Pokud máte stále spoustu jablek a už vás nebaví péct štrůdly a další jablečné buchty, dokonce jste si už stihli udělat domácí jablečná povidla, mám pro vás další recept jak jablka zúžitkovat.
Tyto zapečená jablka jsem letos dělala už na dvě akce a vždycky jsem se těšila, jak mi toho hodně zbyde. Bohužel (možná bohudík) mi vždy zbyla jen malá mistička, ale na druhou stranu jsem ráda, že ti, co ochutnali, z nich byli nadšení a neustále chodili a nabírali si další kousky. A mně aspoň jde shazování poporodních kil líp :-).
Zapečená jablka můžete podávat jen tak (nejlepší jsou vlažná) nebo pokud je chcete povýšit na vyšší level tak ke každé porci přidejte kopeček vanilkové (nebo třeba vlašskoořechové) zmrzliny nebo alespoň šlehačku! Mňam!
Zapečená jablka (Apple Crisp) – recept jsem za ta léta tolikrát obměnila, že už ani nevím, co je původní, proto neuvádím zdroj
Ingredience:
- 1/2 šálku celozrnné mouky (může být i bílá hladká)
- 3/4 šálku ovesných vloček (lepší jsou jemně mleté, ale jde to i obyčejných)
- 3/4 šálku hnědého cukru (1/2 šálku do drobenky a 1/4 šálku k jablkům – v obou případech jsem dala míň)
- 1,5 lžičky skořice (1 lžička do drobenky a 1/2 lžičky k jablkům)
- 120g vychlazeného másla, nakrájeného na malé kostičky
- zhruba 1kg jablek, oloupaných a zbavených jadřinců, nakrájených na kousky
- vlašské ořechy, rozinky (nemusí být)
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C a zapékací misku si vymažeme máslem.
V misce smícháme mouku, ovesné vločky, 1/2 šálku cukru, 1 lžičku skořice. Přidáme máslo a dvěma noži nebo vidličkou ho zapracujeme do mouky, tak aby směs připomínala drobenku.
V jiné misce smícháme pokrájená jablka, 1/4 šálku cukru, 1/2 lžičky skořice a pokud používáme tak i ořechy a rozinky.
Jablka přendáme do připravené zapékací mísy, posypeme drobenkou a pečeme zhruba 30-40 minut až jsou jablka měkká a drobenka zlatavá.
Dobrou chuť!!
mňam to vypadá lákavě O:)
OdpovědětVymazatTeda Pavli, ty sypeš jeden článek za druhým, jak to děláš? tyhle jablíčka vypadají neodolatelně, já měla zrovna chuť na nějaký lehký jablečný dezert a tohle se dá skvěle udělat bezlepkově. Místo mouky dám jemně pomleté mandle, ovesné vločky vyměním za jáhelné a dobrota bude na světě. Hmm, úplně cítím tu vůni!
OdpovědětVymazatTaky se té vůně nemůžu nabažit. Asi bude nejvyšší čas upéct něco jablkového, skořicového, ořechového... :-)
VymazatDělám něco podobného a říkám tomu jablkový crumble :) A je to rychlovka a velká dobrota.
OdpovědětVymazatNetuším jaký je rozdíl mezi apple crisp a crumble... Každopádně dobrota je to veliká!
Vymazatahoj Pavli, toto vypadá naprosto božsky. Mám tu spoustu jablíček a nevím co s nimi, páč mi není moc dobře a nemám moc na jablka chuť, ale toto asi vyzkouším... :-) Mňaaam
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkoušej, bude ti po tom dobře :-)
Vymazat