pondělí 5. prosince 2011

Dýňový a jablečný koláč aneb Díkuvzdání v ČR

Připravte se na dloooouhé čtení :-)

Pár let strávených v USA naší rodinu dost poznamenalo :-). Každý je poznamenán něčím jiným (já např. jídlem - cookies, muffins...), ale jeden zvyk dodržujeme společně. Každý rok koncem listopadu se všichni sejdeme a pořádáme takové české díkuvzdání. Idea rozhodně není stejná jako v Americe - neděkujeme Indiánům za pohoštění, ale spíše to bereme jako příležitost sejít se u večeře, popovídat si a hlavně se pořádně najíst! Letos jsem se dobrovolně přihlásila k přípravě dezertu. A co by to bylo Díkuvzdání bez dýňového koláče (pumpkin pie)... Vzhledem k tomu, že dýňový koláč má velice specifickou chuť, rozhodla jsem se připravit i druhý koláč, který by spíše uspokojil širší okruh rodiny (než jen mě a mamku), a to jablečný koláč.



Na pečení jsem se moc těšila neb jsem nikdy tyto koláče nepekla, což ve mě na druhou stranu vzbuzovalo také dost nervozity. 

Na dýňový koláč jsem si vybrala recept od Joy of Baking, původní recept je zde a dodržela jsem ho do posledního puntíku. Včetně receptu na těsto, které jsem použila i na jablečný koláč. Jablečný koláč jsem převzala od Kluků v akci - přesný název koláče je Alsaský jablečný koláč a původní recept je zde.

Nejdříve se pustíme do toho dýňového koláče neb je trošičku časově náročnější, ale jinak strašně jednoduchý! Teda až na to těsto... ale chce to jen trpělivost a pevné nervy (to jsem si celou dobu po jeho přípravu opakovala...) :-).

Ze všeho nejdřív je potřeba udělat dýňové pyré pokud ho nemáte už udělané nebo koupené (dá se sehnat na internetu - candy-store.cz, ale bohužel ho měli vyprodané - asi všichni Amíci v ČR se chystali péct dýňové koláče). Budeme ho potřebovat tak 2 šálky, což zhruba odpovídá jedné menší či polovině větší dýni. Použila jsem dýni hokaido, kterou jsem předem oloupala (i když se nemusí) a nakrájela na kostičky.


Dýni jsem dala na plech, podlila trochou vody a dala péct do trouby vyhřáté na cca 200°C na 40 minut. Zde je potřeba, aby byla dýně dostatečně měkká, aby z ní šlo udělat hladké pyré. V opačném případě by byly v koláči hrudky, což by nebylo milé :-).


Jakmile je dýně měkká, necháme ji vychladnout. Mezitím si připravíme těsto.

Těsto, které jsem si vybrala, se nazývá pate brisee, anglicky shortcrust pastry v češtině křehké těsto. O tomto těstě si můžete přečíst na úžasném blogu Catalina peče, konkrétně zde.

Ingredience na těsto:
  • 350g hladké mouky
  • půl lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 250g másla
  • 60 - 80ml velmi studené vody
Postup:

1. Mouku, sůl a cukr vložíme do mixéru a pár vteřin mixujeme, aby se směs promíchala.



2. Vezmeme si studené máslo (klidně ho můžeme dát na pár minut do mrazáku, aby bylo opravdu hooodně studené)


a nakrájíme ho na kostičky.


Máslo přidáme do mixéru k mouce.


3. Těsto mixujeme tak dlouho dokud se nevytvoří sypká drobenka.



5. K "drobence" přidáme trochu studené vody a opět mixujeme. Abyste zaručili, že voda je opravdu studená, můžete do ní dát pár kostek ledu.


Vodu přiléváme postupně, protože musíme trefit tu správnou konzistenci těsta. Musí být stále drobenkovité, ale zase takové, aby se po stisknutí slepilo.


Asi takto:


6. Jakmile dosáhneme požadované konzistence, vysypeme si těsto na vál


a uplácáme z něj váleček, který rozdělíme na dvě části (množství ingrediencí je na dva "otevřené" koláče nebo na jeden přikrytý i z vrchu).


7. Jednu půlku přendáme na potravinovou fólii 


a uplácáme z ní placičku, kterou následně do fólie zabalíme. (Placičku děláme proto, že koláče budou kulaté a tak aby se nám poté těsto lépe válelo do kulatého tvaru).


To stejné uděláme i s druhou půlkou a obě placky dáme do lednice minimálně na půl hodiny.


