neděle 11. prosince 2011

Lískooříškové biscotti - dárek k Mikuláši

Říká se, že nejlepší dárky jsou ty, které člověk sám vytvoří. To je sice moc krásně řečeno, ale co má dělat někdo jako já, který jaksi nebyl obdarován výtvarnými či jakýmikoli uměleckými vlohami...? Ode mě vytvořené dárky bych se styděla darovat i svému nepříteli. Hodiny výtvarky pro mě byly utrpením. Ne že by mě nebavily, byla tam vždycky sranda, ale kdykoli jsem něco vytvořila, pan profesor můj výtvor zhlédl, řekl: "Hmmm, zajímavé" a já věděla, že moje kresba se opět na nástěnku nedostane. Těžko říct co budu dělat až si bude chtít náš prcek (který je zatím v břiše) se mnou kreslit (naštěstí to bude ještě nějakou dobu trvat tak třeba stihnu absolvovat nějaký kurz)...? Ještě že máme šikovné babičky a dědečky :-)


Kreslení mi fakt nejde (o hudebce ani radši nemluvím - kdo bude zpívat ukolébavky taky netuším...), ale třeba pečení mi jde, podle mého skromného názoru, docela dobře. A tak místo nějakého obrázku jsem se rozhodla k Mikuláši obdarovat rodinu pečeným dárkem. Já vím, že Mikuláš byl už minulý týden, ale tento dárek není přímo mikulášský ani vánoční a dá se tak darovat při jakékoli příležitosti. Navíc z jednoho receptu můžete obdarovat celou rodinu :-). Což je velmi výhodné!


Biscotti mám strašně ráda ke kávě nebo k čaji (ke kakau jsem je ještě nezkoušela, ale věřím, že budou taky vynikající), do kterých se biscotti namáčí. Samy o sobě jsou totiž docela tvrdé a namáčí se proto, abyste předešli ulomení zubu :-). Rozhodla jsem se moc neexperimentovat a udělala jsem klasické oříškové biscotti. Ty mají totiž v jedné kavárničce v Americe poblíž San Francisca, kam jsem na ně chodila. S pořádně našlehaným cappuccinem to byla úžasná lahůdka! 

Pokusila jsem se tedy tamní biscotti napodobit a myslím, že se mi docela povedly :-). Recept je strašně jednoduchý - během dopoledne bylo upečeno a večer už jsem mohla nadělovat! Teda Mikuláš...!


Lískooříškové biscotti (původní recept opět od Joy of baking zde):

Ingredience:
  • 150 g lískových oříšků (nebo mandlí či vlašáků)
  • 260 g hladké mouky
  • lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 velká vejce
  • lžička vanilkového extraktu
Postup:

1. Předehřejeme troubu na 150°C a plech vyložíme pečícím papírem.
2. Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr a pořádně promícháme.
3. V jiné míse rozšleháme vajíčka společně s vanilkovým extraktem a postupně přiléváme k suché směsi.
4. Mícháme dokud se nevytvoří těsto. Přimícháme ořechy.
5. Těsto přendáme na pomoučněný vál a vytvarujeme zhruba 30 cm dlouhý bochník (zhruba 8 - 10 cm široký). Mně se těsto docela lepilo tak jsem musela podsypávat víc, ale nakonec se mi bochník podařilo nějak vytvarovat. 
6. Bochník přendáme na plech (mně se tam vešel pouze diagonálně - během pečení se bochník trochu zvětší tak je potřeba s tím počítat) a dáme péct na 30 - 40 minut. Já jsem ho pekla 30 minut, jelikož jsem nějak nezvládla udržet ve své plynové troubě teplotu 150°C (pořád lezla nahoru) a tak byl hotový dřív. Jestli je hotový se pozná tak, že je na dotyk pevný a tvrdý. 
7. Bochník necháme 10 minut chladnout a poté jej diagonálně nakrájíme na centimetrové plátky (= biscotti), které pokládáme řeznou stranou opět na plech. Nejlépe se bochník krájí zubatým nožem na chléb.
8. Plech s biscotti dáme opět do trouby a pečeme (spíš sušíme) je při stejné teplotě 10 minut, poté je otočíme a dopékáme ještě dalších 10 minut. 
9. Vyndáme z trouby a před podáváním necháme úplně vychladnout.


