Pokaždé, když zde uveřejním něco, co mi manžel pochválí, bojím se, že poté, co se dozví z jakých ingrediencí se to skládá, už to nebude chtít jíst…
Třeba v případě tohoto kokosovo-banánového chlebíčku: mandlová mouka, lněné semínko, máslo nahrazené řeckým jogurtem, zredukované množství cukru… Někdy je prostě lepší nevědět a já jsem pak spokojená, že si chlebíček dává s radostí ke snídani.
Jenže ten chlebíček je fakt dost dobrý i když je “ozdraven” trochu lepšími surovinami než které jsou uvedeny v původním receptu. A tak to risknu a recept zveřejním. Chlebíček je stejně už dávno snězený a než ho budu péct znovu (což určitě budu!) tak bude třeba zapomenuto :-). Tento chlebíček strašně chutnal Kubovi, z čehož mám největší radost. Stejně tak jako ranní ovesné muffiny vyžadoval chlebíček ke snídani každé ráno. Zítra k snídani chce manžel upéct bábovku tak uvidíme jak mu pojede ta :-).
Banánových chlebíčků tu na blogu už mám několik (třeba zde, zde nebo zde). Tento je ozvláštněn kokosem, který chlebíčku dává takový exotický nádech. Bála jsem se, že kvůli mandlové mouce bude chlebíček hutný, ale nebylo tomu tak. Byl vláčný a měkoučký, prostě úžasný. Pokud máte doma přezrálé banány, neváhejte a pusťte se do pečení. Recept nemůže být jednodušší a chuťově stojí fakt za to!
Banánový chlebíček (inspirace zde)
Ingredience:
- 3/4 šálku mandlové mouky (můžete použít jen hladkou mouku pokud nemáte mandlovou)
- 3/4 šálku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1/4 šálku drceného lněného semínka
- 1/2 šálku vlašských ořechu, nasekaných
- 1/2 šálku cukru
- 2 hodně zralé banány, rozmačkané
- 40 g másla
- 120 g řeckého jogurtu (nebo jiného hustého jogurtu)
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- 1/2 šálku strouhaného kokosu
- 1 lžička vanilky
Postup:
Troubu předehřejeme na 170°C a formu na chlebíček vymažeme máslem (popř. vysypeme hrubou moukou nebo třeba kokosem).
Všechny ingredience dáme do mísy a smícháme pomocí kuchyňského robotu nebo ručně.
Těsto vlijeme do připravené formy a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme zhruba 50 minut (já jsem chlebíček pekla něco kolem 40 minut neb mám dlouhou a nízkou formu a tato doba bohatě stačila). Vždy je dobré chlebíček kontrolovat, aby se vám nepřipekl.
Krásný den!
No tedy, ten je super! A krásně by se dal upravit na bezlepkový! Mě banány sice moc nejedou, ale jak jsou v nějakých muffinech nebo chlebíčku, to mi vůbec nevadí. jenže to by mi ti mí banánožrouti museli nějaké banány nechat na zhědnutí :-)
OdpovědětVymazatV upravila som A upiekla som A 2/3 som.zjedla na raňajky ako nič :)
OdpovědětVymazattak já mám asi úplně stejný problém co se týče manžela :D u nás se napřed jídlo sní a až potom manžel hádá, co to vlastně jedl :D každopádně chlebíček vypadá úžasně!
OdpovědětVymazatUpečeno! včera jsem jej dala Kubovi odpoledne na svačinu a od stolu se ozývalo "Mňam, mňam, mňam..." díky za další super recept Pavli
OdpovědětVymazatAhoj, také jsem ho zkusila upéct, ale nejspíše jsem něco pokazila... nejdříve se mi vršek po necelé půl hodině skoro zpálil, ale vevnitř to bylo úplně syrové :-( tak jsem ho tedy sundala a nechala dopéct zbytek (pekla jsem ho dvě hodiny) :-( Nevíte něco čím to bylo? Vše jsem udělala podle návodu... jen místo mandlové mouky jsem dala celozrnou.
OdpovědětVymazatTak to opravdu netuším a moc mě to mrzí! Je pravda, že vršek se rychleji připaluje a pokud by byl až moc tmavý, stačí formu přikrýt alobalem. Ale já jsem tento problém neměla. A co trouba? Funguje správně? Myslím, že záměnou mouky by to být nemělo.
Vymazatvypada to bozsky a urcite to tak i chutna. mnaaaaam dala bych si! ja jsem na peceni leva :(
OdpovědětVymazatroo.rachel.1987@gmail.com
SOUTĚŽ O NEREZOVÝ ŠEJKR na koktejly nebo kávičku
http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/05/letni-soutez.html
Člověk hledá recepty na klasické obložené chlebíčky a na co nenarazí. Čím dál tím více mě láká nějaký takový na sladko místo buchty udělat pro návštěvu...
OdpovědětVymazat