Zatímco čekáme až bude těsto vychlazené, můžeme trochu poklidit kuchyň nebo si dát třeba oběd... :-)


Třeba králíka na smetaně s domácím knedlíkem a brusinkami od maminky. Bodl jako kdy jindy!

8. Po obědě je čas pustit se do válení těsta. Na pomoučněný vál si dáme vybalenou placičku z ledničky.


Pokud je těsto moc tvrdé, necháme chviličku povolit.


Těsto vyválíme do požadované velikosti podle formy.


Těsto se dost trhá, ale dá se s ním docela dobře pracovat. Chce to jen trpělivost... Věřím, že čím častěji budu těsto dělat, tím lépe se mi bude válet :-).



9. Vyválené těsto přendáme pomocí válečku do formy.


a pořádně těsto zatlačíme do krajů.


Jakékoli nedostatky spravíme přesahujícím těstem tak, že ho jednoduše přilepíme na odkrytá místa.


Žádné umělecké dílo to není, ale dá sa...


Pokud se cítíme být tvořiví, můžeme okraje koláče ozdobit třeba zuby vidličky.



Těsto ve formě opět přikryjeme fólií (můžeme použít tu, ve které bylo těsto ať zbytečně neplýtváme) a dáme opět chladit do ledničky na cca 30 minut nebo na tak dlouho než uděláme náplň.



Ingredience - dýňová náplň:
  • 3 velká vejce
  • 2 šálky dýňového pyré (použila jsem půlku větší dýně hokaido)
  • 1/2 šálku (120 ml) smetany ke šlehání
  • 1/2 šálku (110 g) hnědého cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1,5 - 2 lžičky směsi skořice (1 lžička), mletého zázvoru (1/2 lžičky) a hřebíčku (1/8 lžičky)
Postup:

1. V tuto chvíli si už můžeme předehřát troubu na 190°C. Nejdříve si uděláme dýňové pyré z dýně, kterou jsme si předem upekli. Dýni vložíme do mixéru a mixujeme dohladka.



2. Do větší mísy dáme vejce 


a zlehka promícháme.


3. Přidáme dýňové pyré,


smetanu,



cukr,



a koření.


Všechno pořádně promícháme. Pravda, barva nic moc, ale ta vůně... Úžasná!



4. Dýňová směs je dost tekutá, ale to je správně. Nalijeme ji do připravené formy.





5. Formu dáme na plech pro případ, že by dýně chtěla utéct. (Mně neutekla...) Pečeme ve vyhřáté troubě 45 - 55 minut tak aby byla dýňová směs vesměs ztuhlá. Chceme pouze aby uprostřed vypadala trochu nedopečeně. Můžeme to vyzkoušet tak, že vezmeme nůž, který zapíchneme zhruba 2 cm od okraje. Pokud je nůž téměř čistý, máme upečeno! Dýňový koláč je nejlepší pořádně vychlazený, takže ho po vychladnutí určitě dejte minimálně na 4 hodiny do lednice.



Zatímco se dýňový koláč peče, můžeme se pustit do přípravy druhého koláče.

Alsaský jablkový koláč - ingredience:
  • 600 g jablek - oloupaných a nakrájených na tenké měsíčky
  • 25 g cukru na posypání
  • 2 vejce
  • 70 g cukru 
  • 20 g vanilkového cukru
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
Postup:

1. Těsto si vyválíme do velikosti podle formy a formu těstem vyložíme. Opět můžeme udělat ozdobný okraj, jestli se nám chce :-). 


Že vypadá těsto jako Napoleon? :-)

zdroj

2. Formu vyložíme jablky



a posypeme cukrem.



3. Takto dáme péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 190°C.

4. Připravíme si přeliv - vejce, cukry, mléko i smetanu smícháme ve vyšší nádobě a po dvaceti minutách jím jablka přelijeme.



5. Pečeme dalších 20 minut dokud není přeliv ztuhlý a okraje těsta zlatavé.



Oba koláče jsem nechala vychladnout, přikryla alobalem a připravila na přepravu na chalupu, kde se sešlost pořádala. Přepravy koláčů jsem se dost obávala, ale nakonec to zvládly bez větší újmy... (jen pár ulomených kousků okrajů).

Večeře se vydařila (jak je vidět, venku je ještě světlo, proto se nejednalo o večeři v pravém slova smyslu, spíš o pozdní oběd). 


