky, i když při pečení stejně změkly a rozpadly se...



5. Směs přelijeme do vymazaného čtvercového pekáčku (20 x 20 cm) a necháme zhruba půl hodinky odstát - těsto je totiž tekuté a odpočinkem se tekutina krásně vsákne do vloček, které zjemní. Mezitím se nám může roztápět trouba na 180°C. 



6. Pečeme zhruba půl hodinky, dokud těsto nezpevní a povrch se nezbarví lehce do zlatava až hněda.



7. Necháme chvíli vychladnout, vezmeme vidličku a povinně ochutnáme :-).


Tato porce zasytí velkou rodinu nebo skupinu přátel, takže je ideální pro rána, kdy u vás přespala skupina kamarádů nebo např. na brunch pokud je pořádáte (já teda ne a nikdy jsem na žádném nebyla, ale předpokládám, že by to bylo ideální). Nebo pokud nic takového nemáte v plánu a přesto toužíte po pečené ovesné kaši tak to udělejte jako já a naporcujete si jednotlivé kousky do uzavíratelné dózy, kterou uchovávejte v lednici. Ráno si vždy jednu porci vytáhněte, dejte na pár vteřin do mikrovlnky a snídani máte hotovou. V lednici by měla vydržet zhruba týden.


S obyčejným bílým jogurtem je pečená kaše vynikající a protože v současné chvíli jím banány jako by to byla moje práce, na jogurt si ještě nakrájím kolečka banánu, čímž snídani dovedu k dokonalosti. 


Je pravda, že se nemá nic přehánět a tak jsem v průběhu týdně pečenou kaši prostřídala stále oblíbenými cereáliemi, ale rozhodně jsem se na snídani těšila mnohem víc :-). 

Už se těším jak příště obměním přísady!

Otázka: Pořádáte snídaně nebo brunch pro svoji rodinu nebo přátelé? Chodíte někam na bruch?

Já mám trochu s brunchem problém, protože nevím kam ho během dne zařadit... Do půl hodiny po probuzení totiž musím jíst (a to nejen teď v těhotenství, ale bylo tomu tak vždycky) a jak se nenajím tak jsem nervózní. Takže jít na brunch by pro mě znamenalo najíst se tak trochu, aby mě to zasytilo než bude brunch, ale ne zase moc, abych měla na brunchi hlad... A pak mi nesedí další věci: Jak je to pak se skutečným obědem? To už pak jako není a jí se rovnou večeře? To bych umřela hlady!! Je to se mnou trochu komplikovaný, já vím...

Každopádně myšlenka brunche se mi líbí a skloubení snídaňového a lehkého obědového jídla je velice lákavá (např. koho by nelákal pomerančový džus s šampusem...). Třeba až se narodí malej (jojo, bude to kluk!) tak budu mít tak rozhozený jídelní řád, že budu jíst brunch každý den a bude mi to vyhovovat :-)! 

A snídaně pro rodinu je také dost komplikovaná, protože každý vstává v jinou dobu a kdybych měla čekat až se vzbudí poslední člen rodiny tak bych opět umřela hlady. Společné snídaně absolvujeme pouze jednou ročně na horách, kdy se vždy pravidelně scházíme v 7.30 (většinou jako první z hostů) v hotelové jídelně. A to pak snídáme skoro dvě hodiny, kdy už je dávno čas jít na svah!

Těším se na vaše komentáře!

37 komentářů:

  1. Juu, tak na tohle jsem dostala obrovskou těhotenskou chuť, tak to určitě vyzkouším, díky moc za super tip. Taky nevím totiž, už co bych snídala, rohlíky už nechci ani vidět a poslední dva týdny střídám různé cereálie a ovoce. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluju k miminku :-)
    Na kaších v poslední době ujíždím a tenhle recept mě nadchl. Co může být lepšího než vařená kašička? No, možná ta pečená...
    Jen bych potřebovala poradit. Neumím vařit se šálky, jsem spíš na gramy. Dal by se jeden celý šálek k něčemu přirovnat, abych správně dávkovala? Díky.
    Magdallenne

    OdpovědětVymazat
  3. Hurá, další snídaňový recept, těch není nikdy dost. Miluju snídaně! A poslední dobou už mi také dochází nápady, takže určitě tento recept vyzkouším.

