Nic proti zimě, ale to počasí mě už začíná fakt vadit. Takto to má vypadat v půlce ledna a ne v půlce března.
Přesně před rokem jsem chodila jen v tričku s krátkým rukávem a ve tří čtvrtečních kalhotech a letos můžu stavět sněhuláka. Vím to přesně, protože loni jsem byla týden po termínu porodu, Kuba stále nikde a tak jsme se rozhodli jet na výlet za kamarády kousek za Brno. Bylo nádherně teplo, svítilo sluníčko a myslím, že jsem se tehdy i trochu opálila…
Těžko uvěřitelné…
Jako jo, je to pěkný a dřív bych asi byla z toho sněhu nadšená, ale víte jak blbě se v tom jezdí s kočárkem? A jak je pak ten kočárek mokrý, musíte dávat pláštěnku, pod kterou se bojím, aby se Kuba neudusil a tak vůbec je to otrava…
A tak abychom si trochu zpříjemnili tu sněhovou nadílku, mám pro vás recept na skvělý těstovinový salát se středomořským nádechem.
Prostě typicky letní záležitost.
Středomořský těstovinový salát (inspirace zde):
Ingredience:
- 200g těstovin (v suchém stavu) libovolných tvarů (použila jsem celozrnné mašličky z DMka)
- 3/4 plechovky cizrny
- cca 8 sušených rajčat v oleji, pokrájených
- 3 lžíce pokrájených oliv (hodily by se spíš černé, měla jsem jen zelené)
- 1 střední kostka (moje měla 130g) sýru feta (či jiného podobného slaného sýru), nakrájeného na kostičky
- 1 lžíce oleje ze sušených rajčat
Postup (jednodušší to být nemůže):
1. Uvaříme těstoviny dle návodu. Slité těstoviny propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
2. Okapané těstoviny a zbývající ingredience dáme do velké mísy a důkladně promícháme.
3. Salát dáme do lednice vychladit a odležet – nejlépe do druhého dne, ale jde to i na hodinku či dvě.
Množství vyjde asi tak na 2-3 porce. Jednu porci jsem měla k večeři a bohatě mi to stačilo. Myslím tím, že jsem k němu nepotřebovala žádné maso či pečivo, je prostě ideální sám o sobě. Ještě mi zbyla porce na zítřejší oběd a už teď se těším jak se do zítra odleží a chutě se prolinou.
Nepoužila jsem žádné koření ani bylinky, protože se mi zdálo, že ani nejsou potřeba. Salát ochutí olej ze sušených rajčat, které jsou samy o sobě hodně chuťově výrazné, stejně tak i olivy. Díky právě olivám i sýru feta je salát dost slaný, proto jsem pečlivě propláchla cizrnu, abych ji aspoň trochu té slanosti zbavila a těstoviny jsem skoro vůbec nesolila.
Je to lehký, svěží salát – cizrna a sýr poskytují bílkoviny, celozrnné těstoviny zase vlákninu, takže by vás měl salát zasytit, ale ne s pocitem těžkého žaludku. Myslím si, že je to perfektní oběd do práce (snadno se zabalí do krabičky) nebo lehká večeře.
Úplně si tento salát představuji na nějaké letní grilovačce, v tričku a šortkách, se sklenkou vychlazeného svěžího bílého vína v ruce… Už aby to bylo!!
Dobrou chuť!
Díky za letní kulinářský tip, tak tou zimou už nesnesitelně trpím:/
OdpovědětVymazattak dnes k tomu sněhu začalo svítit sluníčko a bojím se někam jít, že na mě ze střech spadne tuna sněhu...
Vymazatbezva recept, do krabičky jak dělaný :-)
OdpovědětVymazatTaky si myslím! Kdybych nebyla doma s malým tak si ho určitě zabalím s sebou do práce.
Vymazatvypadá to báječně..já myslím, že ¨zima už nás všechny štve, snad už si brzy zbalí saky paky a nechá přijí jaro;)
OdpovědětVymazatNaprosto souhlasím. Už je to docela trapný :-).
VymazatVypadá to výborně, ale nemám ráda studené těstovinové saláty, když těstoviny, tak teple:)
OdpovědětVymazatKlidně si je zkus dát teplé. Salát jsem míchala ještě když nebyly těstoviny vychladlé a moc mi to chutnalo i za tepla :-)
VymazatMnam, nemáš ještě tip na dobrá sušená rajčata? Díky. Praha hlásí taky sníh :-(
OdpovědětVymazatMám rajčata značky Bonelli z Globusu a jsem s nimi spokojená. Jsou pevná a dobře vychucená. Zkoušela jsem i nějaké z Tesca - neznám bohužel značku, ale byly dost levný - a ty teda nedoporučuji - byly mazlavý a vůbec nedobrý! Jinak jsou prý výborný z Marks&Spencer.
Vymazatmm to musím vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkoušej!
Vymazat100% vyzkoušíme podle Tvého receptu:) Ráda bych pozvala všechny milovníky dobrého jídla na náš nový blog www.taste-it-now.blogspot.com
OdpovědětVymazatDíky za pozvání, moc pěkný blog! Snad bude salát chutnat :-).
Vymazat