sobota 1. března 2014

Nedělní snídaně: celozrnné banánové vafle

Vafle už tu dlouho nebyly, že?

DSC_1442

Ale nemůžu si pomoct, v poslední době je to oblíbená snídaně všech. Výhodou je, že je jejich příprava strašně jednoduchá a z jedné várky naděláme vaflí tolik, že máme na minimálně 4 snídaně v týdnu vystaráno.

DSC_1433

Vafle byly také první “jídlo”, co jsem v našem novém domečku “uvařila”. V jaké krabici se nacházely pánve a hrnce jsem netušila, ale kde byl vaflovač jsem věděla naprosto přesně. Skoro jsem ho převážela na klíně – je to poklad, o který kdybych přišla, by byla tragédie největší.

DSC_1421

O tyto vafle jsem se s vámi chtěla podělit už minulou neděli, ale někam jsem uklidila zabordelila svůj notýsek s recepty a recept jsem si samozřejmě nepamatovala, i když jsem je dělala už několikrát (a rozhodně ne naposled). Banán v těstě skoro necítíte, rozhodně nemá tak výraznou chuť jako třeba v banánovém chlebíčku. Dodá vaflím příjemnou nasládlou chuť. V původním receptu proto ani není uveden žádný cukr, protože pokud použijete hodně zralý banán, zastoupí potřebné sladidlo. Nechtěla jsem u pánského osazenstva riskovat, a tak jsem radši přidala slabé dvě lžíce cukru, což stačilo bohatě!

Líbí se mi jak je tento recept na vafle variabilní. Přihoďte do těsta hrst nasekané čokolády pro hříšnější snídani nebo naopak hrst ovesných vloček nebo nasekaných vlašských ořechů pro zdravější start do nového dne.

DSC_1438

Tyto vafle jdou krásně zamrazit, tak si je můžete udělat do zásoby. Každou zvlášť zabalím do potravinářské fólie, všechny vložím do uzavíratelného sáčku a dám na mrazák. Ráno vytáhnu požadované množství, dám ohřát do topinkovače a snídaně je hotová.

Můžete si k sobě přizvat malého pomocníka, který bude míchat. My s Kubou to už máme zmáknutý a vafle vždy děláme už jen spolu.

DSC_1409DSC_1415

Fotodokumentaci jsem dělala ještě ve staré kuchyni, ale příští recept už snad bude z nové.

Celozrnné banánové vafle (inspirace zde):

Ingredience:

  • 3/4 šálku hladké bílé mouky
  • 3/4 šálku pšeničné celozrnné mouky
  • slabé 2 lžíce cukru (nemusí být)
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 a 3/4 šálku mléka
  • 2 vejce
  • 1/4 šálku (60 g) másla, rozpuštěného
  • 1 malý, zralý banán, rozmačkaný
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

Smícháme mouky, cukr, prášek do pečiva a sůl.

DSC_1406DSC_1410

Přilijeme mléko smíchané s vejci, máslem, banánem a vanilkovým extraktem.

DSC_1407DSC_1412

Promícháme jen aby se směsi spojily.

DSC_1416DSC_1418

Necháme odpočívat 5 minut a rozpálíme si vaflovač.

DSC_1422

Jakmile je vaflovač rozpálený, vlijeme zhruba 1/4 šálku těsta (podle vaflovače) a pečeme do zezlátnutí.

DSC_1427DSC_1426DSC_1431

Doporučuji podávat s máslem a javorovým sirupem!

POZN. Ti, co nemají vaflovač si můžou ze stejného těsta udělat na pánvi pancakes.

Tak co, už jsem vás přesvědčila pořídit si vaflovač?

25 komentářů:

  1. skvely recept ! vyzeraju super :)
    a mozem sa ta spytat aky mas wafflovac a ci si s nim spokojna ? a nie je to tento ? http://vaflovace.heureka.sk/hauser-st-634/galerie/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už tu zaznělo v komentářích, mám vaflovač z Tchiba. Ten co mám já už nemají, ale tento týden mají v nabídce jiný, kulatý, ale myslím, že by mohl být podobný, co se týče velikosti a hlavně tloušťky vaflí. Jinak jsem s ním moc spokojená!!