    A co se týče brunche, ten máme doma nejčastěji v sobotu nebo neděli, kdy se nám podaří dlouho spát a když se mi chce vařit velká snídaně.
    Uvedu příklad: vzbudíme se v 8:50, v 9:10 se vyhrabeme z postele, v 9:30 se jaktakž dáme dohromady, ranní hygiena už byla spáchána a já začínám vařit vydatnou snídani (v této fázi si pořád ještě myslím, že by mohlo jít o snídani :)). Oba už jsme pekelně hladoví, ale já se tím nenechám rozhodit, klohním přepečlivě a s fantazií nějaké báječné jídlo, dovedně ho aranžuji na talíře, připravuji čaj a přibližně v 10:00 – 10:15 máme na stole brunch. V žaludcích nám šplouchá, cpeme se jak nezavření a všechno nám to chutná stokrát lépe než obyčejná snídaně (protože ve všední dny snídáme okolo 7:00 – 8:00). Okolo 10:30 jsme po jídle a nabuzeni kilojouly, pouštíme se s vervou do všech víkendových činností – uklízení, přesazování a opečovávání masožravých rostlin, ruční praní, luxování, hledání domů na internetu… a ve 12:00 si na oběd ani nevzpomeneme. Brunch totiž odsouvá oběd přibližně na 14:00. Tolik má zkušenost.

    A hlavně mi nikdo netvrdťe, že to nebyl brunch ale snídaně. Přece vím co jím! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pavli, úplně vynikající tip na snídani. Děkuji za něj, jsem nadšená. Já jsem taky obrovský milovník snídaní a vždycky jsem byla. Snídaně pro mě vždycky byla a je nejlepším jídlem dne, protože jsem si ji vždycky dala s klidným svědomím, že když to přeženu, tak se ještě nic nestane a do večera to snad vyběhám. :-) Preferuji spíš sladkou snídani, i když občas už jsem toho přejezená a takový chleba s máslem, šunkou a sýrem mě taky zachutná.
    Co se týče brunch, tak nějak cíleně ho doma neprovozujeme. Ale je pravda, že co se nám narodil malý, tak občas se brunch neplánovaně zadaří, to už mi ale mega kručí v žaludku. Ale holt malý má přednost a musím obstarat prvně jeho potřeby, než příjde řada na mě. Takže třeba to tak s prckem budeš mít taky. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Binna: moc gratuluji k bříšku a zároveň jsem ráda, že jsem mohla uspokojit tvé těhotenské chutě :-). Je to fakt dobré zpestření!

    Magdallenne: Moc děkuji a doufám, že ti bude kaše chutnat. Jinak co se týče šálků, nelze dát obecný návod kolik g je jeden šálek neboť vždy záleží na obsahu. Tak např. 1 šálek mouky je 120 g, 1 šálek ovesných vloček je 90 g, 1 šálek cukru je 200 g nebo 1 šálek másla se rovná jedné kostce, tj. 250 g. Tekuté přísady jsou jednodušší, 1 šálek je 240 ml (zaokrouhluji to na 250ml, tj. čtvrt litru). Našla jsem si na internetu (bohužel už nevím kde) takovou přehlednou tabulku, která přesně uvádí kolik g je 1 šálek různých surovin. Doufám, že jsem aspoň takto mohla pomoct!

    Klára: Doufám, že bude chutnat! Jinak moc děkuji za vyčerpávající odpověď! Já bohužel nedokážu spát tak dlouho, takže stejně většinou o víkendu vstáváme nejpozději kolem osmé až půl deváté. Ale miluji pohodovou víkendovou snídani, kdy se nikam nespěchá a je naprostá pohoda!

    kivi: moc děkuji za komentář! snídaně jsou prostě nejlepší a strašně ráda snídám třeba na dovolené v hotelích, kde zkouším různé dobroty. Jsem taky spíš na tu sladkou snídani, takže vajíčka a slanina mě nechávají úplně klidnou... Ale takové domácí musli nebo čerstvé rohlíčky s domácí marmeládou si chodím i přidávat :-)! Jinak jsem zvědavá jak se svět bude točit okolo malýho... Mám pocit, že budu ráda, že se najím vůbec a bude mi úplně jedno jestli je to snídaně nebo brunch :-)!

    OdpovědětVymazat
  6. Chci se zeptat, tahle kaše je měkčí než třeba musli tyčinky?