Namísto tradiční krůty jsme měli dvoukilové kuře (na první pohled opravdu vypadalo jako krůta). Krůtu jsme měli ve formě steaků (když Díkuvzdání tak s krůtou v jakékoli podobě...). Dále jsme měli bramborovou kaši, kukuřici, hrášek, vynikající nádivku a brusinky. 

Poté co večeře trochu slehla se podával moučník. Úplně jsem z toho byla nervózní, jestli se koláče povedly. Ale podle reakcí si myslím, že se povedly! 

Dýňový koláč:



Výborný kořeněný koláč pudinkové konzistence. Akorát sladký a nejlepší byl pořádně vychlazený. Nepřišlo mi, že by byla dýňová chuť nějak moc výrazná, takže by určitě chutnal i dýňovým odpůrcům. Chutnal i mému bratrovi, a to už je co říct! Spíš převládala chuť koření, která ale nebyla přebíjející. Všechny chutě se krásně doplňovaly! Koláč je nejlepší s pořádným kopcem šlehačky!

Jablečný koláč:



Jablečný koláč byl také vynikající a i přes to, že jsem milovnicí všeho dýňového musím říct, že mi tento koláč asi chutnal víc. Já vím, ten horor, co?  Nevím co ostatním strávníkům, možná můžou nechat komentář, který z koláčů jim chutnal...

Tento jablečný koláč mi připomínal koláče, které jsme jedli ve Francii na horách před 15-ti lety (to bylo poprvé a naposled co jsme jeli s rodiči lyžovat autobusem do Francie - pokazilo se vše co se pokazit mohlo, jen tento koláč zůstal jedinou příjemnou vzpomínkou :-) ) Pěkně na svahu s horkou čokoládou. 

Bála jsem se, že jablka budou kyselá, protože jsem použila "domácí", které jsem dostala od tety a některý byly tak kyselý, že křivily pusu (jen bylo těžko rozpoznatelné, které to byly neb všechny vypadaly stejně). Ale jablka byla tak akorát sladká a příjemně je doplňoval smetanový přeliv, který opět připomínal pudink. Koláč není vůbec okořeněn skořicí jak by možná na první pohled přišlo vhod, ale vůbec koláči nechyběla a dovoluji si říct, že by možná i v koláči vadila. Uvažovala jsem také, že do koláče přidám i vlašské ořechy, které s jablky vždycky dobře ladí, ale nakonec jsem se striktně držela receptu a ořechy jsem vynechala. Myslím, že to byl dobrý tah, protože koláč byl takto perfektní. Krásně svěží a opět vynikající s kopcem šlehačky!

Těsto v obou koláčích bylo výborné - máslové, křupavé a rozplývalo se na jazyku. Vespod bylo trochu rozmočené, ale to se zajedno dalo očekávat kvůli mokré náplni a za druhé si myslím, že to k tomu patří. Kdo nemá rád "mokřejší" těsto může u dýňového koláče dát přímo na těsto rozdrcené sušenky a ořechy (tak jak je to v původním receptu) a až na tuto vrstvu nalít dýňovou náplň. To stejné by v podstatě šlo udělat i v případě jablečného koláče.

Příprava koláčů byla výborná zkušenost a jsem hlavně ráda, že jsem vyzkoušela přípravu křehkého těsta, které se bude moci použít i na jiné než zde zmíněné koláče. Doufám, že jejich přípravu zdokonalím a při jejich válení budu zuřit čím dál tím míň! 

Tento příspěvek je už nějak dlouhý tak už vás nebudu dále nudit a gratuluji všem co vydrželi až sem! 

Otázka: Slavíte nebo připomenete si i jiné svátky, které se u nás neslaví? Třeba Halloween? 

12 komentářů:

  1. Pavli, ani netušíš, jak moc ti závidím :D Takové "díkůvzdání" bych si hned udělala taky, kdyby mě to napadlo :D Vždycky slintám u těch amerických filmů, kde se to zrovna slaví a přeju si tam aspoŇ na chvíli být taky. Tvůj dýňový koláč je perfektní! Moc pěkně ozdobený na okrajích a krásně rovná náplň a chuť byla určitě taky vymazlená na jedničku :) A jablečný to samé :) Myslím, že i většina Amíků by ti takovou hostinu záviděla :)

    PS: Moc děkuju za milý odkaz!

    OdpovědětVymazat
  2. Trochu jsem si jak v americkém filmu připadala. Pořád někdo chtěl něco podat, ale chtěli jsme to udělat co nejautentičtější :-). Byla to docela sranda a moc jsme si všichni pochutnali! Za odkaz nemáš vůbec zač, moc ráda se na tvých stránkách přiučuji novým věcem!