Biscotti můžeme ještě namočit z půlky do čokolády, což můžu jen doporučit. Bohužel trochu tlačil čas a na čokoládu mi nezbyl čas... Třeba to zvládne Mikuláš příště!


Biscotti jsem zabalila co celofánového sáčku, zavázala mašli a to celé vložila do vánoční taštičky. Na štítek jsem napsala pro koho je dárek určen a co jim to vlastně Mikuláš vůbec donesl. 


Všichni obdarovaní byli z biscotti nadšeni, ale jestli jim chutnaly se mi ještě nedoneslo... :-). Snad to nebylo tak hrozné. Pár mi jich zbylo a mně tedy moc chutnaly! Skoro tak dobré jako z té kavárničky... I když možná ještě lepší, protože byly domácí!

Otázka: Obdarováváte často vlastně vyrobenými dárky (nejen upečenými)? Čím třeba?

5 komentářů:

  1. Velmi gratuluji k biscotti i k hotovému základu na miminko :o). Přeji rychlé a řádné vykynutí těsta :o))).
    Dárky vypadají úžasně. Ručně vytvořené dárky dávám každý rok, ale jsou spíš jako bonus k těm kupovaným. Letos jsem koupila dárkové poukazy do kina na 3D a až pozdě jsem zjistila, že vypadají jako parkovací lístky, takže jsem byla nucena vlastnoručně na ně vytvořit originální obálky, aby nevypadaly tak uboze... docela se to podařilo - z plsti, korálků a flitrů je jedna obálka za 20 minut hotová :).
    Akorát je mi líto, že jsem mezi rodinou i známými široko daleko jediná, kdo si potrpí na nějaké ty handmade dárky.

    Ale kdyby mi někdo dal takovouhle dobrůtku, ještě krásně zabalenou, měla bych taky velkou radost :)

    OdpovědětVymazat
  2. Biscotti vyzeraju paradne, tiez zvyknem piect u nas su velmi oblubene.Muku pouzivam spaldovu,nech nemam take vycitky pri konzumacii (prikladam receptik na inspiraciu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=35712&user=114201):)
    Vlastnorucne vyrobene darceky su najlepsie:) Co sa tyka tych jedlych, uz som darovala bonbony a tento rok sa chystam pre najblizsich urobit kacaciu pastetu ktoru dam do keramickych misiek na sufle...pasteta sa spapa a misky ostanu ako darcek:)
    PS:gratulacia k miminku v brusku!

    OdpovědětVymazat
  3. skvěle to vypadá a určitě i chutná. :)
    taky bych ráda něco podobného dostala.

    já ráda dávám dárky ručně vyrobené, spíše ale jako vedlejší. :) vždy potěší, přítel má rád sladké a já ráda peču, což se dá skvěle skloubit. :) dávám mu dorty nebo peču muffiny či lehké buchty, koláče..

    OdpovědětVymazat
  4. Především veliká gratulace směřující k rostoucímu bříšku!
    Jinak já jsem na tom s kreslením a výtvarničinou úplně stejně jako ty, (spíš hůř - já ustrnula s kreslením někde na úrovni pětiletého dítěte), ale věř, že prcek ocení každou snahu, i když výsledek nebude dokonalý, je hlavní, že s ním budeš trávit čas.
    Jinak jedlé dráky dělám moc ráda, letos budu nadělovat domácí pralinky a lanýžky a taky nějaké sušenky (mandlové a pomerančové), mužské části příbuzenstva podaruju domácí šunkou a hlavně domácími paštikami.

    OdpovědětVymazat
  5. Kláro: Taky by mi udělaly radost handmade dárky, ale u nás se taky moc nevedou. Škoda... Už tři roky se snažím, ale stále se nikdo nechytil :-).

    Zunicka: Špaldovou mouku taky miluju a používám ji docela často. Vždycky když je v akci tak si nakoupím několik kil.

    slečna L: díky moc, biscotti moc chutnaly tak teď přemýšlím čím obdaruji rodinu příště :-).

    Madlo: díky za uklidňující zprávu :-). Ty tvoje pralinky jsou úžasné a určitě bych byla ráda, kdybych je dostala :-). Manžel by určitě ocenil tu tvoji šunku nebo paštiku!

    OdpovědětVymazat