    OdpovědětVymazat
  7. Brunch neprovozujeme, ale ja jsem taky schopna dat si rano kafe a fungovat pul dne bez jidla... :D vim, ze tak to teda neni ani omylem spravny, ale proste rano do sebe neco nacpat, to je nadlidsky vykon :) ale tahle pecena kase by mi mohla zvysit chut na snidani, diky :)

    OdpovědětVymazat
  8. Oli: Kaše je měkčí než musli tyčinky, ale nedrobí se, proto se dá klidně zabalit na jednotlivé porce a jíst se může jako musli tyčinky. Má konzistenci podobnou pevnějšímu rýžovému nákypu. Původně jsem si myslela, že toho bude víc a kaše bude vyšší, to by se potom jedlo jako musli tyčinky asi hůř.

    Meg: Třeba ti kaše opravdu změní návyky :-). Nedokážu si představit, že bych celé dopoledne fungovala jen na kafi, ale znám spoustu lidí co to takto dělají a vyhovuje jim to :-). Díky za komentář!

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to velmi dobře, vyzkouším pro děti, nějak už nefunguje fantazie!
    A gratuluji k nastávajícímu rodičovství, nějak jsem to zaspala, budu sem muset mrknout častěji!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Teda, ty jsi mi touhle pečenou kaší zavařila. Večer jsem dítěti chtěla pustit obvyklou pohádku (odměna za snězenou večeři), jenže jsem se ještě chtěla podívat na tvé stránky. A bylo to. Dítě uvidělo pečenou kaši a prohlásilo: "Tohle chci papat." na připomínky, že už mělo polívku a brambrovou kaši s rybou nereagovalo apořád si mlelo svou, že chce papat to na obrázku. No, klohnit jsem nešla jen proto, že jsem neměla potřebné ingredience, tak jsem ho "odbyla" jen vařenou ovesnou kaší, které samozřejmě snědl jen čtyři lžičky a prohlásil, že už ,á plný bříško. Takže jsem s plným bříškem ovesné kaše usínala posléze já :-)
    Ale vypadá perfektně, určitě ji někdy vyzkouším, věřím, že se po ní jen zapráší.
    Jinak k tvé otázce - brunch nejíme, alespoň ne cíleně, ale občas se stane, že než ráno nakojím/nakrmím, přebalím, převleču/obleču obě děti, tak je deset hodin a já do sebe házím brunchosnídani :-)
    poslední dobou strašně ráda snídám domácí chleba s domácí marmeládou, ale nepohrdnu i domácím pribiňáčkem :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkný recept, určitě vyzkouším :)

    Jen by mě zajímalo, jaké ovesné vločky kupujete? Ještě se mi nepodařilo koupit nějaké bez slupek, který fakt nesnáším.

    OdpovědětVymazat
  12. Já vločky kupuji v Lidlu, jsem s nimi fakt spokojená, slupky žádné.

    OdpovědětVymazat
  13. Páni, to vypadá úžasně určitě vyzkouším! Mám to stejně, snídaně je pro mě velmi důležitá a dokážu snídat i hodinu:) Na snídani se taky nejčastěji dávám cereálie s bílým jogurtem a banánem:-D Takže pečená ovesná kaše bude příjemné zpestření. Díky za tip:)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Pavli, nemohla jsem tady na tebe nikde najít žádný email, tak píšu komentář pod nejnovější příspěvek, doufám, že si ho tedy přečteš:)
    Chtěla jsem ti moc a moc poděkovat za tento úžasný blog, doslova mě NADCHL, doporučila jsem ho všem svým kamarádkám a na fórech, které navštěvuji. Každý týden podle tvých zdravých a nízkokalorických receptů něco peču, sem tam i něco uvařím. Prosím, pokračuj v těchto krásných stránkách, vracím se sem každý den a nedočkavě se třesu na další vařící článek!:)

    OdpovědětVymazat
  15. Pečená kaše je výborná..já si ji upravila přídáním jablek,mandlí, rozinek..takže není suchá,ale to vůbec nevadí! snad vydrží dlouho, mám co snídat asi měsíc:)

    OdpovědětVymazat
  16. Pavli, tohle je BOMBA! Nejen ty ovesné vločky, ale ještě je tam i banán a jablka! Chci ji teď hned :D S tím jogurtem to nemůže mít chybu. Recept mám uložený a doufám, že se k němu co nejdřív dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, tak tenhle recept vypadá fakt úžasně. Něco takového jsem dlouho hledala. V sobotu ho musím vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  18. Tak jsem si jí včera večer udělala, abych měla na ráno...mám jí víc takovou mokrou, než tuhou, ale to bude asi tím, že jsem tam dala med a ne cukr, asi:) ale jinak mi to moc chutnalo!