      Vymazat
  2. Pavlo, už jsi mě vážně nalomila pořídit si vaflovač :). Ale mám pár otázek:
    1. Vafle znám jen kupované z lidlu, jsou takové měkké a chutnají jako piškotový korpus. Od těch čerstvých se ale asi dost liší, že? :) Mám šanci je vůbec někde ochutnat (nějaká síť kaváren nebo občerstvení?), nebo se musím pozvat na návštěvu k někomu, kdo vlastní vaflovač? :)
    2. Jak se vaflovač čistí? Zaneřádí se při pečení hodně? Vidím, že máš teflonový, ale stačí vzpomenout na náš toastovač - teflonový, střední cenová kategorie a teflonová vrstva se z něj začala loupat už po roce používání. Bez ohledu na teflon se k němu z toastů vyteklé ingredience přilepují a špatně se čistí.
    3. Viděla jsem kombinované toastovače-vaflovače, teflonové desky jsou vyměnitelné. To se mi zdá jako dobrý nápad. Nemáš s tím nějakou zkušenost?

    Předem dík za odpovědi :). (Kurnik, asi se mi právě připéká domácí granola!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,
      s tím odlupováním v toustovači jsem se zlobila také, a pak se mi MOC osvědčil nápad z internetu - na spodní stranu dát pečící papír, i nahoru.
      SPOKOJENOST MAXIMÁLNÍ, toustovač jsem pak jen otřela.

      Jinak, myšleno v dobrém, tento blog je "nebezpečný":-))
      Už jsem lapena MIXITem a vaflovač je na mém seznamu snů.
      A ještě tak mít korunky na sušičku a dělat si dobroty jako v Herbáři...
      Magda

      Vymazat
    2. Milá Pavlo, já se stydím:-)) Pár dní tu nejsem a takové krásné noviny!!!
      MOC MOC gratuluji ke krásné události a přeju zdárný doběh do cíle:-))
      A spokojené dny v novém domově!
      Magda

      Vymazat
    3. Já se omlouvám, dnes naposled:-))
      Pavlo, ty šedé talíře jsou nádherné, kdepak byly koupeny?
      A podle toho jak máte krásnou pleť, tipuji klučinu:-))
      Magda

      Vymazat
    4. Kláro, k tvým dotazům:
      1) bohužel nevím, kde by se daly typické vafle ochutnat. Já si na nich pochutnávala v Belgii, ale to je asi trochu z ruky, co? Jinak tyto vafle rozhodně nejsou "piškotové", jsou takové hutnější, čerstvé jsou křupavé a chuťově spíš připomínají palačinky.
      2) mám vaflovač s nepřilnavým povrchem, takže se mi snad vůbec nazašpiní. Jen ho otřu mokrou utěrkou a je hotovo. Jednou za čas na něj vezmu jar a jemným kartáčkem ho vydrbu. A teflon se mi neodlupuje (teda zatím...), takže s tím problém nemám. V případě vaflovače by asi trik s pečícím papírem moc nefungoval...
      3) Co se týče vyměnitelných desek, s tím zkušenost nemám, ale podle mě je to praktičtější i právě kvůli údržbě.
      PS. Té granoly je mi líto, doufám, že se aspoň částečně zachránila...

      Vymazat
    5. Magdo, ty šedé talíře máme z Ikey. Už je máme delší dobu tak nevím, jestli je mají ještě v nabídce, ale kupovali jsme je v sadě - mělké talíře, hluboké talíře, dezertní talíře a misky. Máme k ním i hrníčky.

