Stránky

úterý 1. března 2016

Jablečno mrkvový chlebíček

Po mnoha nezdarech v kuchyni (kdo by to byl řek, že čokoládový dort s řepou je opravdu cítit řepou a tudíž ho nikdo nejedl, ani já... nebo že muffiny výhradně z pohankové mouky bez vajec, tuku a kypřícího prášku nejsou nadýchané jako obláček...) jsem moc ráda, že se tento jablečno mrkvový chlebíček povedl. Dost často jsem tak sahala po osvědčených receptech, které znám nazpaměť a u kterých mám jistotu, že se setkají s úspěchem a uznáním :-). O to mi totiž u pečení a vaření jde. Když všem chutná.


Na tento chlebíček jsem narazila docela náhodou. Chtěla jsem totiž dělat jiný - jablečno bánánový s arašídovým máslem, který mám založený od té doby co jsem ho viděla u kamarádky na blogu. Tam byl chlebíček sice ve formě bábovky, ale recept vypadal každopádně neodolatelně. No a když jsem projížděla originální recept, zaujal mě recept právě na tento jablečno mrkvový. Od minulé dodávky farmářské bedýnky mi totiž zbylo dost mrkve a jablek, které nejsou na jídlo nic moc, ale na pečení jsou ideální.


A tak jsme se s Aničkou dnešního zasněženého dopoledne pustili do pečení. Ideální počasí pro pečení.



Anička je teď můj velký "pomocník". Ale na rozdíl od Kuby, který se v jejím věku opravdu snažil při pečení pomáhat, Aničku musím neustále hlídat: aby nestrčila prsty do mixéru, aby nespadla ze stoličky, aby nevysypala mouku, aby nepustila rychlovarnou konvici. A hlavně chce vždycky všechno ochutnat: cukr, mouku, vejce. olej, prášek do pečiva... Svoluji pouze v případě cukru, a to jen na špičku lžičky :-). Pečení s Aničkou je tedy velice akční, ale zase všechno rychle odsýpá.


Nejdéle zabere nastrouhání mrkve a jablek, ale pak jde vše rychle. Smíchají se mokré ingredience, přidá se mouka a nakonec mrkev s jablkem. Těsto je hotové dřív než se vám stačí rozehřát trouba.

Jablečno mrkvový chlebíček (původní recept zde)

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 1/2 šálku hnědého třtinového cukru
  • 1/4 šálku krupicového bílého cukru
  • 1/3 šálku oleje
  • 1/4 šálku bílého jogurtu
  • 1 lžička vanilky
  • 1-2 lžičky skořice
  • 1 šálek mouky (dala jsem půl na půl celozrnnou a bílou hladkou)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 středně velká jablka, oloupaná a nastrouhaná
  • 1 velká mrkev, nastrouhaná
  • 2 lžíce mandlového másla (nemusí být)

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C a formu na chlebíček vymažeme popř. ještě vysypeme moukou. 
V jedné míse nebo v míse robota promícháme prvních 7 ingrediencí (vejce až skořice). 
Přidáme mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl a už jen zlehka promícháme. 
Nakonec přidáme nastrouhaná jablka a mrkev. Těsto by mělo být velmi hutné.
Úplně v poslední chvíli jsem se rozhodla přimíchat mandlové máslo, které chlebíčku dodá krémovou chuť. Pokud ho nemáte nebo ho nemáte rádi, tak ho vynechte. Nic se neděje.
Těsto přesuneme do chlebíčkové formy a vložíme do vyhřáté trouby. 
Pečeme 60-70 minut, ale raději chlebíček hlídejte po 45 minutách. Záleží na vlhkosti těsta díky jablkům, na velikosti formy, na troubě... Takže zkoušejte špejlí. Já jsem chlebíček pekla 65 minut. 



U dětí měl chlebíček na svačinu úspěch.


"Mamí, vyfoť taky Matýska..."


Anička byla s našim výtvorem taky spokojená. Ale ta se spokojí s čímkoli :-)

 

Během pečení se domem linula úžasná vůně skořice. Nemohla jsem se dočkat až bude chlebíček hotový! Díky mrkvi a jablkům je chlebíček nádherně vláčný a měkký jak peříčko :-). Určitě bych doporučila přidat nějaké ořechy - třeba vlašské nebo pekanové, ale kvůli Aničce je ještě raději vynechávám. Přeci jen, je to ještě trdlo, všechno zhltne tak ať ji nezaskočí... 
Chlebíčku dávám jedničku s hvězdičkou a jsem ráda, že se mi zase po dlouhé době něco povedlo :-).
Pěkný den!

2 komentáře:

  1. Myslím, že to máte hezky rozdělené s podobami dětí. Kuba je po manželovi a Anička je celá Vy. Je to tak? :) zdraví Markéta

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, tak ten musím upéct, ještě mám docela dost loňských jablek ve sklepě, mrkev děti milují, a pokud je v receptu skořice, bude to úžasné :-) A přidám určitě domácí vlašáky, to bude dobrota! Díky moc!

    OdpovědětVymazat