pondělí 19. prosince 2011

Cukroví 2011 - I. část


Už je to tady! Letošní várka cukroví je na světě a popravdě toho mám plné kecky!


Jako tradičně každý rok, nepeču až na výjimku klasické cukroví, neb to dostáváme od mamky a od tchyně a tak mám prostor pro experimentování. Letos jsem s přípravou začala docela brzy, když jsem se na konci listopadu obsypala svými knihami receptů a kulinářskými časopisy a zajímavé recepty jsem si řádně označovala a pečlivě studovala jejich postup. Nakonec jsem vybrala devět druhů cukroví a s některými se s vámi zde podělím.


Ne vždy se zadařilo a tak jsme i málem vyhořeli, když jsem časopis s receptem nechala na sporáku (měla jsem je tam odložené, abych měla nablízku postup) a začala vařit večeři... Po chvíli jsem měla pocit, jako by se něco pálilo, což jsem přisuzovala něčemu připálenému vespod na hrnci. Jenže to nebyla připálenina, ale doutnající časopis... Díky mému velmi vyvinutému čichovému smyslu jsme naštěstí nevyhořeli, večeře se dovařila a časopis se zachránil!



A jak se povedlo cukroví?

Některé recepty jsem vyhodila a už se k nim vracet rozhodně nebudu (nebo je aspoň dostatečně pozměním), ale většina receptů byl hit! 



I když se snažím vařit a péct relativně zdravě, vánoce jsou obdobím, kdy tuto svoji zásadu trochu porušuji. I přes to jsem se ale snažila vybírat recepty s nižším obsahem tuku a cukru a část mouky jsem nahrazovala celozrnnou pšeničnou či špaldovou. 

A tady to máte, první část letošního cukroví. Ne u všech je zdokumentován postup, protože je dost obtížné fotit, když máte ruce ulepené od těsta :-). Ale snažila jsem se každý druh cukroví vyfotit aspoň ve finální podobě.


LINECKÉ


Ingredience:

300 g mouky - 200 g hladké bílé + 100 g celozrnné špaldové
200 g másla
80 g moučkového cukru
2 žloutky
1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
pikantní džem na slepování

Postup:

Na vál prosejeme mouku s cukrem, uděláme důlek do kterého vyklepneme 2 žloutky, přidáme pokrájené máslo a citronovou kůru. Vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici aspoň hodinu. Mně v lednici leželo několik dní a taky dobrý...


Těsto vyndáme z lednice, necháme chvíli povolit, aby šlo válet a vyválíme plát o tloušťce cca 2 mm (jak to vyjde). Vykrajujeme různé tvary - nejlépe kolečka, kytičky, ale i hvězdičky nebo čtverečky, přičemž do poloviny z nich uděláme dírky. Dáváme na plech vyložený pečícím papírem.

Linecké pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 8-10 minut. Já jsem v polovině plech v troubě otočila, protože mi vzadu peče trouba víc.


Necháme minutku na plechu vychladnout, poté přemístíme linecké na mřížku, aby vychladlo úplně. Poté slepujeme džemem. Nejlepší jsou jakékoli pikantní džemy jako je rybízová nebo višňová. Rybízovou slepuje mamka, my zase višňovou :-). Nakonec vydatně pocukrujeme.


Linecké je prostě klasika, kterou jsem vždy milovala a milovat budu až do smrti! Není zrovna zdravé (200 g másla), ale jinak to prostě nejde. Nejlepší je pořádně odleželé, když se džem vsákne do těsta, čímž ho dělá nádherně vláčným! Proto teď odpočívá ve špajzu :-).



JAVOROVÉ LISTY
 (původní recept z myrecipes.com zde)


Ingredience:

60 g másla - rozpuštěného a vychladlého
2 1/4 šálku (285 g) mouky - 1 1/4 šálku hladké mouky, 1 šálek špaldové celozrnné
půl lžičky prášku do pečiva
půl lžičky skořice
čtvrt lžičky jedlé sody
čtvrt lžičky soli
6 lžic krupicového cukru
půl šálku (120 ml) javorového sirupu
2 bílky ze dvou velkých vajec

Posypka:
třetina šálku vlašských ořechů
2 lžíce krupicového cukru



Postup:

Do jedné mísy vložíme mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a sůl a vše zamícháme.


Do druhé mísy dáme vychladlé máslo a cukr a mixujeme ručním mixérem asi 3 minuty, dokud není směs pořádně promíchaná. Přidáme javorový sirup a jeden bílek a opět vše pořádně promícháme (cca 2 minuty).



Do "mokré" směsi přisypeme mouku a buď opět mixujeme mixérem (pokud mixér stačí) nebo vařečkou či rukou vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme chladit do lednice aspoň na půl hodinku.


Pokud si připravujete naráz těst víc, doporučuji si je nějak označit. Oni totiž vypadají všechny stejně tak ať si je při vyvalování nepopletete!


Jakmile je těsto vychlazené (nebo jakmile jste připraveni válet), vytáhneme těsto z lednice a začneme vyvalovat.

Vyválíme plát o tloušťce 2 - 3 mm a vykrajujeme tvary podle libosti. Já jsem zvolila tématicky javorový list, který jsme si dovezli z dovolené v Rakousku.


