sobota 15. března 2014

Nedělní snídaně: ricottové lívance s bonusem

Dobré ráno!

Řekla jsem si, že by to dnes chtělo změnu a místo vaflí budou lívance :-). Ale vaflomilové nezoufejte, čtěte dál a třeba tam na vás čeká překvapení…

V lednici jsem měla ricottu, která byla už den prošlá a tak bylo nutné ji co nejrychleji spotřebovat. Ochutnávkou jsem se ujistila, že byla ještě dobrá (vynikající!!) a tak jsem musela rychle vymyslet, jak ji zpracovat. Chtělo to něco rychlého a nejlépe něco, na co jsem měla k dispozici všechny ingredience.

Řešení: Ricottové lívance!

DSC_1673

Ricottových lívanců jsem na různých blozích viděla nespočet a vždy mě lákaly svou nadýchaností a vláčností. Teda aspoň to o nich všichni hlásali. Trvalo mi dost dlouho než jsem se odhodlala je udělat a vůbec nevím proč, protože jsou strašně jednoduché a hlavně strašně dobré. Opět jsem použila čerstvou ricottu z Fromagerie Gran Moravia, která je naprosto dokonalá. I sama o sobě…

DSC_1675

Nechala jsem se inspirovat tímto receptem z blogu (never)homemaker, jen jsem provedla pár změn. Místo “vajíčka” ze lněných semínek a horké vody jsem použila klasické vejce a místo pomerančové kůry a šťávy jsem dala kůru a šťávu z citronu (neb ten jsem měla bio).

Ricottové lívance (inspirace zde)

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku mouky (dala jsem 1/2 šálku celozrnné a 1 šálek hladké bílé)
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2-3 lžíce medu
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku ricotty
  • 1 šálek mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

DSC_1652

Postup:

Nejprve v jedné míse smícháme suché ingredience (mouku/y, prášek do pečiva a sůl). V druhé míse smícháme mokré ingredience a přilijeme je k mouce. Promícháme a necháme chvíli odpočinout.

DSC_1653

Rozpálíme si pánev (středně silný plamen), potřeme trochou oleje a postupně vlíváme těsto – zhruba v množství 1/4 šálku.

Jakmile se na těstě začnou dělat bubliny (těsto je hustší, proto bubliny nejdou moc vidět), lívanec otočíme a ještě tak 2 minutky dopékáme.

DSC_1662DSC_1659

Podáváme ještě teplé nebo ohřáté v mikrovlnce.

Protože jsem si lívance udělala k snídani na své narozeniny, pořádně jsem si je obložila (jogurt smíchaný s tvarohem, banán a javorový sirup) a ozdobila svíčkou :-).

DSC_1678DSC_1680

Lívance jsou opravdu nadýchané a vláčné jak se všude tvrdí a myslím, že to jsou moji noví oblíbenci! Citronová kůra a šťáva jim dodává lehkou svěží chuť a právě s jogurtem ladily jako jedna báseň!

DSC_1671

A co je ten bonus, ptáte se? Ze stejného těsta totiž můžete kromě lívanců vytvořit i vafle (a vy jste se báli, že dnes nebudou vafle… :-D ) nebo muffiny. Vafle jsem zatím nezkoušela, ale protože mi zbývalo ještě tak půl šálku ricotty, pustila jsem se do muffinů, které jsem už dlouho nedělala. Jen jsem snížila množství mléka na 3/4 šálku (těsto by mělo být hustší než na lívance), ale jinak recept zůstal naprosto stejný.

DSC_1780

Muffiny jsou hutné, vláčné a naprosto úžasné. Pro cokoli citronového mám slabost tak to rozhodně nebylo naposled co jsem tyto muffiny dělala. A navíc neobsahují žádný přidaný tuk a rafinovaný cukr, takže jako zdravá snídaně jsou ideální.

DSC_1783

Příprava muffinů je stejná jako u lívanců (jen snížíme množství mléka). Těsto poté nalijeme do vymazané formy na muffiny (nebo vyložené papírovými košíčky) a dáme péct do vyhřáté trouby (185°C) na zhruba 30 minut.

 

Otázka: Máte také recept na jedno těsto, které se dá použít na víc “produktů”? Podělte se!

11 komentářů:

  1. Tak ty vypadají božsky! Opeavdu pěkně vláčně a nadýchaně :) Ricotu osobně vůbec nevyužívám - kdysi jsem ji koupila a jen tak samotná mě neoslovila. Ale asi si ji pořídím a vyzkouším z ní něco takového - ať už ty lívance, muffiny nebo wafle (když už jsem si konečně pořídila ten waflovač!). Takže děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať vaflovač slouží! Je to můj nejoblíbenější spotřebič v kuchyni (teda až po myčce...)!

      Vymazat
  2. Hmm, lívance, hned bych si dala, ty musí být krásně jemňoučké...
    Všechno nejlepší a ať tě drobečci nezlobí! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Všechno nejlepší k narozeninám, hlavně pohodu, klídek a spoustu lásky.

    OdpovědětVymazat
  4. Musím říct, že to je poprvé, co mělo být něco vláčné a nadýchané a opravdu i v mém podání tomu tak bylo :-)
    Honzovi jsem do nich dala chocolate chips, jak jinak, zítra je bude mít k snídani :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda!! Mám radost, že recept funguje nejen mně! Čokoláda byla v původním receptu, ale tentokrát jsem ji do lívanců nedala. Snad příště...

      Vymazat
  5. Jaký vanilkový extrakt používáte?

    OdpovědětVymazat
  6. Jojo, taky mám několik takových univerzálních těst, ze kterých jde upéct bábovka, dort, muffiny a dokonce i lívanečky a tyhle univerzální těsta jsou moje nejoblíbenější.
    Lívance musely být super, já včera též večeřela lívance (no, sice to nebylyl lívance v pravém slova smyslu, protože to byly pohankové bliny, ale byly moc dobré :-))
    Tak hlavně hodně zdraví k narozeninám, protože to ostatní si člověk buď koupí, nebo ukradne :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Wow, to vypadá dobře :) Škoda, že je jedno vejce na 1 a 1/2 hrnku, že to nejde zmenšit..:)

    OdpovědětVymazat