    OdpovědětVymazat
  3. I found your blog through a link in Catalina Bakes'. It's a shame I don't speak your language, so I have to rely on Google to translate instructions and recipes for me.

    Anyway, I think I'd like to try your apple pie version. By the way, I'm not into using cream because of the heavy fat content. Do you think sour cream or yogurt, or evaporated milk could work?

    OdpovědětVymazat
  4. Bundle Wade: I'm thrilled you found and visited my blog and at the same time am really sorry you cannot understand it :-(. I've been thinking for some time about starting an English version of my blog (like Catalina) but haven't really gotten to that yet... But now that I know I have an English reader, maybe I should look to it sooner!
    Anyway, I am sure you could use sour cream or yogurt instead of cream (I am not sure about the evaporated milk, though). It would taste a bit more sour than the cream version but that should go well with the apples. Good luck!

    OdpovědětVymazat
  5. Moc děkuji za recepty! Přesně jablečný i dýňový koláč se chystám upéct, jen jsem sháněla ty nejlepší recepty a abych pravdu řekla, tyhle jsou skvělé! :) Jen je nechci dělat v jeden den, takže pokud vydělím ingredience na těsto dvěma, neměl by být žádný problém, že ne? :) Myslíš, že pokud použiji na dýňový koláč dýni máslovou, bude to vadit a chutě budou hodně jiné/horší?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wendy, jsem ráda, že se ti recepty zamlouvají a doufám, že ti bude výsledek chutnat tak jako mně! Recept na těsto určitě můžeš vydělit dvěma a získáš porci na jeden koláč. Nebo můžeš tu druhou půlku strčit na mrazák a využít ji až budeš dělat ten druhý koláč :-). Dýni máslovou miluju a klidně ji použij. Už jsem z ní taky pekla a výsledek byl vynikající! Díky za komentář!

      Vymazat
  6. oba vypadají skvostně. na dýňový koláč už se nějakou dobu chystám, ale do teď jsem nenašla ten správný recept a jablkový určitě taky zkusím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leo, dýňový koláč je chuťově velice zajímavý a ne každému chutná. Já ho ale miluju a snědla bych ho na posezení :-).

      Vymazat
  7. Chtěla bych se zeptat, šlo by na jablečný koláč ještě udělat mřížky?

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jsem vyzkoušela dýňový koláč a mám pár poznatků :).
    S chlazením másla je potřeba to nepřehánět a mrazák využít jen v případě, že bylo máslo dlouho mimo ledničku. Já sama jsem máslo "přechladila" a výsledek byl, že nešlo zapracovat do těsta. Asi deset minut jsem mixérem honila v míse hrudky másla připomínající gnocchi, ingredience se ne a ne spojit. Nakonec jsem vyhmátla skvělou knihu - velkou domácí cukrářku Pavlíny Berzsiové a přečetla si o křehkém těstě:
    Křehké těsto = těsto, které má rádo chladné ruce
    Doporučuje máslo zapracovat do mouky vidličkou (spíše než rukama). Tuk doporučuje nastrouhat na hrubém struhadle. Ale hlavně - těsto by nemělo být v delším kontaktu s rukama, máslo by se příliš rozehřálo a s hmotou by se pak nedalo pracovat.
    Takže s receptem od Pavly a pár radami od Pavlíny jsem nakonec úspěšně spáchala dýňový koláč. Trik s přenášením vyváleného těsta na válečku je v tomto případě nezbytností. I náplň se povedla, jen byla dost sladká, příště rozhodně uberu cukr.
    Jako víkendový dezert posloužil koláč dokonale, jen ty výčitky svědomí...
    Pokud budeš testovat nějakou light verzi, určitě dej vědět, ráda ji vyzkouším :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za komentář a poznatky! Taky bych ráda vyzkoušela nějakou odlehčenou verzi, ale vzhledem k tomu, že u nás nikdo moc dýňový koláč nemusí tak si budu muset vymyslet nějakou příležitost, kdy to vyzkoušet!

      Vymazat
  9. Tak jelikož máme na zahradě jabloně, tak jablečný koláč dělám velmi často. Zato ten dýňový jsem v životě nezkusila, ale na fotkách vypadá skvěle, takže určitě zkusím a uvidím, co mi na to doma řeknou :)

    OdpovědětVymazat