Vykrájené tvary dáme na plech vyložený pečícím papírem, povrch těsta potřeme zbylým bílkem a posypeme směsí vlašských ořechů rozmixovaných s krupicovým cukrem. Pečeme ve vyhřáté troubě (180°C) asi 10 minut. Necháme minutku vychladnout na plechu a poté listy přesuneme na mřížku a necháme vychladnout úplně.


Toto cukroví je vynikající! Je to poprvé co jsem ho dělala a určitě ho budu dělat i další roky. V těstě je rozhodně javorový sirup poznat a ořechy s cukrem na povrchu dodají příjemné křupnutí :-). Navíc ořechy se v troubě krásně opražily, což zvýraznilo jejich chuť. V původním receptu se sice má ještě použít javorová esence, ale zaprvé ta se u nás pochopitelně sehnat nedá a za druhé nevím, jestli bych chtěla do cukroví přidávat chemii. Myslím si, že i bez esence je cukroví krásně voňavé a rozhodně toto netradiční cukroví doporučuji!



ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY (původní recept z Apetitu zde)


Ingredience:

200 g hořké čokolády minimálně s 50 % kakaa
50 g másla
2 vejce
100 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
250 g hladké mouky
špetka soli
půl lžičky prášku do pečiva
cukr demerara na obalení kuliček

Postup:

Nejdříve si připravíme čokoládu. Tu nalámeme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a společně s máslem dáme ohřívat po 30ti vteřinách dokud není čokoláda úplně rozpuštěná. Po každých 30ti vteřinách čokoládu důkladně zamícháme.



V jiné míse pořádně promícháme vejce s cukrem


a přidáme rozpuštěnou čokoládu. Důkladně promícháme.



Následně ke směsi přisypeme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí a vytvoříme těsto.


Těsto jsem přesunula do menší misky, přikryla fólií a dala odpočívat do lednice. (Min. 30 minut, max. pár dnů).


Jakmile je čas péct, vyndáme těsto z lednice a necháme chvíli povolit. Poté vytvarujeme v dlaních kuličky, které před pokladením na plech vyválíme v cukru. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C.


Podle původního receptu můžete doprostřed kuliček zabalit překvapení ve formě kousku čokolády nebo oříšku. Kuličky jsou ale dobré i bez toho. Věřte mi!


Čokoládové kuličky jsou naprostou výhrou! Jsou opravdu jednoduché na přípravu a ta chuť předčí veškerá očekávání. Je samozřejmě důležité, abyste použili co nejkvalitnější čokoládu, protože kuličky jsou opravdu hoooodně čokoládové a kvalita čokolády se tu pozná.


Kuličky jsou na povrchu nádherně křupavé a uvnitř hebké a jemné jako buchtička :-). Moc mi chutnají a věřím, že budou chutnat každému milovníkovi čokolády.

TO BE CONTINUED...

Abych vás tak dlouho nenudila, rozdělila jsem vánoční pečení do několika příspěvků. Druhá část bude  následovat co nevidět :-).

8 komentářů:

  1. Protože Tvůj blog čtu na horách a před večeří, nestačím polykat. Začínám se docela těšit domů a to taky proto, že pár těchto Tvých upečených pokladů mám doma v krabičce. Sláva vánočnímu pečení!m

    OdpovědětVymazat
  2. Všechno vypadá skvěle! Nejvíc mě lákají ty čokoládové kuličky, ty určitě vyzkouším na manželovy narozeniny což je velice brzo, narodil se na Tři krále :-))
    Jinak já letos taky nepekla klasiku, ale vyzkoušela jsem taky pár novinek - viz: http://madlinakuchyne.blog.cz/1112/vanocni-cukrovi-tentokrat-netradicne

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné pokusy! A přeji mnoho dalších úspěšných kulinárních pokusů v roce 2012!

    OdpovědětVymazat
  4. Ty a nudit nás? To nejde! Článek jsem projela jedním dechem a na konci si říkám, to už je konec? Moc pěkně napsané i zdokumentované vánoční pečení! Už se moc těším na další část! Máš nádherné linecké :)

    OdpovědětVymazat
  5. M: na ty hory jsme měli to cukroví vzít. Musím říct, že jsem na ně měla docela chuť! Třeba příští rok :-).

    Madlo: Ty čokoládové kuličky měly velký úspěch tak doufám, že je i manžel ocení! Fakt neskutečně čokoládové!

    HaF: Děkuji a taky přeji hodně úspěchů (nejen v kuchyni) v roce 2012!

    Catalino: Moc jsi mě potěšila :-). Druhá část bude co by dup následovat... Nějak jsem ještě zamrzla v roce 2011... PS. Linecké mi chutnalo nejvíc :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Na obě cukroví jsem právě zadělala a zítra se pustím do pečení. Už se těším, až se vrhnu i na druhy z druhého článku o cukroví, určitě bude chutnat skvěle jako vše, co podle Tebe peču :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jak moc dopředu se vrhnout na čokoládové kuličky? Svědčí jim uležení nebo jsou nejlepší co nejčerstvější? Vypadají totiž skvěle! Moc díky za odpověď :) M.

    OdpovědětVymazat
  8. Pavlo děkuji moc za inspiraci. Jsme čokoládoví a tak čokohrudky a čokoládové kuličky už máme doma:-)Příští rok perníčky vyměním za medovníčky. Děkujeme :-)

    OdpovědětVymazat