    Do směsi jsem přidala nakrájená jablka a navíc čokoládu...bez banánu.

    OdpovědětVymazat
  19. Děkuji moooc za tenhle recept. My jsme vůbec rodina, co jí ráno hodně cerálie, a ještě k tomu nejlépe vlastní výroby. Já mám ve zvyku si například ovesné vločky+ořechy orestovat na sucho na pánvi (dělám toho víc do zásoby) a pak to míchám s jogurtem a ovocem. Tuhle plechovou variantu určitě zkusím, manžel bude nadšen! Jinak tě ráda zvu na skok ke mně. Sice je můj blog hlavně o kreslení, ale nesmírně ráda tam ukazuju i své kuchyňské kreace - jsem blázen do zdravého jídla... hezký večer. s.
    http://vad-art.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  20. Je to nejúžasnější recept, vynikající....!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry Den,

      hrozne moc dekuji za nasledujici recept. Rada bych se zeptala. Kolik snidanovych porci a v jake kaloricke hodnote je z tohoto receptu = Kolik si toho mohu dat pri redukcni diete :-)

      Moc dekuji za radu. Uzasny blog plny skvelych napadu.

      Vymazat
  21. Děkuji za super recept, brusinky jsem nahradila naloženými višněmi, jinak jsem se přesně řídila recepturou a jedním slovem VÝBORNÉ! :)
    daria

    OdpovědětVymazat
  22. dakujem za uzasny recept, super napad je to!!!

    kuk sem http://anetagoesyummi.blogspot.com/2012/05/pecena-ovsena-kasa.html

    OdpovědětVymazat
  23. Naprosto luxusní! Místo třtinového cukru jsem použila javorový sirup. Na mě to bylo trošku sladší, příště dám radši datle a nebudu sladit vůbec! Ale bezkonkurenční! Opravdu výborný!

    OdpovědětVymazat
  24. Naprosto úžasné! Pekla jsem včera, děkuji za tak skvělý recept.

    OdpovědětVymazat
  25. Mohu se zeptat kde se dají koupit ty odměrky na šálky? Nejlépe v nějakém kamenném ochodě. Bydlím v Brně takže pokud se dá sehnat někde v Brně bylo by to perfektní. Děkuji moc

    OdpovědětVymazat
  26. Výborný recept, děkuji za tip! Manžel prohlásil, že tohle může i snídat (a to většinou nesnídá) a od včera už snědl 3/4 plechu. Přeji mnoho radosti nejen z vaření.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám obrovskou radost, že manželovi chutná (ten můj ji ani neochutnal... :-) ).

      Vymazat
  27. Brunch si děláme skoro každé ráno s přítelem :D

    Nikam na něj ale nechodím, protože většinou, hned jak vstanu mám hlad. Než by jsme se někam dokopali, tak umřeme a budeme vzteklý :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha! Taky musím po ránu hned něco sníst jinak jsem nervozní.

      Vymazat
  28. Dnes jsem vyzkoušela a je vynikající :-) Moc děkuji za recept, snědla bych celý plech na posezení, jak je to dobré. Jen jsem se chtěla zeptat, nevíte na kolik kalorií vyjde jeden kousek, Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc mě těší, že vám kaše chutnala! Recept jsem rozdělila na 9 kousků a jeden mi vyšel na zhruba 200 kalorií, 8 g tuku, 5,5 g bílkovin, 36 g sacharidů a 4 g vlákniny

      Vymazat
  29. Skvělý recept, děkuji :-) Barbora

    OdpovědětVymazat
  30. Super! Ukládám si recept a vyzkouším :) Chtěla jsem se zeptat, zda jsi někdy nezkoušela do receptů přidat i instantní cereální nápoje (typu Caro apod.). Třeba místo kávy jako zdravější alternativu. Díky za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
  31. Bára od nás Vám nesmírně děkuje za tento recept, je to poprvé, co se jí pečená kaše povedla a byla delikátní! :)

    OdpovědětVymazat
  32. vločky melu mlinkem na kavu nastavenič.1 hrniček poml.vloček trochu skorice kavova lžicka cukr hrniček mleka 10 min namocit nepripaluje semoc dobrá

    OdpovědětVymazat
  33. nahoru kakao cukr moučka a rozpustene MASLO )))))) mnam

    OdpovědětVymazat