      Vymazat
  3. Pavli, no tak ty mě těmi svými vaflemi doháníš k šílenství (a já pak doháním k šílenství svého muže, protože chci další krám do naší beztak zakrámované kuchyně). Vafle musí určitě bezvadné, banán je krásně zvláční a provoní, ještě bych k nim přidala sušené brusinky a byla bych v sedmém nebi :-)
    Můžu se zeptat, jaký vaflovač máš a jak jsi s ním spokojená? Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si nemůžu pomoct, na vaflích teď prostě ujíždíme a vzhledem k tomu, že se snažím vždy najít nový nevyzkoušený recept, který se ukáže po každé jako úžasný, musím se s ním podělit i na blogu... Proto to vaflové šílenství!
      Jinak mám vaflovač z Tchiba, ale ten co mám už nemají, ale tento týden mají v nabídce sice jiný, kulatý, ale myslím, že na tloušťku bude stejný jak mám. Jsem s ním moc spokojená, je v provozu dost často už v podstatě rok a nebyl s ním žádný problém.

      Vymazat
  4. Vaflovač jsem koupila včera v Lidlu, takže vafle budou zítra ! Už se nemůžu dočkat :)p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No super! Ani jsem netušila, že Lídl má v nabídce vaflovače :-). Doufám, že vafle chutnaly!

      Vymazat
  5. Mňam mňam..vafle taky občas dělávám k snídani :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hmm, vypadá to báječně - jsem jedna z těch, co nemají vaflovač, takže je opravdu zkusím jako lívance:-) Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná bude nutné těsto na lívance trochu zředit, ale jinak je stačí jen trochu po pánvi rozetřít a mělo by to fungovat stejně.

      Vymazat
  7. Snad nevadí, že odpovím za Pavlu. V lednu psala na blogu, že mávaflovač z Tchiba.
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za odpověď, já jsem s těmi odpověďmi na komentáře trochu ve skluzu...

      Vymazat
  8. Ahoj, narazila jsem na tvůj blog a jsem nadšená-tolik dobrých receptů! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Budu ráda, když se tu budeš inspirovat :-)

      Vymazat
  9. Vaflovač mají příští týden v Tchibu. Jdu do toho :-) A do receptu zkusím místo cukru javorový sirup. A také bych docela ráda slyšela nějaké praktické typy ohledně čištění, údržby a tak. Aby vaflovač sloužil co nejdéle. Díky! S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten vaflovač z tchiba má nepřilnavý povrch, proto se na něj vůbec nic nelepí a čištění tak není problém. Já vaflovač po každém použití otřu mokrou utěrkou a jednou za čas ho vydrhnu trochu jarem a jemným kartáčkem. Zatím se mi nestalo, že by se loupal teflon.

      Vymazat
  10. Ten vaflovač co mají teď v Tchibu vypadá dost odlišně... a mám dojem, že bude hodně malinkatý.
    https://www.tchibo.cz/vaflovac-na-bruselske-vafle-p400048956.html

    A ještě mě překvapilo toto - silikonová forma na vafle do trouby:
    https://www.tchibo.cz/silikonove-formy-na-peceni-vafli-4-ks-p400046750.html

    Jinak ty tchibo pomůcky na pečení jsou jako mor, pokaždé tam něco koupím a šíří se to i mezi kolegyněmi a kamarádkami :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co do tloušťky vaflí si myslím, že je vaflovač stejný co mám, ale co se týče velikosti, to těžko říct z obrázku...
      Ty silikonové vafle jsou zajímavé... ale nevím, jestli by byly vafle po upečení křupavé...
      Jo a souhlasím s tebou. Pomůcky na pečení z tchiba jsou opravdu jako mor... Už mám otevřených několik oken na počítači s mými oblíbenci...

      Vymazat
  11. Tak jsem vafle zkoušela přesně podle návodu a těsto bylo hrozně tekuté (skoro jako na lívance), takže aby nepřetékalo, musela jsem dát těsta méně a proto to byly placky:( částečně to bude tím, že nemám tak hluboký vaflovač a jsem zvyklá na mnohem hustší těsta - podobně jako třeba hustý med.:( Tak nevím jestli byla chyba v ingrediencích a nebo jen jsem prostě zvyklá na něco jiného:-)
    Ale chuťově se jim nedá nic vytknout:-) A určitě musí být super i se špetkou skořice:-)

    OdpovědětVymazat