středa 29. října 2014

Zapečená jablka (Apple Crisp)

Pokud máte stále spoustu jablek a už vás nebaví péct štrůdly a další jablečné buchty, dokonce jste si už stihli udělat domácí jablečná povidla, mám pro vás další recept jak jablka zúžitkovat.

DSC_3289

Tyto zapečená jablka jsem letos dělala už na dvě akce a vždycky jsem se těšila, jak mi toho hodně zbyde. Bohužel (možná bohudík) mi vždy zbyla jen malá mistička, ale na druhou stranu jsem ráda, že ti, co ochutnali, z nich byli nadšení a neustále chodili a nabírali si další kousky. A mně aspoň jde shazování poporodních kil líp :-).

DSC_3240

Zapečená jablka můžete podávat jen tak (nejlepší jsou vlažná) nebo pokud je chcete povýšit na vyšší level tak ke každé porci přidejte kopeček vanilkové (nebo třeba vlašskoořechové) zmrzliny nebo alespoň šlehačku! Mňam!

DSC_3286DSC_3246

Zapečená jablka (Apple Crisp) – recept jsem za ta léta tolikrát obměnila, že už ani nevím, co je původní, proto neuvádím zdroj

Ingredience:

  • 1/2 šálku celozrnné mouky (může být i bílá hladká)
  • 3/4 šálku ovesných vloček (lepší jsou jemně mleté, ale jde to i obyčejných)
  • 3/4 šálku hnědého cukru (1/2 šálku do drobenky a 1/4 šálku k jablkům – v obou případech jsem dala míň)
  • 1,5 lžičky skořice (1 lžička do drobenky a 1/2 lžičky k jablkům)
  • 120g vychlazeného másla, nakrájeného na malé kostičky
  • zhruba 1kg jablek, oloupaných a zbavených jadřinců, nakrájených na kousky
  • vlašské ořechy, rozinky (nemusí být)

DSC_3239

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C a zapékací misku si vymažeme máslem.

V misce smícháme mouku, ovesné vločky, 1/2 šálku cukru, 1 lžičku skořice. Přidáme máslo a dvěma noži nebo vidličkou ho zapracujeme do mouky, tak aby směs připomínala drobenku.

V jiné misce smícháme pokrájená jablka, 1/4 šálku cukru, 1/2 lžičky skořice a pokud používáme tak i ořechy a rozinky.

Jablka přendáme do připravené zapékací mísy, posypeme drobenkou a pečeme zhruba 30-40 minut až jsou jablka měkká a drobenka zlatavá.

Dobrou chuť!!

DSC_3241DSC_3292

7 komentářů:

  1. Teda Pavli, ty sypeš jeden článek za druhým, jak to děláš? tyhle jablíčka vypadají neodolatelně, já měla zrovna chuť na nějaký lehký jablečný dezert a tohle se dá skvěle udělat bezlepkově. Místo mouky dám jemně pomleté mandle, ovesné vločky vyměním za jáhelné a dobrota bude na světě. Hmm, úplně cítím tu vůni!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se té vůně nemůžu nabažit. Asi bude nejvyšší čas upéct něco jablkového, skořicového, ořechového... :-)

      Vymazat
  2. Dělám něco podobného a říkám tomu jablkový crumble :) A je to rychlovka a velká dobrota.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netuším jaký je rozdíl mezi apple crisp a crumble... Každopádně dobrota je to veliká!

      Vymazat
  3. ahoj Pavli, toto vypadá naprosto božsky. Mám tu spoustu jablíček a nevím co s nimi, páč mi není moc dobře a nemám moc na jablka chuť, ale toto asi vyzkouším... :-) Mňaaam

    OdpovědětVymazat